Reklama

Reklama

Vánoční příběh

  • USA A Christmas Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Blíži sa čas Vianoc a malý Ralph (Peter Billingsley) má veľký sen. Chcel by dostať pod stromček prekrásnu pušku Červeného jazdca komiksového hrdinu, ktorú chodí obdivovať pred výklad obchodu. Ralph nevie, ako by mohol rodičov presvedčiť, aby mu pušku kúpili. Mama je zásadne proti, bojí sa, aby si puškou neublížil a považuje ju za veľmi nebezpečnú. Vianoce sa však nezadržateľne blížia, nuž Ralph nezaváha a rozhodne sa navštíviť aj samého Santa Clausa v obchodnom dome v nádeji, že vyhovie jeho žiadosti a splní mu sen o vytúženom darčeku. Podarí sa malému Ralphovi uspieť...? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

honajz2 

všechny recenze uživatele

O Vánocích se mají dít zázraky a plnit tajná přání. Já si třeba přál, abych od Boba Clarka viděl něco nadprůměrného, ale to se mi bohužel nesplnilo. Škoda, třeba se mi splní něco jiného, ale tady jsem opravdu doufal, že vše dopadne jako příjemný vánoční film a místo toho jsem se dočkal vánočního rodinného filmu, který potenciál měl, ale je až moc bezpříběhový a hlavně naprosto zabitý komentářem dospělého Ralpha, který komentuje své dětství tak, jako by ho znova prožíval, ale působí to hlavně rušivě, než aby to ladilo se vším ostatním. Pár skvělých scén a hlášek tu sice je (třeba ve všem, co se točí okolo Ralphieho slohovky), ale pořád to bylo málo na to, abych z toho dokázal mít cokoli silnějšího či výraznějšího. Skončilo to u mě zase jako průměr, stejně jako většina Clarkových filmů. Nejvíc mě asi překvapilo, že to má dost podobný styl jako československé rodinné filmy typu Páni kluci. Do těch se mi ale hůř dostává už z principu, tak to třeba tentokrát Bob Clark zvládl docela dobře? Ale stejně ode mě dostane stejné hodnocení jako minulý rok u Černých Vánoc, takže je to asi fuk. 3* ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že popri všetkých komerčných "vianočných" výplachoch televízne stanice zabúdajú na podobné klasiky. Jednoduchý, milý príbeh, ktorý nabudí tú správnu atmosféru, že vám k tomu nebude treba ani sneh, kapor, či medovníky. Ak ste ako dieťa zažívali v období Vianoc podobné útrapy ako malý Ralphie, určite si vás film získa a bude u vás vyhľadávaný minimálne tak ako Snehulienka, či Perinbaba. 85%. ()

Reklama

HareS 

všechny recenze uživatele

Voice-overom hlavnej postavy ozvláštnený rodinný film v americkom (znesiteľnom) old-school balení. Na americký mainstream až nečakane sebareflektívny pohľad malého chlapca na svoje vyrastanie, rodinu a na život v malomeste; túžba po vysnenom vianočnom darčeku - winchestrovke - podriadená svojmu životu, nepochopenie tohto pre dieťa nevhodného želania zo strany učiteľov a rodičov... Nič ťaživé vás však ani zďaleka nečaká, ako som už totiž spomenul, nachádzame sa vo family entertainment of USA. 75% ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Film, který nestaví na sentimentu či "vtipných" scénkách, ale vychází z každodenní vánoční běžnosti, v níž i evropský divák může nacházet svou dětskou minulost. Lehce ironický komentář hlavního hrdiny (famozní výkon malého Petera Billingsleyho) dodává tomuto snímku příjemnou atmosféru, která neskončí hned se závěrečnými titulky. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Letošní Vánoce budou skvělé. Budou nejlepší! Zlatý voči. Dárky z devadesáti procent nesehnatelné nebo nekřesťansky drahé, cukroví připálené, úklid nestihnutý. Může-li se něco pokazit, pokazí se to na Vánoce, optimista-provokatér bude oponovat s „vždyť příští rok jsou zase“, ale vy moc dobře víte, že budou stejné, ne-li horší. S Vánočním příběhem možná o malinko lepší. V Americe nesmírně populární, neboť americký způsob Vánoc prezentující rodinná komedie nemá k mému velkému potěšení konzistenci té hnědé sněhovité břečky, kterou najdete třeba pod autem. Není vůbec patetická a dlouho po skončení ve mne přetrvával příjemný pocit vnitřní vyrovnanosti (vidíte, teď jsem zas patetický já). Mezi „jako ze života“ příhodami nechybí ani olizování kovového zábradlí, proslavené u nás Obecnou školou. Mou nejoblíbenější scénou je ovšem krátké posezení na Santově koleně, z něhož hlavní hrdina odchází poznamenaný stejně jako kdyby absolvoval několikadenní festival hororových filmů. Na každou pád fajn vánoční klasika, které škodí pouze to, že je příliš americká, aby se u nás mohla domestikovat. 75% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Bob Clark hledal město, které vypadá jako Indiana ve čtyřicátých letech. Poznal na dvacet měst, aby nakonec vybral město Cleveland v Ohiu. (mi-ib)
  • The St. Catharine's Museum vlastní několik propriet z filmu, včetně Ralphieho brýlí a dvou scénářů. (mi-ib)
  • Občané Clevelandu neuvěřitelně spolupracovali s filmaři a poskytli pro filmování stará vozidla, která dopomohla k celkové autenticitě snímku. (mi-ib)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno