Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Máte rádi dorty? Nebo jste spíše na zdravější bohatý ovocný pohár? Tak si představte, že máte narozeniny a vaši nejbližší vám k tomu Vašemu významnému dnu předají obrovský, ale opravdu obrovský pohár všech chutí, které máte rádi. ... No, a teď znáte můj pocit při sledování dokumentárního cyklu Krajinou domova. Každá epizoda, to je naprosto jiná a unikátní chuť jednotlivých kousků ovoce v poháru. A tak jsem si osmnáctkrát vychutnával tu excelentní chuť a přál si, aby tento dokument nikdy neskončil. Díky pane Krejčí, pane Matuško, pane Maxiáne za hudbu a pane Švehlíku za úvod a ukončení. Bohužel, hlasovým zabarvením nevýrazný zvukový komentář p. Maxiána nebyla dobrá volba. ()

Vojta00 

všechny recenze uživatele

Zodpovědně jsem viděl všechny díly všech tří sérií a musím říct, že tvorbu tohoto druhu v Čechách potřebujeme. Sice se mi nějaké drobnosti naší krajiny zdály až příliš vynášené do nebe a frekvence výrazu "nej... ve střední Evropě" byla opravdu vysoká, ale.... My Češi máme často tendenci se sami sobě posmívat, nebrat vážně svá negativa, ale ani přednosti. Tento seriál v nás má probudit hrdost na naši krásnou krajinu a má nám pomoci pochopit, že bude jen taková, jakou ji uděláme. Naše krajina se nám neubrání. Když ji budeme chtít změnit v továrny, parkoviště a nákupní centra, tak se nám to povede. Ale stejně tak, když ji budeme chtít změnit krásné místo k životu a odpočinku, povede se nám to také. ()

Reklama

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečné... a přece je to blízké. Je až těžko věřit, že o české a moravskoslezské krajině vznikla tak výpravná série - představuje ji stylem, na jaký jsme zvyklí u Himalájí, Sibiře, Afriky nebo třeba Grand Canyonu. A je to o to hodnotnější, že ukazuje co máme doma, že i středoevropská krajina je neskutečně bohatá, alespoň v místech, kde není moderně "zkulturněná". Hudba je dramatická a výrazná, ale dodává výpravnosti a podkresluje nebo vyzdvihuje to, že i taková známá krajina nemusí být nutně nudná nebo obyčejná ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Česká televize si pravděpodobně pořídila vrtulník, nebo drona a začala ve velkém natáčet naši krajinu z vrchu. :-) Nechci to moc zlehčovat, natočené záběry jsou krásné a já jsem vždycky rád, když vidím i naši krajinu v dobrých dokumentech. Naposledy jsem si užíval Planetu Česko a vřeleji všem doporučuji. Překrásné letecké záběry, zajímavá místa a komentář Aloise Švehlíka dělají ze série Krajinou domova velice příjemný dokument. Občas mě rušila až příliš velkolepá hudba a v některých dílech zbytečné sloučení dvou zajímavých míst do jednoho. Přesto se velmi rád podívám i na zbylé díly a inspiruji se k zajímavým výletům. Tvůrcům za to patří díky a čtyři hvězdy k tomu. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Záběry krajiny jistě nádherné. U záběrů fauny už jsou vidět značné nedostatky v porovnání s profesionály z NG nebo BBC. Věřte, že krajina v Německu, Polsku a třeba i na Slovensku je velmi podobná té české, takže bych se mírnil v těch superlativech a řečech o výjimečnosti. ___ Jakkoli nejsem zastáncem monopolu á la BBC s Attenboroughem, tak patřím do tábora těch, které hned napadlo, proč zrovna toto monumentální dílo nedoprovází hlas pana Cílka. Zase lepší pan Švehlík, než původní nápad s průvodem přímo od pana režiséra Krejčího. Pan Maxián (hudba, vypravěč) nejslabším článkem. ()

Galerie (389)

Zajímavosti (5)

  • Seriál se natáčel za pomocí speciální techniky, která umožňuje záznam v maximálním možném rozlišení 4K a 8K. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)
  • V seriálu je použita původní hudba Jana Maxiána, nahraná s „živými“ hudebníky. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)
  • Kvůli proměnlivosti horského počasí a natáčení ve všech čtyřech ročních dobách musel štáb i na ta nejodlehlejší místa natáčení opakovaně během roku. Dohromady v nejvyšších moravských horách v roce 2015 prožil 24 dnů a nocí, což je nejvíce za celý seriál. (SONY_)

Reklama

Reklama