Reklama

Reklama

Bouřlivá svatba

  • Indie Monsoon Wedding (více)
Trailer

Obsahy(1)

Indická romantická komédia z dielne najznámejšej indickej režisérky súčasnosti Miry Nair sa odohráva počas štyroch dní a štyroch nocí, ktoré predchádzajú dohodnutej svadbe dvoch mladých ľudí zo zámožných strednostavovských indických rodín z Dillí. Ženíchom je Hemant, indický emigrant, ktorý v USA pracuje ako počítačový expert. Nevesta Aditi so svadbou súhlasila najmä preto, lebo ju už omrzeli sľuby jej ženatého milenca. Počas týchto štyroch dní a hektických príprav na svadbu, ktorá sa skončí v monzúnovom daždi, vychádzajú na povrch rôzne rodinné tajomstvá a prejavujú sa jednotlivé charaktery. Viac ako samotným príbehom je film zaujímavý originálnou a autentickou atmosférou indickej domácnosti, kde sa miešajú staré tradície s moderným životným štýlom, angličtina s pandžábštinou a hindu, dialógy s hudobnými pasážami, zloženými tak z tradičných indických ľúbostných piesní, ako aj z moderného popu, jazzu a pop-folku bhangra. Snímka evokuje pestrý a melodramatický svet indického Bollywoodu, je oslavou všetkých spôsobov lásky, rodinnej súdržnosti a indickej hudby. Mira Nair za Búrlivú svadbu získala Zlatého leva a cenu Laterna Magica na MFF Benátky, Cenu BAFTA, Európsku filmovú cenu Cenu piatich svetadielov a mnohé iné ocenenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 4/10 Hudba 6/10 Efekty 5/10/// +Indové tančící v rytmu moderní hudby, některé zajímavé vztahy, poslední půlhodina byla nejzajímavější -z počátku pomalé, Indická angličtina se nedala poslouchat, rodinné drama jako každé jiné/// Kde-že jsme tohle viděli? Aha všude. Další rodinné drama, tentokrát made in India. Jestli-že za jiných okolností by to bylo plus, zde je to spíše naškodu. Dlouho trvá, než se dostanete mezi herce, mezi jejich postavy a jejich rodinné vazby. Je to hold jiný kraj, jiný mrav, ale stejné problémy i touhy. Bollywoodských filmů jsem moc neviděl, tenhle mě neodradil, ale není to ono. Je to moc civilní až nudné a není to to co jsem očekával./// Celkem 47%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ chcete ochutnať indické tradície prostredníctvom Bollywoodu a bojíte sa dĺžok jeho filmov a zásad, ktoré tieto filmy sprevádzajú (striktne dané časy, kedy musí zaznieť pieseň a musí sa tancovať), Monsoon wedding je príjemný kompromis. Je tu dosť postáv a zápletiek a podzápletiek na to, aby udržal film po celé dve hodiny pozornosť a zároveň je prehľadný a zrozumiteľný. Možno vás napadne, že vzťahy v Indii sú prirodzenejšie ako tie u nás, ale stále je to iba film, tak to netreba brať ako samozrejmý odraz reality. Sú tu mierne kritizované miestne stáročné obyčaje ako svadby na objednávku, alebo rozhodnutie otcov, ako bude vyzerať budúcnosť ich detí. Na všetko ale nahliadame s rešpektom a úctou. Iba na náznaky pedofílie nie. Vydarený film, ale jednoducho táto odnož kinematografie nie je moja šálka kávy, takže iba za tri, Ak by som film hodnotil v nejakom periodiku kvôli jeho odporúčaniu, hodnotil by som vyššie. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď by sa zdalo, že indické zvyky, tradície sú v mnohom odlišné tým našim, láska má všade na svete rovnakú podstatu. Takýmto nenásilným príbehom nasiaknutý film som naozaj nečakal. V prvej polke sa náramne vydaril film aj po vtipnej stránke, čo v druhej polovici upadá a začnú viac dominovať ľudské vzťahy. To samozrejme nie je na škodu, ale ja som sa chcel zabaviť viac. Prekvapilo ma aj vkusné vybratie hercov, takmer všetkých, okrem (takmer najdôležitejšej) Vasundhari Das. Ale všetko ospravedlňuje rytmická a chytľavá indická hudba. 80%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Upřímně se přiznám, že bollywoodskou produkci rád nemám a to, na čem staví a svým divákům nabízí, mě naplňuje dílem nepopsatelným odporem, dílem zoufalstvím. Ta přesládlá romantika a celková kýčovitost spolu s oblíbenými zpěvy a tanci mě dokáže spolehlivě zahnat od televize či plátna bez ohledu na to, jak krásné herečky a výpravu nabízí. Bouřlivá svatba není typický Bollywood určený pro domácí publikum - na filmu je znát, že má větší ambice a chce se zalíbit i euroamerickému publiku, pro které jsou typické bollywoodské filmy nestravitelné. Díky tomu je snímek Miry Nair poživatelný i pro mě, ale i tak vnímám romantické linie mileneckých dvojic, které se paralelně ve snímku odvíjí, už za hranicí kýče a film pro mě funguje především jako určitá ukázka života v současné Indii, i když i tady je nutné brát v úvahu, že film určitě neukazuje typickou indickou rodinu, ale spíš její bohatší a vzdělanější vrstvu. To, že indické rodiny jsou soudržnější a ještě dnes v drtivé většině indických rodin vybírají partnera rodiče, je obecně pravda. Do snímku se už nevešlo, že obrovskou roli hraje i kastovní systém, náboženství a horoskopy. Pro film je typické, že hraje na nacionální strunu. Temné tóny v podobě pedofilie jednoho z členů klanu přicházejí ze zámoří z USA a je taky znát, jak dobře režisérce dělá, když zdůrazňuje ekonomický vzestup Indie posledních let. Celkový dojem: 55 %. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Základním poznávacím znakem tvorby mumbajských filmových studií, aneb Bollywoodu, jsou pěvecké a taneční scény, které ovšem mnohdy nevychází z děje snímku a mohou tedy působit samoúčelně. Režisérka Mira Nair proto chtěla natočit film, který by tanec a zpěv přirozeně začlenil do příběhu. Podařilo se jí to skrze portrét jedné současné indické rodiny vsazený do událostí spojených s přípravou svatby. Skrze chytře rozehrané vztahy uvnitř rodiny vnáší do filmu celou škálu emocionálních rovin od humoru přes romantiku až po vážné drama. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama