Reklama

Reklama

The 39 Steps

Trailer

Obsahy(1)

Kanadský turista (Robert Donat) je v Londýne krivo obvinený z vraždy a tak musí prchať pred FBI a zároveň pracovať na dokázaní svojej neviny. Na úteku stretáva krásnu blondýnku (Madeleine Carroll)... Mysteriózny thriller s odleskom komédie a romance. (POMO)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Jedinou istotou v spojitosti s týmto filmom je, že z pôvodných štyroch hviezdičiek klesá na tri. Inak naozaj neviem. Určite to nebola komédia a aj keby bola, nezasmial som sa ani raz. A keď to bolo mienené vážne, tak to prekombinovanosťou a naivitou prekonalo väčšinu z toho, čo som z tohto žánru videl. Všimol som si, že Hitchcockove filmy starnú rýchlejšie, ako iné, ale to nie je prípad tohto filmu, ktorý považujem za nevydarený už v dobe svojho vzniku. Asi jediné, čo ma potešilo boli sympatickí herci v hlavných úlohách. A to naozaj nie je veľa. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ponaučení pro nás všechny muže: Pokud se na vás v kabaretu nalepí pohledná ženská a chce jít s váma domů je to buď kurva nebo špionka. V prvním případě to bude nízká kvalita, vysoká cena a ve druhém případě do sebe nechá vrazit tak maximálně nůž (a to ještě cizí) a vás čeká dlouhá cesta do Skotska a zpátky s bengama a nájemnejma zabijákama v patách. A proto je lepší si dát doma desítku nebo dvanáctu (39 stupňů už je přece jenom trochu silný) a koukat na filmy a nechodit do kabaretů, kde se to jenom hemží špionama. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Modelový útěkářský thriller, anebo temnější screwball komedie? Rozhodně film, který z rané Hitchcovy tvorby nejnápadněji předjímá North by Northwest. Oproti němu jsme zde lépe informováni o ústředním zločinu/MacGuffinu a namísto řešení nezodpovězených otázek si můžeme vychutnávat hladkost, s jakou na sebe jednotlivé scény navazují a zajišťují tak nepřetržitý pohyb vpřed. Neustále se střídají prostředí a objevují nové postavy, lišící se povahou i národností (Kanaďan, Angličané, Skoti). K výraznému zpomalení dochází teprve vinou několika delších vysvětlujících dialogů ve druhé půlce. Oproti pozdější Hitchcockově tvorbě je ve 39 stupních zjevná větší otevřenost (menší sofistikovanost, chcete-li). Hitchův smysl pro humor (černý) nebo jeho názor na něžné pohlaví (zrádné potvory) a venkov (zaostalí balíci) netřeba hledat výhradně mezi řádky. Díky parodii proslovů, jež svou prázdnotu maskují vzleností, nechybí ani špetka politické satiry, která v režisérově tvorbě není tak obvyklá. 80% Zajímavé komentáře: Sarkastic, NinadeL ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Za posl. 30min. tu 4. dám. K mému překvapení, mi vůbec nevadilo to překlopení ve druhé pol. ke komedii, byť stále v intencích špionážního thrilleru. Má asi TOP scéna jest ta, když se náš uprchlík ocitne na politickém shromáždění, kde svým nepřipraveným projevem (čekal jsem opak) strhne posléze celý sál. To jsem si až přál aby byla delší.;-) A pak, když se vzápětí k naší hl. postavě přidá (nedobrovolně) , bonzující blondýnka z vlaku (fakt jsem si chvíli naivně myslel, že ho nenapráší) film jel jak po pravém skotském másle. Až ďábelsky vypadají pobožný farmář a jeho mladá žena, kterou si pan Hannay splete s jeho dcerou:) kulku zachytí knížka žalmů, načež následuje perfektní glosa od policisty, etc. Naše dvojice jest pak k sobě nějaký ten čas připoutána (padne i přirovnání k manželství:) doslova a část v onom skotském hotýlku je zvláště vyšroubovaná, to když pan Hannay vyprovokován slečnou Pamelou, která mu stále nevěří ani slovo, vykládá o svém fiktivním zločinném životě od dětství až po současnost. To bylo k uválení, ten její výraz a jeho, jak si to dobírání užívá. Ještě předtím, jsme ovšem svědky jednoho z nejoriginálnějších způsobů, sundávání dámských punčoch, zvláště když jste k nedobrovolnému partnerovi připoutána (doslova II.:) a on do toho v druhé ruce drží sendwič a ptá se, zda-li jí má pomoct. ;-) +jeho způsob, sušení dámské sukně:) Po oddělení následuje další pro mne jistě originalitka, když žena dobrovolně ulehne na jakési pomenší sofa a muž spí na posteli. Čekal bych přesný opak. Palec nahoru za ženu majitele hotýlku, která náš ústřední pár zachrání doslova III. za vteřinu 12. Za to jsem ji měl 100chutí dáti pusu.;-) Vyzdvihnu typicky Hitchcockovskou scénu s lehce démonickým panem prof. Jordanem se svým  poťouchlým usměvem, když hl. hrdinovi ukáže bezelstně malíček a způsob, jakým má býti ona tajná informace dopravena přes hranice. SPOILER! Včetně dosti překvapivého (pro mě, páč jsem čekal, že se jedná o hl. ženskou postavu) zabití hned v prvních 10 min. A je to po1. u Hitchcocka, a u US filmů z let 30.-40. let obecně, že jsem si představil, že by naše verze s řekněme Oldřichem Novým a Adinou Mandlovou nebyla marná. Vlastně mi ve 2.pol. občas přišlo, jako by to bylo i v naší koprodukci. Neptejte se mě, proč. A na závěr prohlašuji, že bych na tohle dal rež. více peněz, počkal na technicolor éru a prodloužil (ano, náš nemilosrdný čsfd kat honajz2, by to samoz. zkrátil na 40min. jak ho znám, hehe) ho o 30min. a byl by to nářez par-excellence. Oproti lehce unylému Případu Caradineová, to byl čerstvý závan. A že to na skotské vrchovině pěkné fučí.;-) Nevím, zda si to nechám, ale stálo to za to. ()

Lektor 

všechny recenze uživatele

Těch pár nelogičností je metaforou pro roztomilou blondýnku a ta spousta skvělých nápadů zase pro vypočítavého roštáka. Citelně raná tvorba ale celé je to v podstatě předskokan pro nadcházející velké filmy s touto tématikou. Takže trochu vděčnosti.. Krátká stopáž a tedy i něco zkratkovitého je to jediné co mi zde vadí. 9/10 ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Alfred Hitchcock se ve filmu objeví asi po sedmi minutách jako muž, který vyházuje smetí zatímco okolo něj běží Richard a Annabella z kabaretu. (Kulmon)
  • V scéne, kedy domáca pani objaví v byte mŕtvolu, skríkne a záber na jej tvár je sprevádzaný škrípaním koľají, po ktorých prechádza vlak. Strih prenesie scénu k reálnemu vlaku skrz škripot, ktorý zaisťuje dramatický prechod medzi scénami. (Biopler)
  • Obsadit do hlavní role Madeleine Carroll byl nápad Hitchcockovi ženy Almy, která se s ní setkala jako první a svému muži ji doporučila. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama