Reklama

Reklama

Krajkářka

  • Francie La Dentellière (více)
Trailer

Obsahy(1)

Psychologický příběh nevyrovnaného vztahu dvou mladých milenců. Chudá a nezkušená dívka Beatrice začíná v pařížském kadeřnictví. Povahou se zcela liší od svých vrstevnic, ale především od starší atraktivní kamarádky Marylene, která se snaží usilovně najít citový vztah s jakýmsi bezvýznamným ještě k tomu ženatým úředníčkem, jemuž jde ale předně jen o erotiku. Beatrice pohlíží na svět z druhé strany. Ve své prostotě a bez kalkulu k vztahu. Kamarádky se vydají do normandského města Cabourg. Zatímco Marylene se rychle seznamuje s americkým turistou, Betrice se toulá uličkami přímořského letoviska. Náhodně potká u poháru zmrzliny studenta filologie Francoise. Na první pohled ji velice zaujme vzdělaný a kultivovaný filozoficky promlouvající mládenec. Po návratu do Paříže se začíná vytvářet zvláštní vztah bytostně rozdílných povah…… (tahit)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Krok za krokem plný nudy. Pečlivě vykreslený vztah = nebetyčná nuda. Na začátku filmu se svléká Florence Giorgetti, pak ale taktovku převezme Isabelle. Ani v jednom případě není nutno nasazovat brýle nebo snad poposednout blíž obrazovce. Jsou hezčí, a především zábavnější filmy s erotikou. Původní dabing z Barrandova tentokrát nemá co vylepšit. Lyričtěji poslouží David Hamilton. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh o lásce mezi nadaným a bohatým studentem a chudou kadeřnicí. Beatrice odjede se svou kamarádkou z práce na dovolenou k moři. Kamarádka si tam hned nabalí amerického turistu, kdežto Beatrice je stále sama. Jednou, když sedí v kavárně, si k ní přisedne mladý muž, představí se jako student filologie. Začnou spolu žít, ale čím dál tím více se mezi nimi zračí rozdíl ve společenském žebříčku. Zatímco Francois je zvyklý pohybovat se ve vysoce postavené, vzdělané společnosti, Beatrice je prostá dívka, která se tam necítí dobře. Vše pomalu spěje ke smutnému konci. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý nám pekne krok po kroku predstavil aké to je, keď je vzťah nerovný. Vysokoškolák - intelektuál a jednoduché, obyčajné dievča. V podstate príbeh zo života, v ktorom jeden skončí na chvíľu smutný, že niekomu zlomil srdce a ten druhý to zlomené srdce nerozchodí. Možno v skutočnom živote majú tieto príbehy iné konce ... ktovie. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, jenž proslavil jak Claude Goretta, tak o to víc Isabelle Huppert. Vývoj ústředního vztahu je zachycen doslova krok za krokem a diváci tak spoluprožívají Pommeinu a Françoisovu tragédii. Vznikl tu skvělý příběh o nepřekročitelných bariérách mezi sociálními prostředími. Film vychází ze stejnojmenného ramánu Pascala Lainého, jenž byl roku 1974 vyznamenán nejprestižnější francouzskou cenou Prix Goncourt. Samotná Isabelle se stala díky své roli doslova přes noc hvězdou, o čemž svědčí nominace na Césara i British Academy Award pro "největší objev". ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Ak si odmyslím pointu, film má svoje nevšedné estetické hľadisko a výraznú, takmer vznešenú poetiku, čo očaruje a pridáva mu na výnimočnosti, mňa však pôvab hlavnej hrdinky a jej postoje nemohli až natoľko nadchnúť ako mužského diváka (čo je, predpokladám, prirodzené). Nevedela som sa s ňou v jej pasivite a hlbokej uzavretosti stotožniť. Som iná, nechápala som ju. Mala vôbec nejaký názor? Používala aj rozum? Rozladila a zarmútila ma jej naivita v nemanželskom a sociálne tak rozdielnom vzťahu a absolutná, nerozumná a bezvýhradná odovzdanosť až po hrob (vlastne - až do blázinca). Znovu je to film o víťazstve citov nad rozumom. Bohužiaľ, so smutným koncom, ktorý sa dal predpokladať. Znovu je to vlastne o totálnej prehre, nešťastí, bezútešnosti...(veľmi silné ***) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Předlohou filmu se stal stejnojmenný román od francouzského spisovatele Pascala Lainého. (Hans.)

Reklama

Reklama