Reklama

Reklama

Třída 8.A

(pořad)
Dokumentární / Reality-TV
Česko, 2014, 8x45 min

Obsahy(1)

Tři noví učitelé přichází do velmi problémové třídy. Chtějí se u žáků pokusit změnit nejen jejich přístup k učivu. Jak se jim jejich start podaří? Nová reality show ze školního prostředí. Do problémové a podprůměrné české třídy přichází noví učitelé, kteří mají ambice i předpoklady situaci změnit. Jedno pololetí budeme sledovat příběh plný emocí, který je vyprávěný z pohledu studentů a učitelů. Podaří se žákům a jejich novým učitelům uspět? Jak dopadne konfrontace nových učitelů s těmi stávajícími? Česká televize představuje inovativní formát veleúspěšné švédské docu-reality show, který by měl otevřít veřejnou debatu na téma motivace žáků a kvality vzdělání na druhém stupni základních škol. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

heyda 

všechny recenze uživatele

Jsem taky učitel, mám za sebou necelé 4 roky vyučování na ZŠ, takže jsem v tomhle vlastně pořád na začátku a tenhle pořad mi přišel zajímavý v hodně aspektech. Jedna věc mě dost překvapila, kolik asistentů a různých pomocných metodiků na té škole bylo. Pak mě naopak nepřekvapilo, že většina těchto dětí o vzdělání nemá zájem, protože o něj nejeví zájem ani rodiče. A to je ten zásadní problém dnešní doby. Je to fungování rodiny a výchova. Ta bohužel selhává. Druhý problém je, že naše školství je v jakési slepé uličce. Rušíme kvalitní praktické (zvláštní) školy jenom aby neexistovala diskriminace. Naopak inkludujeme spoustu nevzdělavatelných dětí, kteří by byli mnohem šťastnější, kdyby pracovali, sportovali nebo třeba pekli chleby místo učení lineárních rovnic. Snažíme se přiblížit západní Evropě, která je sice multikulturní a všichni mají na vše právo, ale rozhodně neprodukují o nic chytřejší lidi než naše veřejné školy. Je třeba přemýšlet nad velkou školskou revolucí, ale vzorem by nám neměl být západ, ale zkušenosti ze všech koutů světa. Je třeba hodně věcí měnit, ale ta největší změna musí přijít v rodinách. ()

Peytl

všechny recenze uživatele

Břídil, Pizdil a Křivohubka snažící se trapně přežít mezi tlupou černých, zdegenerovaných zmrdů, kteří neumí v patnácti číst a chtějí být američanem šukajícím holky za peníze. Dokument? Hovno, jen další projebané prachy v moři již dávno tímto etnikem projebaných miliard. Netřeba humózních Džamil a jiných přenaivních a všeobjímajících miláčků. I bič by byl málo! Klacek? Cyklon B? Ne, sebrat prachy, podvázat vaječníky a obrnit se trpělivostí. ()

Reklama

kinderman

všechny recenze uživatele

Jako učitel s dvacetiletou praxí na 2.stupni příměstské základní školy, kterému přednedávnem vyučovací hodinu snímal zahraniční filmový štáb (objektem jeho zájmu byl Rom), bych mohl po zhlédnutí jedné epizody této "show" napsat sáhodlouhý elaborát. Neudělám to, neboť v této hysterické době můžete být za rasistu považováni i na Tři krále, když zpíváte něco o "černém vzadu". Snad jenom tolik: matematikář, který se ke třídě točil zády, když vše snímala jen skrytá kamera, se choval naprosto naivně a amatérsky, ještěže tam měl ty dvě asistentky (běžně však ve třídě nemáte nikoho takového). Ještě o level naivnější byl dějepisář, který si přál vyhnat štáb a v sálku zhasnout, aby se děti mohly ponořit do Mozartovy hudby. Zkuste hádat, co by se mu asi tak stalo. Češtinářka je marná úplně. Třešničkou na dortu byla návštěva v rodině, otec- invalidní důchodce- na polohovacím lůžku...a už fakt končím. Dál sledovat ani hodnotit nehodlám. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Páně dějepisářova praktická cvičení znám ze seminářů - nápaditá, ale v praxi (lehce) nepoužitelná; matikář mi přišel nejpřirozenější. "Zpívající" modelka odhalila při Cestě scénáristické vedení - po její verzi následovaly titulky podbarvené originální Cestou. Ve 2. díle zajímavý pohled do třídy "bez kamer". ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Seriál se chvályhodně snaží upozornit na nešvary českého školství, resp. celé společnosti (viz komentář MessiáŠe). Dělá to ale tak nešikovně, že si toho naše většinově xenofobní veřejnost ani nevšimne a spíš se jen utvrdí v názoru, že veškeré snažení o integraci problémových dětí je k ničemu. Kdyby tenhle "experiment" aspoň trval déle než jen půl roku, aby se z toho dal udělat nějaký pořádný závěr, ale takhle? Ambiciózní projekt se tím ve výsledku docela blíží pochybné show Výměna manželek. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama