Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Splasher 

všechny recenze uživatele

Záběry krajiny jistě nádherné. U záběrů fauny už jsou vidět značné nedostatky v porovnání s profesionály z NG nebo BBC. Věřte, že krajina v Německu, Polsku a třeba i na Slovensku je velmi podobná té české, takže bych se mírnil v těch superlativech a řečech o výjimečnosti. ___ Jakkoli nejsem zastáncem monopolu á la BBC s Attenboroughem, tak patřím do tábora těch, které hned napadlo, proč zrovna toto monumentální dílo nedoprovází hlas pana Cílka. Zase lepší pan Švehlík, než původní nápad s průvodem přímo od pana režiséra Krejčího. Pan Maxián (hudba, vypravěč) nejslabším článkem. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nesmírně povedených českých dokumentů (jaký jsem naposledy viděl před necelými deseti lety v dokumentárním seriálu Roberta Sedláčka Štíty království českého). Je vidět, že pokud si filmaři dají tu práci, mohou vytvořit opravdu zapamatováníhodné dílo. Nejvíce samozřejmě zaujmou úžasné záběry, především ty letecké, které mnohdy nabízí pro mě netušené pohledy (míním především díl Skalní megapole). Ty jsou doplněny pěkným komentářem, který nejen že svou poetikou krásně zapadá do přírodních scenérií, ale který také předkládá plno zajímavých a v kontextu dokumentu podstatných informací, na kterých je poznat, že ho dělali lidé, kteří tématu rozumí, kteří ho dokáží podat i laikům a kteří disponují trochou poetického ducha. Vyzdvihnout ale musím především v pravdě romantické (míněno rozervané) komentáře Aloise Švehlíka na konci každého dílu, který vytváří hezkou nadčasovou tečku a který vyvažuje vkrádající se pocit mírné patetičnosti předešlého (v tradici všech biologických dokumentů). Jediné, u čeho si nejsem na poměrně velkolepém dokumentárním cyklu jistý hodnocením, je neustávající monumentální hudba, která sice pěkně podtrhuje záběry krásné krajiny a komentář ukazující na její jedinečnost, která se ale po krátké době začíná svým opakováním trochu zajídat. ()

Reklama

Teg 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, jako by dokument přehrával. Tvůrci se patrně snaží napodobit kousky od BBC, ale za mě se jim to nedaří. Nestačí jen koupit drona a půl hodiny vysílat záběry z něj za doprovodu rádoby megalomanské hudby a komentáře který se marně stačí napodobit Morgana Freemana a má nás u něj asi mrazit v zádech :). Chybí detailnější pohled na realitu a hodnotnější záběry fauny a flóry přímo ze země. Ale když čtu ostatní komentáře, vidím, že jsem sám, kdo je nespokojený, tak je asi všechno v pořádku. ()

jojo-Jozin 

všechny recenze uživatele

Úžasné a dechberoucí. Ano, někdy na hranici patetična někdy lehce za ní (hudba, komentář). Ale proč ne, pokud je cíl osvětový, pak to akceptuji. Jistě stejných i podobných biotopů, krajinářských celků atd. bude i v okolitých zemích dost, ale zde bylo cílem vyzdvihnout, alespoň na mne to tak působí, ač malá, pestrá je naše krajina. Tudíž ani nepředpokládám výrazný počet cizozemských diváků, jsem si jist, že by leccos nedocenili a tedy nepochopili (asi jako když cizinec poslouchá Mou vlast). Přes další drobné nedostatky (např. nevím proč, ale někdy mě ta grafika bílých čar/obrysů rušila) nemohu jinak než plný počet. Dechberoucí, úžasné. Velehory, pouště, moře to tě ohromí, ale tohle, tohle to tě dojme. To neni země, to je pohádka. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto uchvancancující dokument. V podstatě se jedná o krajinářskou variantu Národních klenotů. S nimi především sdílí pozoruhodnou vlastnost, která spočívá v krátké stopáži, jež je ale až po okraj naplněna velkým množstvím smysluplných faktů a myšlenek. Líbila se mi esejistická forma dokumentu a především strhující záběry. Někomu může vadit patetický komentář a místy nadměrně epická hudba, ale... to opravdu problémem není. Naše nejharmoničtější středoevropská země si totiž patřičnou adoraci nepochybně zaslouží. Dát 4* a méně může pouze vlastizrádce nebo pokrytecky závistivý obyvatel Horních Uher. ()

Galerie (389)

Zajímavosti (5)

  • První český dokumentární seriál, který divákům představuje ty nejvzácnější druhy naší přírody filmovým a výpravným způsobem. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)
  • Kvůli proměnlivosti horského počasí a natáčení ve všech čtyřech ročních dobách musel štáb i na ta nejodlehlejší místa natáčení opakovaně během roku. Dohromady v nejvyšších moravských horách v roce 2015 prožil 24 dnů a nocí, což je nejvíce za celý seriál. (SONY_)
  • Seriál se natáčel za pomocí speciální techniky, která umožňuje záznam v maximálním možném rozlišení 4K a 8K. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)

Reklama

Reklama