Reklama

Reklama

Vánoční příběh

  • USA A Christmas Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Blíži sa čas Vianoc a malý Ralph (Peter Billingsley) má veľký sen. Chcel by dostať pod stromček prekrásnu pušku Červeného jazdca komiksového hrdinu, ktorú chodí obdivovať pred výklad obchodu. Ralph nevie, ako by mohol rodičov presvedčiť, aby mu pušku kúpili. Mama je zásadne proti, bojí sa, aby si puškou neublížil a považuje ju za veľmi nebezpečnú. Vianoce sa však nezadržateľne blížia, nuž Ralph nezaváha a rozhodne sa navštíviť aj samého Santa Clausa v obchodnom dome v nádeji, že vyhovie jeho žiadosti a splní mu sen o vytúženom darčeku. Podarí sa malému Ralphovi uspieť...? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

honajz2 

všechny recenze uživatele

O Vánocích se mají dít zázraky a plnit tajná přání. Já si třeba přál, abych od Boba Clarka viděl něco nadprůměrného, ale to se mi bohužel nesplnilo. Škoda, třeba se mi splní něco jiného, ale tady jsem opravdu doufal, že vše dopadne jako příjemný vánoční film a místo toho jsem se dočkal vánočního rodinného filmu, který potenciál měl, ale je až moc bezpříběhový a hlavně naprosto zabitý komentářem dospělého Ralpha, který komentuje své dětství tak, jako by ho znova prožíval, ale působí to hlavně rušivě, než aby to ladilo se vším ostatním. Pár skvělých scén a hlášek tu sice je (třeba ve všem, co se točí okolo Ralphieho slohovky), ale pořád to bylo málo na to, abych z toho dokázal mít cokoli silnějšího či výraznějšího. Skončilo to u mě zase jako průměr, stejně jako většina Clarkových filmů. Nejvíc mě asi překvapilo, že to má dost podobný styl jako československé rodinné filmy typu Páni kluci. Do těch se mi ale hůř dostává už z principu, tak to třeba tentokrát Bob Clark zvládl docela dobře? Ale stejně ode mě dostane stejné hodnocení jako minulý rok u Černých Vánoc, takže je to asi fuk. 3* ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že popri všetkých komerčných "vianočných" výplachoch televízne stanice zabúdajú na podobné klasiky. Jednoduchý, milý príbeh, ktorý nabudí tú správnu atmosféru, že vám k tomu nebude treba ani sneh, kapor, či medovníky. Ak ste ako dieťa zažívali v období Vianoc podobné útrapy ako malý Ralphie, určite si vás film získa a bude u vás vyhľadávaný minimálne tak ako Snehulienka, či Perinbaba. 85%. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vianoce nahliadané očami detí, respektíve predovšetkým dieťaťa jedného. Inými slovami všetci v jeho okolí sú takí, akých ich vidí chlapec Ralph sám, čiže ako jednorozmerné komické figúrky. A to je fajn. On má jediný cieľ, a to, ako dostať pod stromček pušku, všetko ostatné ide na druhú koľaj. Vianočný príbeh dostáva hĺbku v niektorých sekvenciách, ako napríklad pri rozbaľovaní darčekov, kedy si človek uvedomí, že čaro Vianoc akosi ustupuje konzumu, ale zbesilé strhávanie baliaceho papiera z krabíc je zároveň aj nevtieravo vtipné. Záverečná scéna z čínskej reštaurácie pobaví asi najviac, spoločne s návštevou Santa Clausa v obchodnom dome. Začínam podozrievať Svěrákovcov, že ich Obecná škola trochu Vianočný príbeh vykradla, na druhú stranu sa mi ale páčila o chlp viac. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je skvělá parodie na Vánoce. Až něočekávaně často jsem se zasmál i přesto, že jsem se díval v sedm ráno s opicí na zádech. Všichni máme skvělou mámu, ale kdo by nechtěl mít takovou jako měl malý Ralphie? Taková která vám donese sklenici mléka a zavře vás v kuchyňské skříňce, když chcete být sám. A i když už neprožívám Vánoční čas tak jako za mlada, stejně mě dojalo když Ralphie dostal svou 200ranou vzduchovou winchestrovku. Komedie jak má být. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Film, který nestaví na sentimentu či "vtipných" scénkách, ale vychází z každodenní vánoční běžnosti, v níž i evropský divák může nacházet svou dětskou minulost. Lehce ironický komentář hlavního hrdiny (famozní výkon malého Petera Billingsleyho) dodává tomuto snímku příjemnou atmosféru, která neskončí hned se závěrečnými titulky. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (13)

  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)
  • The St. Catharine's Museum vlastní několik propriet z filmu, včetně Ralphieho brýlí a dvou scénářů. (mi-ib)

Reklama

Reklama