Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(26)

Se vznikem samostatného Československa byly oficiální šlechtické tituly zrušeny. Přesto aristokraté žijí stále mezi námi. Historie jejich rodů je významnou součástí dějin naší země a jejich majetky patří do pokladnice českého kulturního dědictví. S průvodcem, hrabětem Františkem Kinským, diváci nahlédnou za brány památečných sídel. František Kinský bude představovat jednotlivé aristokraty, bude klást otázky, rozplétat příbuzenské vazby, naslouchat neskutečným životním příběhům, vyprávění o historii dávné i nedávné, ale také o současnosti, která je téměř neznámá. Důraz bude kladen zejména na nejmladší generaci. Mnozí z této generace totiž vyrostli v exilu, často ani moc netušili, jak rozmanitá je historie země jejich předků. Po sametové revoluci přijeli sem, obyčejně i s rodiči, převzali rodinné dědictví a dnes ho spravují. Ale jak se vyrovnávají s českým prostředím? Jak těžké je dostát rodinnému krédu dnes, tedy v době, kdy čest není zrovna na špici společenského zájmu? (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bearmeedek k tomuto seriálu (2)

Podstatští (2019) (S02E03) 

O sérii Modrá krev jsem neměl tušení. Až jsem byl upozorněn na tuto epizodu, která se týká našeho zámku a našeho města. Takže aby bylo jasno, nad naším městem žije na zámku šlechta a řídí a spravuje své panství. Takže jsem v dokumentu viděl pár známých tváří a vybavil si i pár epizodek z dřívějška. Rozhodně využiji příležitosti oznámit, že i já se narodil na tomto zámku (jako spousta jiných lidí z tohoto města - vysvětlení je v dokumentu). Zpracování epizody se mě moc líbilo a určitě se někdy podívám na celou sérii. ()

Liechtensteinové (2019) (S02E08) 

Tento, poslední, díl už byl jen nastavováním kaše. Aby byl počet do série. Sice se jedná o velice starý šlechtický rod, který je i dnes významný a bohatý, ale jeho účast v tomto dokumentárním seriálu jaksi nekoresponduje s fakty, dle jakých byli zařazeni všichni ostatní. Nikdo z Lichtensteinů u nás nežije, nepodniká ani se nesnažil vrátit. Nic zde nevlastní a není to jako u ostatních, kteří mohli použít formulku "navrátit majetek". Takže hodinové povídání o jejich významnosti a jak jim dobře funguje jejich malá zemička, přece jen bylo málo, nezapadalo do celkového kontextu a tudíž i nudilo. A to se říká: Nejlepší na konec ... ()

Reklama

Reklama