Reklama

Reklama

Mít a nemít

  • USA To Have and Have Not (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto filmu spolu poprvé hráli Humphrey Bogart a debutující 19letá Lauren Bacallová. Životem znavený Harry Morgan v žádném případě nemá zájem pomáhat francouzským odbojářům, ale mění názor, když se svůdná kráska Marie zeptá Nemá někdo zápalku? Rozvíjí se příběh plný vášně s množstvím zápletek a duchaplného humoru. Inteligentní scénář Williama Faulknera a Julese Furthmana režírovaný Howardem Hawksem značně připomíná Casablancu: francouzští odbojáři, bluesový klavírista (Hoogy Carmichael) a bar Martinique a nad tím vším milostný příběh v podání Bogarta a Bacallové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skoro až nedůstojná variace (resp. kopie) na Casablancu. Ovšem paradoxně na mě tento snímek zapůsobil mnohem lépe. Možná proto, že kolem něj není taková aura "dokonalosti" a zcela jistě z důvodu, že ústřední dvojice má v mých očích uvěřitelnější vztah. Příjemný snímek, který nepřináší nic nového, ale po jehož dokoukání rozhodně nebudete času u něj stráveného litovat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, miestne entity zase spievaju ody na Hampry Bogarta - herecky bol samozrejme vyborny, to jo, no ale ja ho furt nemam rad, a to tak, ze velmi! Takze nic viac nez hodne priemerny kopirak slavnej Kasablanky z roku 1942. Howard Hawks bol sice zrucny reziser, ale holt, asi aj on mal slabsiu chviku : 46 % ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nebyl by to pořádný listopad bez alespoň jednoho Bogarta, nicméně tady to je slabší číslo. Exotický válečný Martinik je cukřík jako prostředí (bary & loďky), ale celý děj mě nebral, je nevýrazný a nedotažený - film jako by někdo utnul přesně než konečně vypukne nějaký to akční drama. #Noirvember ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Bogart ve válečném ohrožení a v opojení ženským půvabem ničí charizmatem a pohotovostí všechny protivníky v dohledu. Do casablancovského kouzla tu ale chybí konzistentnost, nadčasovost a ona téměř hmatatelná osudovost. Lauren Bacall může být jak chce krásná, ale můj prototyp osudové ženy to zkrátka není. Naopak, její Marie příběhem jenom proplouvá a i přes neodolatelnou krásu zůstává lehce zmatenou a otrlou dívkou, která si svým chováním Bogartovu pozornost snad ani nezaslouží. Jejich vztah navíc nemá šanci rozkvést, protože se odehrává až ve druhém plánu za válečnou linií, která ale, i přesto, že zabere mnohem více času, klouže jen opatrně po povrchu. Všechno se děje podle strojených komplikací a to od prvního zádrhelu až hezky k tomu poslednímu. A i když se na film díky hlavní dvojici (na které to jiskření, které se projevilo i v reálu, je vidět v každém políčku) dívá moc příjemně, je Hawksův snímek jenom pomíjivou nostalgickou vzpomínkou. A tu stojí za to Mít, ale příště snad už někde jinde. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Člověk se neubrání srovnávání s Casablacou (hlavně díky tomu, že Bogart tu hraje v podstatě tu samou roli), a tak to radši řeknu na rovinu: Mít a nemít se mi líbilo víc. Všechno, co mi na Casablance nesedlo, bylo tady v pořádku (až moc zidealizovaný pohled na válku, občasná kýčovitost) a naopak vše, co se mi na Casablance líbilo, tu zůstalo zachováno (Bogartovo charisma, prostředí). Když se to spojí s tím, že scénář napsal Faulkner podle Hemingwayova námětu, sám se divím, že mi to nevyšlo na pět hvězdiček... ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Scénář napsal William Faulkner podle románu Ernesta Hemingwaye. Oba zmiňovaní jsou držitelé Pulitzerovy ceny. (Witta)
  • Lauren Bacallová ve filmu nezpívá. Problém byl v tom, že měla tak hluboký hlas, že nebylo možné najít vhodnou zpěvačku. Vše se nakonec vyřešilo tím, že písničku nazpíval muž - Andy Williams. (Sinecod)
  • Když Howard Hawks objevil Lauren Bacall, dal jí na výběr pracovat buď s Cary Grantem nebo Humphrey Bogartem. Lákalo jí pracovat s Grantem. Hawks jí však nakonec obsadil s Bogartem, a tak začala jedna z největších romancí Hollywoodu. (Mol)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama