Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (418)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ta jedna hvězda je z nebe spadlá jen za to, že se úvod táhl jako nožka za mrtvičkářem. Kdo však vytrvá, neprohloupí. Pokud někteří z vás vnímají snímek jako feministickou agitku, budiž. Já se obávám, že tomu tak není. Mezi námi, muži, je hovad sdostatek, a to i bez honu na čarodejnice v podobě mýtů píčovin. Sám jsem příkladem. Bylo by dosti tendenční film kvůli momentánímu záchvatu amerického puritánsko - zlodějského likvidování lidské přirozenosti odsuzovat. Ostatně - ten je možný jen proto, že zmrdství je mezi samečky i samičkami zastoupeno procentuálně... tak nějak stejně. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

V Brimstone nestačí niekoho zavraždiť. Treba mu najprv vyvraždiť všetkú chovnú zver, a potom mu vykuchať brucho a črevá omotať okolo krku, aby mu jeho deti museli dávať ranu z milosti. A taký je celý film. Extrémne násilie mi nijak nevadí, ale pokiaľ začnete úvodnou scénou s mŕtvym novorodencom a posúvate sa skrz vraždenie, mučenie a znásilňovanie zas a znovu iba k ďalšiemu násiliu, bez katarzie a vlastne aj zmyslu, tak je to proste prehnané a obhajoba typu “Je to o tom, aký bol život na Divokom západe ťažký,” vám na 145 minút divákovej trpezlivosti nevystačí. Hodnotiť kapitoly zvlášť, bolo by to tak 60, 40 a 85 percent, ale dohromady je to psychicky značne vysilujúca pointless skúška nervov. Skrátka dve a pol hodiny násila a utrpenia, ktoré vám za tú všetkú exploitáciu nedajú nič na oplátku. Na konci som krčil plecami. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh o ženství pojatý jako krvavé drama odehrávající se na Divokém západě. Postavení žen té doby (prakticky všichni muži, až na jednoho, je zde vnímají buď jako uklízečky nebo děvky - nebo obojí), síla křesťanské víry a její interpretace jsou zde pojaty mimořádně sugestivně. Chybí zde jakýkoliv humor, krutost dostává nový rozměr i díky démonickému reverendovi Guye Pearce, který si scény často krade zcela pro sebe. Velice funkční je zde nechronologické vyprávění, přičemž každá kapitola je skvěle vypointovaná a postupně odpovídá na divákovy otázky. Mistrovský kus. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca záležitosť. Príbeh o biednom postavení žien v minulých storočiach rozpovedaný ako mimoriadne hutná, intenzívna dráma / thriller / podobenstvo. Odohráva sa to na Divokom západe, ale rozhodne žiadna kovbojka, aj keď sa tam aj strieľa a ľudia umierajú zrážkou na prasce alebo zamotaní vo vlastných črevách. Rozvrstvenie do troch nechronologicky usporiadaných kapitol funguje bezchybne, každá časť filmu je dobre vygradovaná a vypointovaná. Má to skvelé obsadenie na čele s južnou Dakotou Fanning a diabolským Guyom Pearcom, ktorý tu bičuje všetkých od seba samého až po 6-ročné dievčatká. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Střezte se lživých proroků, kteří k vám přicházejí v rouchu ovčím, ale uvnitř jsou draví vlci'' ---- Sakra tohle byl mazec! Fakt to bylo skvělé! Nečekané a skvělé! Film co vás přitluče k zemi a drží vás tam celých 145 minut aniž by jste hlesli. Vůbec nechápu zdejší naprosto neodpovídající hodnocení. Dotyční jsou asi zvyklí na westerny ze šedesátek, kdy kapslíkové souboje nebraly konce a když už to někdo koupil a film byl v barvě, poznali jste spolehlivě, že jde o kečup od Heinze. Tohle bylo jiné. Syrové, drsné, nekompromisní a primitivní stejně jako Amerika těch let. Lid znal jen dřinu a kostel. Vzpěčovat se danému osudu bylo pro většinu lidí zhola nemožné. Pearce byl važně odporný a musím mu za jeho pastora zatleskat. Jak jsem tak četl komenty, někomu tu vadila ta drsnost, syrovost, mučednictví hlavní hrdinky... Jenže když si na vás v té době zasedl chlap a chtěl se pomstít, paradoxně proto, že vás miloval asi nebylo moc možností jak to řešit. V té době ještě ženské nesměly odmlouvat manželům jako dnes, natož neposlouchat či mít jiný názor... Ne že by se hned chodilo ke kováři, to byl myslím i na tu dobu už extrém, ale že manželé své neposlušné ženy občas srovnali do latě řemenem o tom jsem už něco četl. Každopádně už dloho jsem neviděl co se týče žánru western něco tak skvělého a vlastně už dlouho jsem žádnému filmu nebyl nucen dát za 5 hvězd. Tady je to po plném právu, fakt jsem si pošmákl ! 5 nábojů do winchesterky ! * * * * * ()

Galerie (98)

Zajímavosti (16)

  • Těsně před natáčením z projektu kvůli vyčerpání odstoupila Mia Wasikowska. Následně vycouval i jeden z producentů, takže aniž by byl natočen jediný záběr, projekt téměř zkrachoval, neboť vše bylo pro natáčení připraveno, včetně zbudování kulis a najmutí členů štábu. Když Guy Pearce tedy nasedal do letadla směr Evropa, podstupoval poměrně velké riziko, jestliže film nebyl zcela zafinancovaný. Byl ale natolik nadšený z postavy reverenda, kterou mu režisér Martin Koolhoven nabídl, že toho nedbal a přiletěl. Jeho zaangažování v projektu nakonec přineslo filmu zbytek nutných financí a mohlo se začít natáčet. Během několika dní byla M. Wasikowska nahrazena Dakotou Fanning, o které se uvažovalo jako o vůbec první volbě pro roli Joanny, ale z důvodu jiných filmování musela předtím odříct. Jenže pak se z natáčení musel omluvit Robert Pattinson, kterému do toho vstoupilo jiná práce (poslal zprávu Guy Pearcovi, který tu špatnou novinu musel předat režisérovi...). Naštěstí herec Kit Harington byl ochoten ukrojit si z dovolené a během pár dní se dopravit na plac a připravit se na roli. (Nine)
  • The Guardian o tomto snímku napsal: „Tento epicky dlouhý, děsivý a násilný western od holandského filmaře Martina Koolhovena má jakousi Tarantinovu prolixitu a vypravěčskou vynalézavost. Navzdory delší stopáži ani na chvíli nenudí.“ (Emo-haunter)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama