Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jaře roku 1917 po únorové revoluci v Rusku se vlivem bolševických agitátorů i německých špiónů rozpadá bojová morálka armády, ale i tradiční společenské vazby. Velitelé nemohou rozhodovat bez souhlasu tzv. rudých vojenských výborů. Vojáci nechtějí bojovat. Ztracenou bojovou disciplínu chce velitelství pozdvihnout pomocí vzorového ženského bataliónu smrti. Dobrovolnice, dívky z různých společenských vrstev, procházejí výcvikem v týlu a poté odcházejí na frontu. Zde se setkávají s demoralizovanou armádou a pochopitelně i s drsnou realitou války. Jejich kamarádky umírají na otravy nebo v nerovném boji. Svou odvahou a chrabrostí jdou příkladem a probouzí zbytky cti i v ruských vojácích. (fly)

(více)

Recenze (32)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý exkurz do histórie, o ktorej som dosiaľ nič nevedel. Je trocha na škodu, že Rusi netočia viac filmov z prvej svetovej, pričom z tej druhej sypú každoročne filmov aj niekoľko. Príbeh v tomto filme však určite prekonáva väčšinu z nich. Veľmi dobrý scenár, solídne herecké výkony, kamera aj bojové scény na úrovni. Ono fakt, že takých brutálnych zákopových bojov sa zúčastnili aj ženy je sám o sebe fascinujúci. Isteže si nerobím ilúzie, že všetko vo filme naozaj odpovedá histórii, a taktiež že mnohé scény sú nasiaknuté masívnym pátosom, ale proste tento príbeh má svoju vnútornú silu a podľa môjho názoru ide o jeden z tých lepších ruských vojnových filmov. 75%. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Před rusy klobouk dolu. Nevím, kde sbírají svůj kompraz, ale jejich historické filmy - a tento je toho ukázkou - je narvaný dobovým životem. Batalon je zvládnutým válečným filmem o ženském sboru, který byl nasazen, aby mužská bojová morálka se zlepšila. Zní to pitomě a tvůrci to jako pitomé myslím i chápaly. Proto je převážná část příběhu o tom, jak se ženy duševně vypořádávají s hrůzami Velké války a co je kde jako nezkušené ženy může překvapit. Sledujeme tak přerod z hezkých, dlouhovlasých dívek do polomužů, jenž jsou od sebe téměř k nepoznání. A to je zároveň i velký negativ. V úvodu si řeknete.... tohle je hlavní hrdinka a jde pomstít milého. Tohle je služka, která jí má přivést k matce. A toto je kamarádka téhle a tamta je zase šlechtična. Jenže jakmile jsou ostříhány, sotva si vzpomenete která je která. Nenajdete žádné styčné znaky, které by vám určili, že žena, co chce pomstít milého je tato, protože má pod okem pihu či že šlechtična nosí brýle. Na to zapomeňte. Díky tomu ztrácíte pouto s postavami, což je škoda, protože film je to výborný, dobře natočený i vedený. A ruské bojové scény jsou samozřejmě úchvatné. Palec nahoru a doporučuji všem milovníkům válečných dramatů. P.S. Feministky tento film budou milovat, neb muže vykresluje jako odpadlíky nemilující svůj národ, které ženy musí učit, co to znamená patriotství. 75% ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Rusko v předvečer revoluce roku 1917 byl největší bordel na světě. Marie Botchkareva je taková ruská Johanka z Arku, která milovala svou zem až do roztrhání těla. Její nezodpovědní mužští kolegové totiž věří, že báťuška car vyhrát nemůže. Tak raději chlastaj jak duhy a své důstojníky považují za největší škůdce Velké Rusi. Nebýt toho zbytečného zapálení ohně při útoku na německé zákopy. Pro nic za nic. Mohlo to být lepší ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Lákavé téma a mnou vyhledávané - Žena bojovnice - tentokrát na ruský způsob. Rusové válku ve filmu technicky zvládají stejně dobře, tak jako Američané tu svoji. Vždy tam, ale bude o něco více východní chrabrosti, lásky k vlasti. Ruský válečný film je většinou smutné, dojemné syrové drama, kde se umírá bez ohledu na to jestli je to hlavní postava, takže pravidlo, že hrdina přežije tu až tak neplatí. Zajímavá skutečnost z 1. světové války, kde si Rusko už tenkrát poradilo po svém s emancipací a bojkotem vojáků a byl vytvořen vojenský ženský prapor z dobrovolnic je skvělý námět pro film. Bohužel z úžasného válečného drama se spíš zrodilo místy bizarní dílo s opravdu ženským přístupem k boji. Pokud tvůrci chtěli ukázat, že ženy se pro válku nehodí, tak se jim to povedlo. Velká škoda, že charaktery žen jsou na začátku pěkně načrtnuty, ale pak se již ztrácí spolu s oholením hlavy vojaček a horší orientací kdo je kdo. Nepřehlédnutelné jsou ovšem dvě postavy: velitelka praporu, jejíž vizáž a herecký výkon je důvodem ke zhlédnutí a potom korpulentní dvoumetrová báryšňa střílející z lehkého kulometu a mlátící Němce pažbou. Pro svojí atypičnost (jako u všeho ruského) lze film označit za studijně zajímavý. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruské válečné filmy z 21. století mají poněkud kolísavou úroveň. Asi to souvisí s celkově jiným vnímáním světa, než mají středoevropané. Je tu spousta obtížně uvěřitelného patosu i individuálních situací, které jsou podané na můj vkus strašně polopatě. Vlastně bych tomu vyčetl totéž, co většině filmů z US produkce. Rusové by se měli vrátit k tomu, co je šlechtilo třeba v Idi i smotri (naturalismus a civilnost) nebo v 9. rotě, kde se (až na výjimky) z těch vojáků nedělají hrdinští nadlidé. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Zbraně použité ve filmu byly puška Mosin-Nagant, revolver Nagant a kulomet Maxim. (K98)

Reklama

Reklama