Reklama

Reklama

Keltové: krev, železo a oběti


Před branami Říma (E01)

(epizoda)
Velká Británie, 2015, 58 min

Režie:

Jeremy Hall

Scénář:

Alexander Emmert

Hudba:

Andy Hopkins

Hrají:

Alice Roberts (průvodce), Neil Oliver (průvodce), Mike Loades
(další profese)

Obsahy(1)

Pôvod Keltov siaha do Álp strednej Európy, kde sa veľmi rýchlo dostali do styky s vtedajšou rodiacou sa superveľmocou - Rímskou ríšou. Avšak bola to doba, kedy Kelti ako neohrození bojovníci sa nezastavili ani na bránach Ríma... (Arsenal83)

Recenze (3)

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál je docela kvalitní, mnohem lepší než tendenční a mnoha nesmysly i aktivistickou agitkou prolezlých 8 dní, které stvořily Řím. Keltové rozhodně nebyli nebohými oběťmi brutálně zvrácených Římanů a to ani v případě vzpoury královny Bouadicey. Když Galové obléhali Řím (tehdy ještě v plenkách), chovali se úplně stejně a možná i hůř, než později, když se karta obrátila a Římané dobývali Galii a dnešní Anglii. Snad nejlépe vystihuje celou situaci prostřední díl o dobývání Galie Caesarem, kdy je ukázáno, že Galové byli na mnohem vyšším stupni civilizace než Germáni a jejich latinizace proběhla velmi rychle zejména díky základům (komunikace, jistá forma městské civilizace, používání peněz i technologická vyspělost - hutnictví i kovářství), což se u zcela primitivních Germánu nikdy nepovedlo. U seriálu mně vadí ony hrané sekvence (často i s nesmyslným oblečením nebo zbraněmi) a především mě vysloveně štve onen odborník na zbraně Mike Loades, jehož hysterický projev a sebeprezentace je na úrovni "madam" Bettany Hughes z Osmi dnů, které stvořily Řím. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ťažiari soli a neoholení bojovníci, ktorým možno ostáva nejaká tá bobuľa alebo muchotrávka v brade, ale sekať mečom vedeli teda poriadne, u nich by sa ani Guillotine nezamestnal. Len to vyprávanie mi príde také, ako Gordon Ramsay rád hovorí, mdlé... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama