Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Já bych Tě rád zatknul, ale ty bys mě podplatil. A já bych to vzal. Jsem Rus." Tohle asi nejvíc vystihuje charaktery městských hlavounů, kteří během jedné krizové noci bádají nad tím, jak zachránit 800 lidí z padající budovy a zároveň zakrýt finanční čachry, na které by se mohlo po případné katastrofě přijít. U toho všeho sedí chudák instalatér, ze kterého táta vychoval poctivého člověka a připadá si jak v Jiříkově vidění. Mrazivá a do určité míry i adrenalinová záležitost. Ve chvíli, kdy začal závod s časem, jsem byl napnutý jak struna a samotné téma hroutícího se paneláku by vydalo na samostatný film. To, že do příběhu Bykov zakomponoval politický rozměr, z filmu udělalo výpověď o dnešním Rusku, kde je korupce a klientelismus cítit i v té nejzapadlejší kanceláři a obyčejní lidé se zásadně řídí heslem "Nehas, co tě nepálí." Tedy ne že by to u nás bylo výrazně lepší, ale zatímco náš ouřada ukradne dejme tomu 30%, tak ten ruský 70. Všechno korunuje konec, který mě zdravě naštval a ukázal, že dělat správné věci se nevyplatí. 90% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Stál v jednom městě jeden dům s 800 obyvateli. A tento dům se chystá co nevidět zřítit. Hlavní hrdina to zjistí a rozhodne se k něčemu, co ostatní neudělali.... zachránit lidské životy. Do pohybu se tak nejen dostává konstrukce celého domu, ale i mafiánské struktury, které celé město vlastní. Durak - Hlupák je krásným pohledem na to, jak funguje Ruská byrokracie. Skoro se až divím, že to celé dostalo povolení k realizaci. Hlupákem je zde hlavní postava, která je plná idealismu. Ostatní figury mu tento idealismus vyčítají a řeší vlastní dilema, jestli zachránit obyvatele domu nebo sebe. Místy to až v tom nejlepším slova smyslu připomíná 12 rozhněvaných mužů. Zde ale samozřejmě pojaté s bohatšími exteriéry a interiéry. Ve druhé polovině pak příběh sklouzává ke kriminálnímu dramatu, záchraně o život a tempo příběhu se trochu mění, což je škoda. Nicméně příběh i tak drží při sobě a vřele zhlédnutí tohoto snímku doporučuji. Rozhodně jsem se na minutu nenudil a skvělý casting výbornost tohoto díla jen podtrhuje. 80% ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet, tvurci si krasne pohrali s byrokracii a lidma ve vedoucich funkcich. Ono, brani z verejneho koryta pro osobni potreby nebude jen problem Ruska... Skoda nekolika scen (dvojnasobna poprava, utek z mesta, manzelka musi upozornit "hlupaka", aby se pri projizdeni kolem ubytovny na ni vubec podival, zaverecny lync), ktere vyrazne snizuji uveritelnost celeho pribehu. Jinak totiz film pusobi verohodne, velmi dobre herecke vykony, zajimave postavy a vyborne dialogy, predevsim v zasedaci mistnosti, kde se vsichni vzajemne osocuji. Jako temer v kazdem ruskem filmu, je i zde pekna hudba, i kdyz v omezene mire. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hrozně mně to zasáhlo, to že žijeme v době, kdy pro část lidí většinou těch bohatých a mocných neznámená lidský život vůbec nic, že nemají svědomí a člověk co ho má a chová se tak jak by se měl chovat každej z nás dodstane nálepku "Durak" . Ono je to až absurdní, ale bohuželvelmi věrohodný obraz naší společnosti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

dejovo vygradované k dokonalosti a určite aj k zamysleniu ako neustále zle to funguje medzi samotnými ľuďmi veriacimi v daný systém a samotnými riadiacimi štruktúrami ako to je všetko len o peniazoch a bez charakternosti ako rýchlo príde o silu niekto kto chce za niečo bojovať, keď sa snaží za niečo väčšie zmyselnejšie pre spoločnosť, či o jej záchranu, prípadne obraz toho ako rýchlo sa dá upratať pred vlastnou rohožkou. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik Piešťany 2015) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)
  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama