Reklama

Reklama

Kilo Dva Bravo

  • Velká Británie Kajaki (více)
Trailer 2

Každý krok může být jejich poslední... Provincie Hílmand, Afghánistán, září 2006, přehrada Kajaki. Britské jednotky mají za úkol chránit přehradu. Jedná se o strategický objekt zásobující elektřinou rozlehlé území. Kontakt s nepřítelem je takřka nulový a čas v kopcích jako by se zastavil. Jedné noci však Brity zaujme podezřelá aktivita u čerpací stanice dole u přehrady. Později také dalekohledem zjistí, že místní ozbrojenci na nedalekém checkpointu vybírají od civilistů neoprávněné poplatky za průjezd. Malá průzkumná jednotka se tedy vydává dolů úzkou stezkou situaci prověřit. Zhruba v polovině cesty však narazí v malém údolíčku a místě zcela nečekaném na minové pole. Jednotka, která má problém se spojením, se ocitá v pasti a zraněným hrozí vykrvácení, pokud nebudou urychleně evakuováni... Snímek Kilo Dva Bravo je celovečerním hraným debutem Paula Katise, který začínal jako dokumentarista. Nebývale autentický film popisuje skutečný incident, který se v roce 2006 odehrál na afghánském bojišti. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (89)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Snad jsem ještě nezažil víc zkurvenou operaci, než tu u přehrady Kajaki v Afghánistánu. O to horší, když si uvědomím, že vlastně o žádnou operaci nešlo. Prostě pár znuděnejch vojáků vlezlo do průseru velkýho jak trafo od jaderný elektrárny. Každopádně klobouk dolů za vydařenou filmařinu. Byl jsem napnutej jak kšandy od kalhot a to se ve filmu v podstatě neobjevil jedinej Arabáš...Jak řikám, takhle zkurvenou operaci jsem ještě neviděl a Angláni měli hodně velký koule, že tenhle film dokázali natočit se vším všudy. Třeba i s blbostí, která mezi vygumovanými mozky kolovala od člověka k člověku. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Z komentářů jsem získal dojem, že to bude Černý jestřáb s fórkama. Není, no. Kajaki je vpodstatě komorní drama o tom, jak se sympatický lékař v trenclích snaží udrežet naživu svého kamaráda, než přiletí evakuační vrtulník. Většina filmů se odehrává na prostoru deset krát deset metrů, není tam žádné pobíhání se střílením, žádné "tango na šesti, všem jednotkám pal!", jenom stres a deprese. Postavy občas řeknou něco vtipného, ale smát se tomu moc nejde, protože ty fórky většinou říká voják v deliriu, kterému lezou ven střeva. Takže tak. Je to super film, ale rozhodně ne akční oddychovka. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

No tak tohle už je pomalu na Darwinovu cenu. Chápu, že pro vojáky, kteří Kajaki prodělali, to zrovna sranda nebyla, ale já jako divák, který jejich příhody dostal zprostředkovaně, jsem se musel smát. To, co tam ta bandička exotů prováděla v minovém poli, To se hned tak nevidí. Pro dokreslení celé té absurdity chyběli jen dva ručníkáři, kteří by vše pozorovali, občas by se na sebe koukli a zakroutili nechápavě hlavami. Jestli je to opravdu podle skutečných událostí, tak bych se na místě všech zúčastněných zasadil o to, aby se film nedostal na veřejnost. Režisér se navíc ani nesnažil podat postavy tak, aby si knim obecenstvo mohlo vytvořit vztah, takže mi jejich osud byl víceméně ukradený. A do toho všeho padaly repliky typu "Bolest znamená, že jsi naživu." Jo, to je sice pravda, ale taky to znamená, že mi kurva chyběj nohy. Jako válečný film Kajaki neobstojí, ale je to krásná ukázka vojenské neschopnosti. 30% ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Nervy drásající podívaná, která se odehrává na pětníku a s minimem postav. Nic z toho nevadí. Co ale trochu vadilo mně osobně byl fakt, že jsem se dlouho těžko orientoval v postavách. Netušil jsem, na koho se vlastně soustředit, koho nějak víc sledovat. I když ono se to dá brát i z druhé strany, že divák víc vnímá jednotku jako celek než jednotlivce. Každý ať si to tak přebere po svém. Jako pocta- velmi dobré. 70 % Oblíbená část- poskoky po batohu ()

sepp

všechny recenze uživatele

Působivé v té děsivosti a bezmoci, co si člověk uvědomí, že dotyční museli zažívat. Ale mě prostě rozčilovala spousta drobností, o kterých bylo jasné, že se nemohli takto odehrát - bez rizika spoilerování: že by Tug takto několik hodin klečel na kolenou v kuse je nesmysl, i když to byl svalnatý a trénovaný chlap, po chvíli by zešílel bolestí, ostatně proč myslíte, že se děti trestaly klečením?. To mi zkazilo celkový dojem jinak poutavého filmu (ale místy i zdlouhavého, což je pochopitelné vzhledem ke zpracovávané látce). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film se odehrává v Afghanistánu, ale byl natáčen v Al-Kafrein v Jordánsku. (Homerking)
  • Zápletka vychází z incidentu u přehrady Kajaki, do kterého byl zapleten Mark Wright (David Elliot) a malá jednotka britských vojáků poblíž přehrady Kajaki v afghánské provincii Helmand. (Homerking)
  • V čase 01:31:00 dostane jeden z vojáků napít. Nedostane však obyčejnou H2O, ale roztok chloridu sodného, tzv. fýzák, který tvoří 0,9 % NaCl. (Winster)

Reklama

Reklama