Reklama

Reklama

Komorná

  • Jižní Korea Agasshi (více)
Trailer 5

Šlechtična Hideko žije v ústraní na venkovském panství se svým strýcem a poručníkem. Chlípný strýc vychovává Hideko přísnou rukou a čeká, až dospěje, aby si ji mohl vzít a zmocnit se jejího bohatství. V domě se však objevuje podvodník, který zosnuje příchod mladé komorné Sukhui ve skutečnosti chudé kapsářky, která mu má pomoci nebohou Hideko svést. Dobře promyšlený plán ale začíná hatit vášeň, která mezi dvěma dívkami zahoří. Brzy navíc přestává být jasné, kdo koho ve skutečnosti podvádí. Příběh bestselleru Zlodějka spisovatelky Sarah Waters do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století převedl jeden z nejvýraznějších jihokorejských režisérů současnosti Park Chan-wook a vytvořil dynamický thriller plný zvratů prodchnutý podmanivou erotickou atmosférou. (Aerofilms)

(více)

Videa (8)

Trailer 5

Recenze (268)

Mkqp 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nečekal. Dlouho se mi do Komorné nechtělo a potom z toho vyleze jeden z nejlepších Korejských filmů, co jsem měl možnost vidět. A netvrdím to pouze díky precizně zpracované erotické stránce. Způsob jakým Park pracuje s manipulativním rozvíjením vztahů mě bavil ze všeho nejvíc. Navíc jsem si opět potvrdil, že Jin-Woong Cho je sázka na jistotu. Tady ztvárnil úchylného psychopata a popral se s tím s velkou dávkou osobitosti. Pro mě nejlepší Parkův film už jen z toho důvodu jak pracuje se sebemenšími detaily. ■ Nemůžu si pomoct, ale Yong-Nyeo Lee ve mně vzbuzuje děs. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Typický Park, ve kterém nelze věřit ani hrnku na kafe opět uchvacuje svou morální rezignací a kouzelně nepatřičným humorem. Tentokrát nic netematizuje za hranou filmu, ale naopak připomíná dítě na pískovišti, co staví hrad z padesáti báboviček, z nichž každá patří jinému zmlácenému dítěti. Na první shlédnutí z toho jde hlava kolem, nejen kvůli pomotané zápletce, ale zejména díky Parkovic trademarku víceplánových záběrů, které solej několik dějových informací naráz a do toho ještě člověk musí stíhat obdivovat jejich neuvěřitelnou mizanscénu a práci s pohybem i ostrostí. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Pro někoho půjde o lesbickou romanci, v níž vede cesta k objevení vlastní identity a překonání patriarchátu přes setkání s obří chobotnicí. Jiní mohou Komornou sledovat jako úvahu nad uměleckými reprezentacemi ženského těla a diváckou slastí z jejich sledování nebo jednoduše jako erotický thriller s hitchcockovsky semknutým a přehledným vyprávěním. Pod krásným povrchem, jímž se Park zdá být tak fascinován, se zkrátka skrývá dost dalších vrstev na to, abyste film přes jeho mimořádnou délku a pomalu stupňované tempo chtěli vidět vícekrát. Více zde. 85% Zajímavý komentář: IvoB ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Atraktivní reálie, rafinovaný příběh (sem tam zpestřený výtečným vtipem), výborné obsazení (Kim Tae Ri v titulní roli je vyloženě roztomilá) a velkolepé rozuzlení. Relativně dlouhá stopáž mi nevadila, naopak ty explicitní erotické pasáže bych si z filmu klidně odmyslel. Co mi ve filmu trochu chybělo, byla nějaká výraznější hudba, na kterou jsem byl zvyklý u režisérových předchozích filmů (jeho dvorní skladatel Jo Yeong-wook vyloženě umí, proto mi přišlo trochu líto, že většina Komorné je bez jakékoli hudby). Naopak na jeho typické násilí nakonec dojde, a sedlo mi tam asi nakonec i víc, než všechno to lesbický šukání. Podle traileru jsem si asi myslel, že to bude větší pecka, a celkově mám tak nějak pocit, že kdybych to neviděl, zas tak o moc bych nepřišel - ale když už jsem na to vyrazil, za mě nakonec spokojenost. Fandové režiséra si určitě přijdou na své, a ti ostatní by mohli také, pokud mají v oblibě asijské filmy - a pokud budou mít štěstí na kino s dobrými sedačkami (těch 141 minut + další čtvrthodina obligátního reklamního bordelu před filmem na předpotopních sedačkách v Aeru se rovná skoro Záhořovu loži). Btw. cítil jsem tam výraznou inspiraci filmem Pestrobarvec petrklíčový, ale možná se pletu. P. P. S. Čím míň toho člověk o tom filmu ví předem, tím líp. Už jen samotný distributor spoileruje o sto šest. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nevím, nevím. Chan-wook Park má sice talent jak na stavění knižních adaptací na hlavu, tak na překračování hranic, které jsou za hranicemi, o nichž se předtím myslelo, že jsou nepřekročitelné (a jeho Žízeň bude navždycky jeden z mých nejoblíbenějších filmů), ale stejně mě nedokázal úplně přesvědčit. V mých očích je to málo podvratné na to, aby se to výrazně lišilo od těch předčítaných povídek, ale aspoň je to víc upřímné, alespoň tak jsem se to rozhodla vnímat. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme sa objavia okrem plynového zapaľovača aj náramkové hodinky Seiko Solar, čo je však v roku 1930 nemožné. (MikaelSVK)
  • Originální název 아가씨 (Agasshi) neznamená komorná, ale slečna a vztahuje se na postavu Hideko (Min-hee Kim), kterou tak Sook-hee (Tae-ri Kim) často oslovuje. (Jirka_Šč)
  • O hlavní roli se ucházelo přes 1500 zájemkyň. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama