Nezlobte, když nemusíte!

• Itálie

State buoni... se potete

Filip Neri

Filip Neri

Itálie, 1983, 115 min (SE: 149 min)

Krásný příklad krásného čistého člověka, který jestli byl, tak je mi za nás všechny zase trochu lépe a jsem o trochu raději na tomto světě a věřím, že jemu podobný(í) ještě někde někdy... :-) Krásný film, dojal mne a ta lehká znělá a zpěvná hudba no perla.. Polobožské dílko osvícenců.!(15.5.2011)

Laskavý a moudrý portrét laskavého a moudrého světce Filipa Neriho. Film se nesnaží o hagiografické kolorování ani o historickou doslovnost, spíše uvádí do fantaskního světa, v němž se to jen hemží velikány 16. století a také spoustou dětí (které by mohly být snímku též vděčným publikem). Několikrát jsem se musel nahlas chechtat, abych byl vzápětí, jen co výbuch smíchu opadl, překvapen hloubkou té které scény. Třeba když se za zvuků nebeské hudby Filipovi zjeví Panna Maria... a on jí vzápětí plivne do tváře. Rouhání? Vůbec ne. Ale pointu neprozradím. Světcova dobrosrdečnost bez afektovanosti a bez odsudků je kvasem celého snímku. Jen trochu lituji sv. Ignáce a sv. Jana od Kříže - oba byli přetvoření v chodící anekdoty (byť sympatické); první v kulhavého asketu, druhý v blouznivce s pohledem upřeným do ztracena.(29.8.2007)

• Lokutus

nechutně vlezlá černopdelnická propaganda, která by jen stěží mohla vzniknout někde jinde než v Itálii.(13.4.2011)

Berme si príklad!Berme si príklad!Berme si príklad! Inak krásne natočený film, kde je vystihnutých veľa vecí v skratke:) Oplatí sa pozrieť, ako potrava duše:)(10.7.2011)

prapodivný film o jednom prapodivném svatém, který se rozhodně (a naštěstí) nechoval tak, jak se od světce očekává. Některé komické scénky byly nečekané a velmi zdařilé, motat do toho vedlejší milostnou linii ale bylo celkem nadbytečné...(12.4.2011)

Vynikajici film! plny dobych vtipu, ukazuje zivot tak jak je a ze i tem vyssim osobam cas od casu nejake to slovicko ulitne :-) ukazuje ze by se vse melo brat s nadhledem a taky je tam par zajimavych a hlubokych myslenek! od tohoto filmu jsem necekal nic moc..ale je skveli!(24.8.2009)

• xaver

Kam se hrabe komunistická propaganda na propagandu cirkevní.(24.5.2012)

Skvelý a jednoduchý film o jednoduchom človeku, so spústou pravdy zakorenenej snáď v každej situácii filmu. Takéto filmy by sa mali v dnešnej dobe točiť častejšie. Filmy o pokore, hodnotách a aj úsmevu už vidíme málokedy. A ak - v takejto forme už vôbec nie. Nadčasový film aj teraz, s nadčasovými myšlienkami. Krása. Odporúčam pozrieť predĺženú verziu.(2.10.2011)

Vtipné i pravdivé. Na rok, kdy to bylo natočeno to i vypadá skvěle!(15.8.2010)

Veľmi príjemný a vtipný film. Filip Neri obracia predstavu o svätcovi naruby. Bez problémov dá facku šľachticovi na verejnosti, do kapitána polície hodí, prepáčte za pejoratívum, hovno, nadáva do blbcov pápežovi a ten ho aj tak chce vymenovať za kardinála. Deti v jeho oratóriu sprosto rozprávajú a on im hovorí: "Buďte dobrí,.... ak môžete!"(18.5.2009)

Ďalší film, ku ktorému ma viaže veľmi silný vzťah. Musím však zdôrazniť, že spočiatku to tak vôbec nebolo ... Myslím si však - a myslím, že oprávnene - že toto je presne ten typ filmu, ku ktorému si stojí za to vzťah vybudovať ... A dôvody ? Ak by som ich tu mala vypísať všetky, zrejme by vznikol najdlhší komentár v databáze čsfd, a navyše by som vás obrala o radosť z postupného odhaľovania a spoznávania tajomstiev tohto filmu. Tak teda spomeniem aspoň výborne, i keď občas vďaka dobe svojho vzniku, skôr úsmevne naivné herecké výkony, 16.storočie evokujúce exteriéry, primerane temné interiéry, naozaj veľmi vtipné repliky a scény, a - predovšetkým - úplne podmanivú hudbu, či už ide o môj najobľúbenejší soundtrack vôbec, VANITA DI VANITA (mimochodom, slová sa odvolávajú na úvodné verše Kazateľa), či o mučivo ľúbeznú baladu TEMA DI LEONETTA, a či o (vo filme ironicky pôsobiacu) dobovú pesničku CAPITAN JESU. Skrátka a dobre; tento film veľmi svojrázne a príťažlivo líči nielen svoju dobu, ale najmä ľudí svojej, a teda i našej doby, lebo ako je o ľuďoch známe, v svojej podstate sa veľmi nemenia ... A na záver môjho komentáru nielen motto (a vlastne i názov ) tohto filmu, ale i motto môjho terajšieho života : STATE BUONI SE POTETE ... (buďte dobrí, ak môžete )(15.4.2012)

Kultová *talianska* vecička, nie je to dokument, je to *talianska* komédia, čakajte krutý náter v podobe dvoch a pol hodín *talianskeho* humoru.(8.3.2009)

* Philippe Leroy * deti, spev, radosť * veselosť a pokora * odovzdanie Bohu, rôzne spôsoby služby blížnym * duchovné myšlienky rôznych svätcov, vzájomné priateľstvá * svätý Filip Neri, svätý Ignác, svätý František Xaverský, svätý Kamil de Lelis, svätý Ján Leonardi, svätý Karol Boromejský... *(26.9.2011)

Prijemny film, ktory hlavne v uvode srsi humorom, krasou, krasnou hudbou. Vyborne je vo filme navodena atmosfera 16. storocia, no zhruba v strede filmu sa nastoleny rytmus straca a ja uz len cakam, ci film skonci smrtou Filipa Neriho, alebo inak. Avsak na druhej strane je snimok velmi poucny - clovek zisti kolko svatcov naraz zilo v jednej epoche krestanstva, a dokonca kolko ich bolo blizko seba.(23.1.2012)