Reklama

Reklama

Černý jezdec

  • Nový Zéland The Dark Horse (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek Černý jezdec je inspirovaný skutečným příběhem Genesise Potiniho, vynikajícího novozélandského šachisty trpícího závažnou bipolární poruchou, který až do své smrti v roce 2011 bojoval za lepší budoucnost znevýhodněných dětí. Provokativní a emocionálně nabité drama Černý jezdec inspirované skutečným příběhem charizmatického, vynikajícího, i když téměř neznámého novozélandského hrdiny a mistra v bleskovém šachu Genesise Potiniho, pojednává o muži, který i navzdory nepřízni osudu hledá odvahu vést ostatní. Smysl a naději nachází v tom, že znevýhodněným dětem ze své komunity předává svůj dar. Je to film o dvou ztracených duších, které si vzájemně dodávají sílu jít dál - a navzdory skepsi ostatních v sebe bezmezně věří. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (17)

silentname 

všechny recenze uživatele

The Dark Horse je veľmi dobrý, kvalitne natočený a veľmi silný film, ktorý človeka okamžite chytí za srdce a naplní súčasne smútkom a súčasne veľkou dávkou pozitívnej energie. Hlavný hrdina Genesis Potini je človeku sympatický už v momente ako vojde do obchodu a je fascinovaný šachovnicou, kde odohrá jednu partiu sám so sebou, no súčasne je cítiť, že niečo v ňom drieme. Skvelé scénky, kde každý hráč "Východných Rytierov" si zoberie jednu figúrku, aby dokázali, že budú spolu a vždy sa stretnú, plus aj scénky s jeho bratom a synovcom stoja za to. Nádherný film s výborným poslostvom, ktorý rozhodne stojí za to videť. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Můžu jim pomoct. Dám jim cíl. Potřebujou nějakej cíl, smysl. Kdo ví, co se pak stane?“ - „Já vím, co se stane. Nasadíš jim do hlavy ten úžasnej nápad, pak tě zas něco vykolejí a už tě nikdy neuviděj. Nepotřebujou nějakej vybájenej turnaj. Některý nemaj ani rodiče. Znaj jen gangy a polepšovny. Ani je to nezajímá. Potřebujou lidi, který vždycky přijdou, Gene. Stabilitu!“ A právě stabilita je věc, se kterou Genesis bojuje ze všeho nejvíc…Na hlavního hrdinu je smutný pohled. Umí sice šachy, ale má problémy s hlavou a spoustu lidí už zklamal. V jádru je to však dobrák, který se snaží věci změnit. A divák mu fandí. Stejně tak vyloučeným lidem kolem něj, kteří mu začnou tvořit novou rodinu. Zároveň má o něj publikum strach, aby znovu neselhal, protože nová šance už přijít nemusí…Tempo vyprávění není z nejsvižnějších, ale k tomuhle filmu se hodí. A trocha toho napětí také nechybí, vůbec celá pasáž z Aucklandu se podařila. Závěrečné vysvětlení je takovým malým balzámem na duši. Podařená podívaná o vyděděních, za mě solidní 4*. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet NZD 3,5miliónaTržby USA Tržby Celosvetovo $1,706,000▐ Ospevovaná dráma z Nového Zélandu Čierny kôň (The Dark Horse, 2014), ponúkla zaujímavú tému o šachistoch ale vedená v tak pomalom tempe so špinavým podmazom daného okolia, až človek je zmorení pozeraním z daného diela. /videl v kine: 35%/(filmový festival Art Film Fest 2015) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Nemáte pocit, že se díváte na film, ale že jste jeho účastníky. Vynikající drama z Nového Zélandu a když jste Maour, máte to sakra těžký. Když jste výborný šachista a máte bipolární poruchu, to je dílo. A když máte synovce, kterého táta svazuje s tradicemi, to už vůbec není žádná hitparáda. Před Genesisem Potinim se lze jen poklonit. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh o člověku, který i přes své onemocnění dokázal dát svému životu smysl. Zezačátku mi dělalo trochu problém zvyknout si na ten hrubý způsob zacházení, v tomto ohledu se mi na to nekoukalo dobře. Poslední třetina to vytáhla. Váhám mezi pěti a čtyřmi hvězdami, pro některé momenty, které zdržují a zbytečně prodlužují délku (dlouhotrvající pohledy postav do blba) nakonec plný počet nedávám. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Vo finále pri rošáde potiahol chlapec najskôr vežou, čo nie je dovolené (najskôr sa musí ťahať kráľom až potom vežou). (Peter Bračík)

Reklama

Reklama