Reklama

Reklama

Aferim!

  • Francie Aferim ! (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Východní Evropa, rok 1835. Dva jezdci projíždějí pustou krajinou v srdci Valašska. Jsou to četník Costandin a jeho syn. Společně hledají „cikánského otroka", který utekl svému vznešenému pánovi a který je podezřelý z toho, že měl románek s jeho ženou. Zatímco Costandina nevyvede nic z míry a v každé situaci má po ruce veselou průpovídku, jeho syn nahlíží na svět hloubavěji. Na své pouti potkávají lidi různých národností a náboženství: Turky a Rusy, křesťany a židy, Rumuny a Maďary. Každý z nich chová vůči těm ostatním předsudky, které se předávají z generace na generaci. A ani poté, co najdou „otroka" Carfina, není dobrodružstvím zdaleka konec... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (87)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nutno ocenit jako výtečnou demonstraci hospodářských poměrů na Balkáně v době, kdy se ve Vídni pochodovalo v neděli po korze a začínaly hrát valčíky. U nás už bylo založeno Národní muzeum a vládl Ferdinand Dobrotivý. Období klidu, Svaté aliance velmocí po porážce Napoleona, narušené až revolucí 1848. To na Balkáně se stále žilo ve středověku. Četník byl ještě stále v roli dobrovolného hasiče s poradním hlasem, sloužící těm, kdo platí. Pro tohle má smysl film vidět. Jinak vcelku nic moc zajímavého. 60% ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne, jestli potomci Radu Juda někdy objeví tento film a řeknou si Aferim!. Nedokážu se rozhodnout, jestli Jude chtěl opravdu jen ukázat tehdejší život, takový jaký byl a nebo film točil s lišáckým úsměvem namířeným na současné Rumunsko (v širším rámci středí a východní Evropu). Přímost vyprávění a jednoduchá zápletka, která umožňuje divákovi soustředit se na kontrast mezi kdysi a nyní, naklání misku vah spíš k tomu druhému. Faktem nicméně zůstává, že kamera Mariuse Pandura je famózní a film si jako jeden z mála artových okecávaček zaslouží velké plátno. A celkově film určitě stojí za pozornost. ()

Reklama

dvopet 

všechny recenze uživatele

K výstižnému komentáři Marigolda (takto Víta Schmarce) dodám jen to, že Aferim! je přesně ten typ filmu, kterému výrazně ublíží, pokud se na něj budete dívat jinak než v kinosále. Na velkém plátně totiž vyniknou pečlivě komponované velké celky krajiny (máte pocit, že před sebou vidíte výsek reálného prostoru), kterou projíždí ústřední postavy. (KVIFF 50) ()

Magyar 

všechny recenze uživatele

Sonda do života člověka, který se snaží žít "správně", v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, v klidu, radosti a cti (i když ne přímo v počestnosti), čímž přispěje ke tragédii. Film vhodný pro všechny, kteří si myslí, že lidská práva jsou jen teorií někde na papíře a zdravý selský rozum nám přece úplně stačí. Nádherná ukázka toho, že "zdravý selský rozum" nemá funkci nástroje změny (třebas k lepšímu), ale přežití (třeba i ve strašných podmínkách). ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Radu Jude mě zaujal už Smolným pichem. A přestože to byla velmi svérázná podívaná, která se z mé strany neobešla bez výhrad, rozhodl jsem se zkusit jeho další počin. Aferim! je nejen žánrově úplně jinde. Jde o historickou roadmovie o honu na otroka a snaze dopravit ho k nohám zhrzeného pána. A také líčení tehdejší doby a jejích reálií. O časech, ve kterých původem pevně dané společenské postavení zcela rozhodovalo o osudu člověka. Film působí autenticky a špinavě. Rasismus protagonistů tu však není popuzující, jako spíš pro postavy přirozený a přijímaný s naprostou samozřejmostí. Opravdově působí i dialogy, ačkoliv na rozdíl od jiných komentujících jsem se u nich nijak zvlášť nebavil. Vlastně jako u celého snímku, ve kterém se toho moc neděje. Nenudil jsem se, ale krom věrohodně působících reálií mi toho režisér moc navíc nenabídl, až mě to vzhledem k výše zmíněnému Smolnému pichu překvapilo. Ani koncem ve stylu „a život jde dál“ se o to nepokusil. Lepší průměr, film nezklame, ale ani příliš nenadchne. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení trvalo pouhých 23 dní. (PhillM.)
  • Producent snímku Ada Solomon souhlasil s tím, že film bude natočen černobíle až po rozsáhlých kamerových zkouškách. Kromě uměleckého prostředku to měl také být hold tvůrců režiséru Johnu Fordovi. (PhillM.)
  • Příběh samotný je fiktivní, ale režisér snímku prozradil v rozhovoru pro New York Times (8. září 2015), že vycházel z historických reálií a než začalo natáčení, scénář si přečetlo na dvacet historiků, podle jejichž připomínek připravil závěrečnou verzi. (PhillM.)

Reklama

Reklama