Reklama

Reklama

Paterčata

(seriál)
TV spot

Epizody(13)

Obsahy(1)

Saša s Tondou chtěli holčičku a mají paterčata. Z obyčejných lidí nejsledovanějším párem v zemi. A porodem to jen začíná. Třináctidílný dokumentární seriál České televize zachycuje unikátní osud rodiny, do níž se v červnu 2013 narodila historicky první česká paterčata. Jde o případ, který je naprosto bezprecedentní zkouškou pro všechny: lékaře, politiky, úředníky i český sociální systém. Nejvíc ale pro mladý pár, který chtěl svému synovi pořídit sestřičku. Jejich příběh sledujeme na velkorysé ploše jednoho kalendářního roku, od porodu paterčat po jejich první krůčky.
Jsme svědky toho, jak se pod tlakem okolností mění vztahy v rodině, vztahy s pečovatelskou službou, sousedy a veřejností. Seriál zároveň upozorňuje na diskriminaci dosud přehlížené menšiny – rodin s vícerčaty, jejichž jsou paterčata extrémním reprezentantem i symbolem. Právě jejich případ totiž rozpoutal celospolečenskou debatu, na jejímž konci snad čeká změna zákona o podpoře rodin s vícerčaty. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (76)

Olík 

všechny recenze uživatele

Než se budu věnovat novému "black and white" dokumentárnímu seriálu České Televize, tak snad jenom: "halóóóó, tady je sociální síť pro filmové fanoušky, vylévat si své srdéčko můžete na novinky.cz........já taky nejsem dvakrát odvařený z toho, jak tu tlupu (Vy víte koho myslím) budeme do smrti živit, ale tady se recenzuje televizní pořad". Dobrý, už můžeme. Už samo narození paterčat je událost hodná zvýšené pozornosti a to, že jde o malé gypsies (kdo chce, tak klidně romy) je jenom příjemný bonusem navíc. Díky tomuto faktu se dokumentaristovy najednou otevírá náruč plná možností. Nejde už jenom o rodinu, ale i o prarodiče (protože to jsou ozajstní cikáni), sociální pracovnice (protože jejich "továrnou" je cikánská domácnost), zaměstnavatele otce (cikán a pracuje?!?!), pohledy z venčí (které budou vždycky odlišné, než kdyby šlo o bílé děti).......zkrátka paterčata a ještě k tomu tmavé, to je látka rozměrů zadnice Kim Kardashian a Alena Derzsiová se k ní postavila jako cikán k sociálním dávkám, to jest čelem s tím, že dary, které jí byli z dány z hůry neodmítla. ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Hm. Mám trochu smíšené pocity. Mít pět dětí musí být na hlavu. A mít je všechny zároveň, to už musí být fakt hardcore. Věřím, že to má rodina těžký. ALE! V každém díle si někdo na něco stěžuje. Většinou Saša a většinou na pečovatelky. Já tedy nevím, ale očekávala bych spíše trochu vděku. Souhlasím, že rodičovský příspěvek je pro pět dětí sakra malý (ach ty naše zákony). Na druhou stranu se občas divím, že si mladý pár dopřává věci, na které údajně nemá peníze (viz. Tondova autoškola). Když to tak celé shrnu, mám dojem, že rodině není nic dobré a očekávají, že se bude skákat tak, jak oni pískají. Což moc nechápu.. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Nechápu ty rasistické kecy některých uživatelů. Co to tady hodnotíte? Na ČSFD se přece hodnotí kvalita pořadu a ne jestli je to o bílých nebo černých. Seriál mapuje jeden rok života jediné české rodiny, které se narodila paterčata a jako takový samozřejmě nemůže nabídnout nic jiného než reálný život zachycený objektivem kamery. Čili žádné terno to není, ale jde o zcela klasický dokument tohoto typu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Oceňuji snahu štábu natočit alespoň pro vyvážení pár výpovědí sousedů, lidí z města, ale i ošetřovatelek, které to nezvládly psychicky. Jinak ale to jde rovně v linii oslavného dokumentu, ačkoliv tedy se celá rodina chová stylem „máme na to právo a nárok, dávejte a starejte se, když máme paterčata“, vlastní snaha něco dělat je minimální, a jak z toho čpí ty snahy ze všeho vytřískat co nejvíc (dostanete dva kočárky pro trojčata a dvojčata, a ne že je dáte dál, prodáte je, jasně). Časem už je skoro za trest na to koukat. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Pokud by se jednalo o "většinovou" rodinu a měla bych hodnotit pouze zpracování dokumentu, bylo by to tak na 2-3 hvězdičky - ALE: jednak obdivuju každou matku od dvojčat výše, ať je bílá, černá nebo třeba puntíkovaná, protože ty pomocnice tam bude mít max pár let, zatímco děti napořád a každá matka, která nemá jednoho vzorného a klidného potomka ví, že někdy na pocit, že si potřebuju jít na měsíc "odpočinout do Bohnic" stačí dětí pár - ALE - A TO HLAVNĚ: zarazila mne většina zdejších komentů - myslela jsem si, že na csfd.cz je přece jen trošku jiná úroveň uživatelů.... chápu, dá-li někdo "odpad!", protože ho nebaví koukat na kolotoč kolem kojení a přebalování a má pocit, že se to dalo natočit líp (asi ano), ale některé komentáře mne fakt znechucují - takže 5 hvězd jako protest! ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama