Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Victoria (Laia Costa) je mladá číšnice z Madridu, která do Berlína přijíždí pracovat a užívat si noční život. Na konci jedné party potká mile vypadajícího Sonneho (Frederick Lau) a jeho trojlístek kamarádů z mokré čtvrti. Namísto mátožného opileckého rána ale mladou Španělku čeká adrenalinová jízda metropolí, namísto kocoviny boj o holý život. Sonne a jeho parta jsou totiž okolnostmi donuceni provést narychlo bankovní loupež. A Victoria se ocitne za volantem auta, kterým prchají. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (146)

Baxt 

všechny recenze uživatele

Kameraman kaskadérem. Rozkročena mezi moderním uměleckým filmem a subžánrem kriminálního heist movie, Victoria realizuje tento přechod naprosto plynule a vytváří úchvatný mix spojený vzrušující formou. Vše je natočeno v jednom záběru (což se po zohlednění prvků heist filmu stává pozoruhodnější) a čas syžetu je skoro roven času projekce (blížeji než Gravitace). Na tento fakt se upomíná — Victoria se ve vyprávění vyznačuje vysokou mírou sebeuvědomění, čehož se nevzdává ani v pozdějších akčnějších a více vtahujících scénách. Kamera se nikdy nevzdaluje hrdince a prostor je vystavěn za pomocí pečlivě zvolených a nasnímaných vodítek rozesetých ve vyprávění, na které se později navazuje. Jako málokdy je důležitým referenčním bodem konstruujícím okolí zvuk mimo záběr. A svět se bez jediného střihu mění, noc v den a štěstí v tragédii... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jak Victoria ke štěstí přišla... od seznámení ve stylu esemeskového chataření (akorát, že verbálně, to je ta hrůza) s bratrstvem silně nesympatických charakterů, jakož i zjevů, aby se přes nekonečné blekotání a poskakování stihla zamilovat do nejsnesitelnějšího z nýmandů, načež utužila vztahy účastí na jedné zpackané loupeži, která odpovídala rozumovým schopnostem aktérů... Mám nutkání prozradit pointu, protože do konce se podaří dojít možná tak chronickým nespavcům, co stejně nemají nic lepšího na práci, než zírat do stropu, ale nakonec se omezím na konstatování, že pár okamžiků bylo fakt napínacích a jednozátahová nervní kamera navodila slušný reál, včetně kocovinového svítání, jinak mě snímek zanechal zděšenou nad totálním generačním úpadkem, chudobou vyjadřování i myšlení (alkohol a jazyková bariéra s tím nemají co dělat) v prachsprosté spotřebě života na úrovni vegetace... smutný pohled. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Ojedinelý „nemecký experiment” , aký som ešte nevidel, nakrútený na jeden záber - bez - akéhokoľvek STRIHU, urobený v nemeckej metropole - hlavnom meste - v Berlíne, v noci : v čase medzi 04:30 - 07:00 ráno, s autentickým POCITOM - ručnej kamery. Dobre viem, že ak sa niekto rozhodne nakrúcať takto náročné - ťažké snímky, potrebuje najprv - predprípravu, t.j - aspoň ja to takto vidím... Herci si najprv prejdu miesta, kadiaľ sa pôjde, čo musia urobiť, a to určite niekoľko - krát, scenár je v tomto prípade na druhej koľaji, lebo sa často IMPROVIZUJE. Vôbec - IDEA je sama o sebe - nadčasová, pôsobí to na mňa ako reality šou, že kamera je doplnkom diania, ktorú si hlavní protagonisti nevšímajú + nie je to žiadny : „found footage”. Film začína na diskotéke, kde vidím ako tancuje - mladá a atraktívna, Španielka - menom Victoria, ktorá nevie po nemecky, prišla sem za prácou - v kaviarni berie 4. eurá / hodinu. Je tu krátko, 3. mesiace, a čo je najdôležitejšie - momentálne v jej živote, že nikoho nepozná a nudí sa tu. Zmení sa to po zoznámení sa, s mladými Nemcami, medzi ktorými je Líder - Sonne, kde jeden z kamarátov práve oslavuje narodeniny, Victoria, ktorá zo začiatku sa moc nechce k partii pridať, ale padne si do oka so Sonnem, tak sa stáva súčasťou nočného života, ktorý nestrávia niekde zašití v bare, ale v nočných uliciach Berlína. Po hodine, prichádza do plánu - „nemilé spríjemnenie” nudy, keď chalan v partii musí splácať účty podsvetiu. Volá sa Boxer, bol v base, kde sa mu dostávalo ochrany, teraz musí urobiť niečo na oplátku, banková lúpež, kde Victoria bude šofér... Odvtedy naberie jej život prudký spád, polícia je im v stopách, utekajú a všetko je to tak reálne, že máte sakra pocit, že ste na mieste. Na začiatku mi dosť vadilo, že som sa nevedel stotožniť s postavami, ktorí pôsobili ako na drogách, po hodine to už bolo sakramensky zaujímavé a strhujúce, kde hlavná myšlienka filmu znie : „Ľudia, s ktorými sa trebárs - v noci zoznámite na diskotéke, nemusia byť zlí - zákerní, len majú jeden problémik, ktorý sa pretaví v niečo väčšie, kde nie je cesty späť, tak treba si dávať bacha, s kým sa dávate do reči, alebo - kam sa potom pôjde, môže to skončiť, ako v tomto prípade, v Berlíne, ktorý mladej žene - urobil zo života - hotové PEKLO ! ” Veľmi poučný film, ktorý ma nenechal chladným ! ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jízda jak šlak. Celý film byl natočený na jeden záběr, takže jsem k tomu přistupoval se smíšenými pocity - one shoty mám moc rád, pokud ovšem nejsou samoúčelnou onanií, která má za úkol zacpat díry v ději. První půlhodinku jsem se tedy trochu bál, že to bude další evropská artovina (kdyby byl celý film jen o nočním flámu bandy přiožralé mládeže, tak si to asi hodím). Ono se to ale rozjelo - a jak! Nebudu zacházet do detailů, ale užijete si to. Na konci jsem s potěšením zjistil, že ten dlouhatánský oneshot stál za to a dokonale splnil svou úlohu - díky totálnímu ponoření do děje se divák lépe ztotožnil s chováním a motivacemi hrdinů. A tak to má být. Potlesk vestoje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělá dynamická a jistá režie Sebastiana Schippera je v tomto filmu sakra znát. Když film začíná první scénou v klubu, jsem naprosto spokojen. Přesně totiž popisuje berlínskou klubovou scénu s hudbou, která ji naprosto náleží. Je to maličkost, ale mně na vnímání elektronické hudby ve filmech dost záleží. Většinou totiž různí tvůrci dají do klubu něco naprosto nelogickýho a film v tu chvíli obecně dost ztrácí na realističnosti. Nicméně, čím mě zaujala hudba (nejen elektronická, ale obecně soundtrack je bomba), tím si to zkazila hlavní postava Victoria. Což o to, Laia Costa svojí postavu hraje poměrně věrohodně, jenže posuďte sami. Victoria už pár měsíců coby mladá a nadějná pracuje jako číšnice v Berlíně. Žije ze dne na den, práci moc neřeší, chce si užívat. Chodí teda pařit do klubu, kde zničehonic potká partičku, u které jsem si prvních patnáct minut myslel, že jí odtáhnou někam za berlínskou zeď, tam jí znásilní a někam na kopu hnoje pohodí. Některý holky jsou holt naivní a nejvíc naivní bývají právě ty z klubů. Ona s nimi ale drží krok, prožije s nima zajímavej večer, dozví se pár osobních věcí, které by mě ještě navíc rozhodili sandál, když bych se to dozvěděl já..no a pak ji uvrtají do vloupačky, kterou nepřímo nastíněj, ale jelikož ona je mladá znuděná Evropanka, rozhodně se těm klukům, co zná tři hodiny, pomoct. Celý je to tak šíleně naivní, že nemám slov. Pro fenomenální režii ale dávám tři hvězdy. Dal bych čtyři, ale to by Viktorie nesměla bejt blbá jak pučtok. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (9)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. února 2015 na filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Snímek byl natočený na jeden záběr na dvaceti různých místech v centru německé metropole. (Zdroj: deník E15). (hippyman)
  • Obyčajne hneď prvý titulok na začiatku záverečných titulkov patrí režisérovi. Tu sa však objaví ako prvý kameraman. (ash99)

Související novinky

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

03.10.2023

Be2Can, přehlídka výrazných filmů ze tří největších filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, oslaví jubilejní desátý ročník. Odehraje se mezi 4. a 11. říjnem a do programu ji zařadí 28… (více)

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno