Reklama

Reklama

Neznámá dívka

  • Belgie La Fille inconnue (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jenny (Adèle Haenel) je lékařkou, která provozuje malou praxi po svém starém a nemocném mentorovi. Ambiciózní mladá žena se chystá na velký kariérní skok – přestup na významnou kliniku a prestižní oddělení. Když se jednoho dne večer rozezní v její ordinaci zvonek, Jenny nereaguje. Je po ordinačních hodinách a má dost práce s nejistým Julienem (Olivier Bonnaud), který u ní vykonává praxi. Ráno se dozví, že neznámá dívka, kterou nepustila dovnitř, byla opodál nalezena mrtvá, nejspíš zavražděná. Hnána výčitkami svědomí se Jenny pokouší vypátrat její identitu. Nepřiznaně v ní ale hlodá i touha odhalit pachatele brutálního činu. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (48)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Šikovná a sympatická mladá doktorečka (Adèle Haenel) v červených a modrých svetríkoch namiesto klasicky bieleho lekárskeho plášťa behá od pacienta k pacientovi a popri tom zvláda ešte malú ordináciu. Trápia ju výčitky svedomia, že nepomohla, aj keď mohla...otázkou je, mala otvoriť, keď už mala po pracovnej dobe? Asi áno...Veľmi pomaly plynúca dráma bez nejakých silnejších zvratov. Tak trošku som sa cítila akoby som bola s tou doktorkou v práci, pripadala mi ako taká moderná Dr. Quinn, niekedy som sa o ňu až bála, aby sa jej niečo nestalo. Osud neznámej ženy z kamery mnou však nepohol, chýbali mi tam výraznejšie emócie alebo napätie, proste niečo mi tam chýbalo, takže film hodnotím len slabšími 3*. Povedala by som, že sa jedná skôr o TV film a nič by sa nestalo, keby som si La Fille inconnue nechala ujsť. Pozreté na ARTE 15.09.2021. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní lékařka Jenny cítí odpovědnost za skonání mladé ženy, kterou v návalu nadřazenosti nad citlivějším stážistou Julienem odmítla ošetřit po pracovní době. Vzdá se kvůli pocitu viny své nadějné kariéry tím, že převezme ordinaci s nepojištěnými pacienty z řad těch nejchudších a zároveň pátrá na vlastní pěst po totožnosti násilně usmrcené dívky. Peripetie, jimiž si přitom musí projít než dosáhne kýženého cíle, ji však zbaví veškerých iluzí. Drama s psychologicky tíživou atmosférou, které sice párkrát sklouzne k nudnějším pasážím, ale i tak stojí za to se na něj podívat. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Přestože změnili žánr, rukopis bratří Dardenneů je zřetelný od prvních minut. Sociální aspekty prostupují celým filmem od začátku do konce. Nabízí se pak otázka - dívám se na sociální drama s kriminální zápletkou anebo na krimi se sociálními prvky... Tempo celého filmu je ale poměrně mdlé, pátrání Jenny dokážu pochopit, její zatvrzelost se však občas mísí s naivitou. Rozuzlení není také příliš sofistikované. Čisté tři hvězdičky, oba bratři dokáží natočit mnohem lepší snímky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dardenneovci si vyskúšali detektívku a na to, aby ju nakrútili viac uspokojivo, by s ňou museli mať viac skúseností. Pátranie na vlastnú päsť, kedy polícia príliš neprotestuje, len občas naznačí, že hlavná postava by sa mala radšej starať o seba, je doménou skôr štylizovaných trilerov, než filmu s morálnymi posolstvami. Je prekvapivé, že Jenny sa síce okolie vyhráža, ale k ohrozeniu jej života nedôjde, čo je možno snahou vyhnúť sa žánrovým klišé, ale vzhľadom na okolnosti by realite viac zodpovedalo nejaké to skutočné násilie. V pozadí prípadu sledujeme súčasné sociálne problémy krajiny, resp. Európy, ktoré ale už pôsobia ako klišé (prostitúcia prisťahovalcov, nelegálni imigranti) a zároveň psychologický ponor do myslí vinníkov (postavy tu majú väčšiu či menšiu mieru viny voči obeti), ktorý je zaujímavejší a zaslúžil by si väčší priestor. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tohle neni film, tohle je teze. Postavy jsou odfláknuté, dialogy na první dobrou, kamera pracuje celou dobu jenom s jedním plánem, pohodlně vždy usazeném ve středu záběru a ta proklamovaná sociální civilnost nejspíš funguje na canneské buržousty, kteří nikdy neměli potřebu navštívit maloměstskou kliniku či se setkat s jejími problémy a pacienty. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo od 12. října do 22. prosince 2015 v Seraingu v provincii Lutych. (bianci)
  • Po projekcii na festivale v Cannes sa bratia Dardennovci rozhodli urobiť ešte niekoľko zmien, čoho výsledkom je o 7 minút kražšia verzia, oproti tej festivalovej. (classic)

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Reklama

Reklama