Reklama

Reklama

Láznivý svět

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2016, 26 min

Obsahy(1)

Láznivý svět, na rozdíl od toho každodenního někdy spíš bláznivého, je světem pramenů, koupelí, zábalů, ale také společenského lesku a lehce pikantních aférek. Pohled do historie a současnosti Františkových Lázní očima zvídavého průvodce Jaromíra Hanzlíka přináší řadu zajímavostí nejen o léčebných procedurách těchto světoznámých lázní. Společně s Jaromírem Hanzlíkem se pokusíme nalézt genia loci Františkových Lázní. Možná to vystihl už v roce 1782 jejich zakladatel doktor Adler, který vedle léčivých pramenů vyzdvihl i moment, kdy „konečně, když se vzdálíme od domova, zůstaneme volní od nepříjemných úředních obchodů, od mrzutostí, od nepořádků přihodivších se v rodině a od ostatních starostí, stále se měnící nové předměty povzbuzují podivuhodným způsobem mysl, rozhovory s lidmi různých schopností, z různých zemí způsobují, že čas velmi příjemně plyne." A právě tohle je dodnes vedle pramenů a léčebných koupelí podstata lázní. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Jaromír Hanzlík je příjemný průvodce. Rušily mě herecké vložky, které vyprávění kouskovaly. Moc nového jsem se nedozvěděl. ()

PM1 

všechny recenze uživatele

Mám rád dokumenty ČT o krajině, městech, architektuře ČR. Naše republika je v podstatě strašně malá. Přesto je v ní tolik míst která člověk neviděl a nedokáže docenit. A lázně jsou jedním z nich, mimo jiné proto že dnes už se na odpočinek do lázní nejezdí tak jako dřív. Když se řekne lázně tak si já osobně představím první republiku, paničky v dlouhých šatech a promenády, ale že bych jel na týden do lázní to si představit nedokážu, na to jsem asi ještě moc mladý :). Takže já jsem rád za toto představení lázní. Nicméně bohužel tento dokument mohu srovnat s cyklem Národní klenoty. A v tom okamžiku už tento seriál tak dobře nevychází. Snad je to tím že je krátký a u některých věcí tím pádem povrchní, že nedokáže představit lázeňské město lépe, u architektonických památek leckdy jen tak prolétne kolem, právě na rozdíl od seriálu Národní klenoty, který s podobnou stopáží dokázal jít víc do hloubky a ukázat víc detailů a historie. A také z pana Hanzlíka by režisér nemusel křečovitě vyrábět lázeňského šviháka co se otočí za každou sukní, to myslím u dokumentu tohoto typu není třeba. Za mě tedy 3 hvězdičky a uvidíme u dalších dílů. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama