Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (419)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh o ženství pojatý jako krvavé drama odehrávající se na Divokém západě. Postavení žen té doby (prakticky všichni muži, až na jednoho, je zde vnímají buď jako uklízečky nebo děvky - nebo obojí), síla křesťanské víry a její interpretace jsou zde pojaty mimořádně sugestivně. Chybí zde jakýkoliv humor, krutost dostává nový rozměr i díky démonickému reverendovi Guye Pearce, který si scény často krade zcela pro sebe. Velice funkční je zde nechronologické vyprávění, přičemž každá kapitola je skvěle vypointovaná a postupně odpovídá na divákovy otázky. Mistrovský kus. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dnes sa mi opäť potvrdilo, že mám "čuch" na obľúbených. Pri toľkom množstve užívateľov je skutočne náročné naraziť na ľudí, ktorí svojim výberom snímkov dokážu zaujať. Nemám záujem meniť body, nemám záujem disponovať stovkami obľúbencov, nemám dokonca ani záujem, aby si niekto ukladal moju úbohú existenciu do svojho hľadáčika (no vážim si to a ďakujem zato). Ja si tu proste len tak žijem, svoj vlastný svet, v kruhu "najbližších", ktorí mi nemajú problém zaželať (alebo ja im) pekné Vianočné sviatky. Nemusíme byť najlepší priatelia, no mali by sme si mať čo povedať (minimálne filmom). Skrátka, "Pár unudencov", ktorí trestuhodne vraždia svoj drahocenný čas (ako ja), ktorí mi na rozdiel od "30 tisíc bodových" majú čo ponúknuť, bohato stačí. Dik "mizters", mám o zážitok navyše ... absolútna dokonalosť. Až mám chuť sa rúhať .. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAKOVÝ JE ÚDĚL ŽENY.“ ... ŘEKL KDO?“ ... „STOJÍ TO V BIBLI.“… /// Pearce je božím ztělesněním ďábla a Dakota mi moc chyběla. Retrospektivní vyprávění z divokýho západu, ve kterým ti hodní snášej příkoří sráčů, poháněnejch chtíčem. Příběh dokazuje, že v drsnosti může bejt (úchylná?) krása. S napětím a neskrejvanou radostí čekám na poslední kapitolu s názvem ODPLATA. (ne zlato, nezvedej prosebně zrak k nebi!...) Dramatický orgie pro drsnější pozorovatele, za který musím Koolhovenovi složit 5ti hvězdnou poklonu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Fotr je uchylák. 2.) Holka si mě dokáže získat, aniž by vydala hlásku. 3.) Hledám film pro pedofily. 4.) Thx za titule „titulkomat“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

castor 

všechny recenze uživatele

To, co měl rozhodnout Bůh, udělala němá porodní bába. Nejen tím poštvala proti své rodině reverenda kázajícího trest pro všechny hříšníky. Sic dojel do města teprve nedávno, ona záhy rozpoznala jeho krutou duši. Moc dobře totiž věděla, co zlého v sobě nosí. Zdaleka totiž nešlo o jejich první setkání. Bohužel. Záhy přijde na řadu hornické městečko, kde se pánové dočkávají (prý zaslouženého) rozptýlení, a divákovi začne leccos docházet. Aby mu to tvůrci v dalším dějství zase rozvrátili. Tahle deprese má nakonec čtyři kapitoly. Holandský režisér Martin Koolhoven představuje syrovou vizi moderně pojatého westernu s výraznou dávkou brutality, možná lehce připomíná kousky Paula Verhoevena, když ještě natáčel ve své domovině. Tvůrci si všímají postavení žen, otírají se o náboženský fanatismus, hodně vsázejí na atmosféru a zejména postavy. V každé epizodě sledujeme, jak je Dakota Fanning (potažmo nesmírně talentovaná a toho času čtrnáctiletá Emilia Jones) skvělá herečka a démonický Guy Pearce skvostným záporákem. Divím se, že tenhle Australan ještě nemá na polici nějakou prestižní cenu. Tvůrci s námi manipulují, nabízejí řadu motivů a nápaditých scén (ač místy jen černobílých), až se divák musí radovat. Samozřejmě je diskutabilní množství násilí, nicméně vyloženě samoúčelným bych ho nenazýval. Koolhoven si získal sakra respekt. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyla řeč o tom, že se jedná o western, tak bych si myslel, že nizozemský režisér položil základy příběhu někde pod Alpami. Prostředí k němu totiž vysloveně vybízí. Nicméně dobře…považujme Brimstone za western. Western, který natočil nizozemský režisér za podpory různých evropských fondů a s americkými herci, kteří zde předvedli svoje absolutní maximum. Guy Pearce je tu například naprosto ultimátní hnusák, u kterého jste první půl hodinu zamyšlení, aby Vám z něj zbytek filmu bylo na blití. No u Dakoty Fanning je pro změnu vidět, jak herecky neuvěřitelně dospěla, protože částečně němou roli tady zvládla naprosto úžasně. I netypické vyprávění rozdělené na kapitoly dává smysl a to i přesto, že není úplně lineární. Brimstone je tak hodně originální, hodně nekompromisní a dost drsný film, který se tváří jako western, ale spíš bych ho přirovnal k syrovému evropskému historickému dramatu s netypickým obsazením a s nádechem amerického prostředí. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (16)

  • Guy Pearce (Reverend) a jeho filmová manželka Carice van Houten (Anna) tvoria pár aj v skutočnosti. Zamilovali sa počas natáčania a v auguste 2016 sa im narodil syn Monte Pearce. Vďaka tejto veľkej udalosti dokonca zmeškali premiéru na filmovom festivale v Benátkach. (bj_)
  • Režisér Martin Koolhoven dostal ponuku natočiť tento film pre americké štúdio, v tom prípade by však stratil kontrolu nad záverečným strihom, a tak dal radšej prednosť európskej koprodukcii, do ktorej sa zapojilo 8 krajín. (beso74)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama