Reklama

Reklama

American Honey

  • Česko Americká jízda (více)
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladičká Star (Sasha Lane) žije život, který by nikdo z nás nechtěl. Sama se stará o dva mladší sourozence, protože otce nemá, matka se o nic nezajímá a otčím se o ni zajímá až moc. Když tedy na parkovišti obchoďáku potká dodávku plnou vrstevníků, kteří žijí specifickou verzi Amerického snu, neváhá moc dlouho a naskočí. Tím se stane součástí party mladých lidí, kteří si na živobytí vydělávají tím, že křižují Amerikou a dům od domu se snaží prodávat předplatné časopisů, o které by jinak nikdo neměl zájem. Všichni to jsou outsideři, kteří tuší, že po standardních kolejích cesta nevede, a tak se chytili jedné z posledních šancí, která jim ještě zbývala. Star záhy zjistí, že tahle činnost není ani tak práce jako spíš životní styl, naplněný polykáním kilometrů, nočními mejdany, svéráznými rituály a konflikty, k nimž v téhle nesourodé „rodině" není nikdy daleko. Když se navíc zamiluje do nejúspěšnějšího prodejce Jakea (Shia LaBeouf), na vlastní kůži pozná, že tahle jízda bude všechno, jen ne bezstarostná. (CinemArt)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (176)

misterz 

všechny recenze uživatele

Najväčšie pozítivum vidím v hereckej stránke, ktorú majú paradoxne na svedomí neherci. Zrejme to už dlho platiť nebude, pretože tak to vyzerá, že minimálne herečka v hlavnej úlohe si týmto snímkom svoju kariéru rozbehla. Keď bude šikovná a vydrží, tak má určite pred sebou skvelú hereckú budúcnosť. Škoda, že námet mi moc nesadol - bezcieľne poflakovanie krížom krážom po krajine, zábavičky, trochu sexu (tu mohla byť režisérka trochu odvážnejšia, podobne ako v jej Red Road)... Ten sociálny podtext drámy akoby upadol, čo v mojich očiach trochu stratilo na atraktivite. Na druhú stranu ale uznávam, že práve taký mohol byť zámer autorky. Keď vás život valcuje a bojujete o svoju každodennú existenciu, no máte pri sebe niekoho podobného alebo sa začleníte do skupinky ľudí s podobným osudom a začnete si vzájomne pomáhať, tak v konečnom dôsledku potom aj ten život chutí úplne inak, sladšie ako med - pekná myšlienka. Nadpriemer. 75/100 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Banda ošklivejch a nesympatickejch pubertáků jezdí po Americe v dodávce a prodává předplatný na časopisy. Téměř tři hodiny furt to samý a nic zásadního se tam nestane. Ale stejně mě to vlastně bavilo, ani nevím proč. Andrea Arnold umí vystihnout atmosféru tak, že film působí přirozeně. Líbily se mi příhody s kovbojema, kamionákem a chudejma dětma. Jo, a hraje tam otřesná hudba. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Takový ten typ filmu, který pozdě večer zapnete a k ránu ještě koukáte. Osobně mám rád filmy, které jsou tak trochu o ničem a spíš se zaměřují na naturalistické vyobrazení určitého stylu života. Jenže tento byl až příliš o ničem. Nedocházelo zde k reálnému vývoji postav, příběh plynul odnikud nikam. Úhlavní Star mi lezla na nervy - pod rouškou ublížené chudinky se skrývala drzá, nesympatická děva, která po většinu doby jen blbě čučela. Hvězdu snad jen za to, že jsem v žádném filmu doposud neviděl, že by někdo zachraňoval hmyz v nesnázích (voda, okno), jakožto to dělám v reálném životě já. I tam jedině mohu mluvit o nějakých sympatiích k hlavní hrdince. Jinak zkrátka nekonečná nuda, kde byly zbytečně protahované nicneříkající záběry a nemělo to žádné skutečné poselství. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pohodová road movie naplnená slobodou, spontánnosťou a poznávaním "neturistickej" Ameriky. Emocionálnu údernosť režisérkinho Fish Tank nedosahuje ani zďaleka, a dejovo je HODNE riedka, čím niektorých divákov unudí a iných pohladí. Vyhýba sa totiž akýmkoľvek zápletkovým klišé a zostáva (kryštalicky) čistou hippie pocitovkou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nevím, americký med, americký sen, nebo možná spíš ženský sen, nevím. Každpodáně svět tvrdě postavený proti všem formám intelektuáoní a jiné reflexe, takový život ze dne na den, "zen" (nyní a teď) zbavený své vnitřní podstaty. Zkusit si to - i u nás - může každý, stačí jen odhodit zábrany (Američanům známé jako "rat race") - v mládí jsem na to také napsal písničku, která začíná: "chtěl bych být negrem co slouží milionářům / na stůl jim nosí kofolu a rum / sám si pak zajde na pár panáků / a zbytek peněž nacpe do slamáku / chtěl bych být negrem, svýho života mám dost / z těch krysích závodů mám jen krysí zlost atd". Režisérka Andrea Arnoldová to sice pojímá trochu jinak, více americky, ne jako protest-song, ale jako protest-business. Pozn. 1: V poslední době se množí filmy o nutnosti a způsobech, jak se rozejít s prací a/nebo s rodinou, pokud takové vztahy už nejsou funkční. Americký med patří také do této oblasti. Přesto je to asi poslední způsob, který bych si sám vybral. Pozn. 2: Z CD jsem nedávno poslouchal knihu "I Am Ozzy". V tomto smyslu také nic moc, ale je tu něco, co to uvádí do rovnováhy, a tedy vede i ke šťastnému konci: hudba! Ozzy jen jeden, protože Paranoid je také jen jeden. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (10)

  • Téměř všechny scény byly natáčeny ruční kamerou. (Hal_Moore)
  • Timeline: Režisérka začala psát scénář v roce 2013. Později se nechala slyšet, že vycházela z článku New York Times, který veřejnost informoval o skupinách lidí, prodávajících předplatné časopisů. O rok později byli ohlášeni producenti a název filmu. V březnu 2015 proběhly první castingy v Oklahomě. Režisérka hledala talenty na plážích a ulicích a oslovovala podnapilé mladistvé. Na pláži režisérka narazila také na Sashu Lane i s jejími přáteli, kteří byli na jarních prázdninách. Zbytek obsazených herců byl nalezen na parkovištích, staveništích a ulicích. V dubnu byl obsazen Shia LaBeouf. Začalo se natáčet v květnu ve městech Muskogee, Okmulgee a Norman v Oklahomě. O něco málo později se štáb pohyboval v Mission Hills v Kansasu a v okolí Kansas City v Missouri. Natáčení poté probíhalo také v Missouri Valley v Iowě, v Omaze a Grand Islandu v Nebrasce a ve Willistonu v Severní Dakotě, kde byl po zranění hospitalizován Shia LaBeouf. Poslední klapka padla 5. července. Na počátku roku 2016 zakoupila práva na kinodistribuci společnost A24. Film si odbyl premiéru 15. května 2016 na filmovém festivalu v Cannes, kde soutěžil o Zlatou palmu. Road film se objevil v kinech 30. září. (Hal_Moore)
  • Film byl natočen v chronologickém pořadí. Většina dialogů byla improvizovaných. (Hal_Moore)

Související novinky

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama