Reklama

Reklama

Mezi věřícími

(festivalový název)
  • USA Among the Believers

Obsahy(1)

Červená mešita je jedním z hlavních pákistánských center radikálního islámu. Nejvyšším duchovním je Abdul Azíz Ghází. V roce 2007 vláda na mešitu zaútočila a jeho nejbližší byli během útoku zabiti. Azíz poté zasvětil svůj život jedinému cíli – svrhnout sekulární vládu. Dokument přináší ucelený vhled do současného Pákistánu, v němž ti nejchudší jsou nuceni pro sebe a své děti shánět existenční pomoc u štědře a neprůhledně dotované Červené mešity, zatímco bohatší obyvatelé měst si dobře uvědomují, že tyto děti, vychovávané v Azízových náboženských školách, jsou časovanou bombou pro celou společnost. Volný přístup do škol umožňuje filmařům detailně zachycovat, čemu zde mladé lidi učí, a v překvapivě otevřených rozhovorech velmi plasticky vystoupí i charakter samotného Azíze. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poněkud mechanický a čitelný film, nabízející ale poměrně zajímavý materiál. Sice se z něj člověk nedozví mnoho nového, ale jako ilustrační materiál proč ne... ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Řada problémů je známých, chudí rodiče nemají na normální školy a extrémisté toho využívající. Za stejných podmínek se rekrutují např. členové Boko Haram. Většina Pákistánců je úplně normální a nechce nic jiného než pokojně žít se svou rodinou a dopřát dětem nějaké přiměřené vzdělání. Pak je parta těch, co chtějí násilně ovládnout zemi. Místo rudých praporů těch zdvihli korán. ()

Reklama

Stíba 

všechny recenze uživatele

Krásně srozumitelně vysvětlená problematika rekrutování a fanatizování dětí do center radikálního islámu pro účely terorismu a stejně dobře ukázaný pohled na druhou stranu věci do života lidí, kteří se snaží proti takovým centrům bojovat výchovou, jejímž smyslel není jen učit se nazpaměť korán a žít život v nenávisti. (Jeden svět Benešov - 7. 4. 2015) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama