foto

Jaromír Hanzlík

  • nar. 16.2.1948 (66 let)
    Český Těšín, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Chtěl bych se věnovat filmu, ale 'pohříchu' musím říct, že nabídky, které dostávám, jsou tak blbé, že jsem si řekl, že budu radši sedět doma, než dělat blbosti."

Když se řekne Jaromír Hanzlík, každý si hned představí uřvaného strýce Pepina, rozevlátého kovboje Honzu nebo uťáplého Dr. Mráčka v promáčeném obleku. Herec, kterého zná celý národ a sledoval jeho výkony ve filmech, seriálech či na divadelních prknech, začínal už jako sedmnáctiletý, když v Juráčkově filmu KAŽDÝ MLADÝ MUŽ vystupoval po boku Pavla Landovského. A prožívat začátky v české Nové vlně s jedním z našich nejzajímavějších režisérů Pavlem Juráčkem, to je začátek našlápnutý na dobré časy.

Rodák z Českého Těšína vyrůstal spíše s otcem, protože se rodiče rozvedli, když byly malému Jaromírovi tři roky. Sklony k filmu a divadlu měl vcelku jasné. Otec byl v opeře, později kabaretiér a matka byla asistentkou režie v československé televizi. V roce 1966 byl přijat na DAMU, ale místo do školy nastoupil přímo do Divadla na Vinohradech. Brzy se uchytil jako představitel výrazných rolí a stejně se mu dařilo i ve filmu. Kdo by si byl pomyslel, že si odbyde své první role hned pod vedením takových režisérů, jakými jsou Otakar Vávra, Karel Kachyňa nebo Martin Frič? Točil kriminální filmy, válečná dramata i komedie a brzy se stal populárním a velice obsazovaným hercem, na kterého se dalo spolehnout v jakékoli úloze.

Druhá polovina šedesátých let byla zkrátka pro Jaromíra Hanzlíka skvělou dobou, kde natočil jedny ze svých nejzajímavějších filmů (KOČÁR DO VÍDNĚ, ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, ČEST A SLÁVA či SLASTI OTCE VLASTI) a setkal se s výraznými osobnostmi českého filmu. Pravě ve filmu SLASTI OTCE VLASTI, kde si zahrál mladého Karla IV., se poprvé setkal s mladičkou herečkou Danielou Kolářovou. Netušil však, že právě ona bude později jeho častou hereckou partnerkou a vytvoří s ní nezapomenutelné a především sympatické dvojice. Zopakovali si spolupráci už o dva roky později, tedy v roce 1971, v oblíbeném komediálním seriálu TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA a potom ve filmech NOC NA KARLŠTĚJNĚ nebo LÉTO S KOVBOJEM.

To už byla sedmdesátá léta. Hanzlík byl jedním z nejpopulárnějších herců mladé generace a oblíbeným u spousty lidí. Vystupoval na televizních obrazovkách v seriálech BYL JEDNOU JEDEN DŮM, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, ale i seriálech doby, jako byly ŽENA ZA PULTEM či kombajnérská PLECHOVÁ KAVALÉRIE. Z rolí sympatických mladíků se vymanil hned v roce 1980, když pod režijní taktovkou Jiřího Menzela zahrál v POSTŘIŽINÁCH energického, dobráckého a především hlasitého strýce Pepina. Role, za které se v zámoří dostávají zlaté sošky, vynesla i u nás Hanzlíkovi veliký obdiv a jeho věty (respektive věty Bohumila Hrabala) se citují dodnes. Další příležitosti dostal u Jiřího Menzela i ve SLAVNOSTECH SNĚŽENEK či KONCI STARÝCH ČASŮ.

Devadesátá léta jsou už ve znamení výrazného omezení herecké práce. Nejen, že točí sotva jeden film ročně, což jsou ještě většinou televizní pohádky, ale ukončuje i dlouholeté angažmá v divadle, kde odehrával vedle filmové kariéry svoje veliké role v HAMLETOVI, REVIZOROVI, ZLOČINU A TRESTU, OIDIPOVI či CYRANOVI Z BERGERACU a diváci z něj byli vždy nadšeni. Život v zahraničí a podnikatelské aktivity byly nejspíš zaslouženým odpočinkem po nepřetržité herecké práci. V roce 1997 počal dlouholetou spolupráci s televizí a uváděl sympatický pořad ÚSMĚVY, kde často vzpomínal i se svými kolegy. Už vypadalo, jako by se herec nikdy k filmu vrátit nechtěl, ale nejspíš jej v roce 2002 přesvědčil scénář filmu SVĚDEK z cyklu Oběti. Ač pouze na televizních obrazovkách, rozhodně šlo o povedený návrat. Jaromír Hanzlík podal naprosto přesvědčivě hroutící se život svědka zločinu a vedle zájmu diváků sklidil i pochvaly kritiky.

Pokračoval vcelku neoblíbenou NEMOCNICÍ NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH a nekonečnou POJIŠŤOVNU ŠTĚSTÍ (ze které později raději vycouval, tedy seriálově zemřel) a zařekl se, že v seriálech už vystupovat nebude. Názor však změnil, když jej režisér Jiří Adamec pobídl k pokračování populární SANITKY. Jaromír Hanzlík se tedy vrací. Naštěstí nejen televizně, ale i v nových filmech, jako byly například slovenský POKOJ V DUŠI nebo vedle Pavla Zedníčka a Jaromíra Plesla ve filmu MUŽI V ŘÍJI, kde si jednu z hlavních rolí s hereckou partnerkou Martou Vančurovou zahrál s chutí. Doufejme, že to je jen začátek nového rozjezdu, a že nabídky a scénáře budou kvalitnější, aby se jeden z našich nejtalentovanějších herců nerozhodnul, že bude raději sedět doma.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2014 Až po uši (TV seriál)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Donšajni
Sanitka 2 (TV seriál)
2011 Rodinka (TV seriál)
2010 Rodinka
2009 Muži v říji
Nepolepšitelný (TV film)
Pokoj v duši
Smyčka (TV film)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Talár a ptačí zob (TV film)
2001 Oběti: Svědek (TV film)
1997 O perlové panně
Polední žár (TV film)
1994 Báječný víkend (TV film)
Diamantové meče
Z hříček o královnách: Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (TV film)
1993 Melánie, Melánie (TV film)
Nesmrtelná teta
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Nikdy nekončí (TV film)
1991 Bláha a Vrchlická (TV film)
Dido (TV film)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
1990 Jen o rodinných záležitostech
Motýlí čas
1989 Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrieta (divadelní záznam)
Konec starých časů
Něžný barbar
Přátelská výpomoc (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Cirkus Humberto (TV seriál)
1987 Viktor Veliký (TV film)
Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo (TV film)
1986 Cyrano z Bergeracu (divadelní záznam)
Dva na koni, jeden na oslu
Hrdina (TV film)
Vrať se, vše odpuštěno (TV seriál)
Žena z Korinta (TV film)
1985 Případ Platfus (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 ...a zase ta Lucie!
Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Lucie, postrach ulice
My všichni školou povinní (TV seriál)
Oldřich a Božena
Sanitka (TV seriál)
1983 Slavnosti sněženek
Tažní ptáci (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Dobrá Voda (TV seriál)
Doktor z vejminku (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1980 Čarovná rybí kostička
Dopis psaný španělsky (TV film)
Dům na nebesích (divadelní záznam)
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Postřižiny
Šibalské pohádky (TV seriál)
Zločin na poště (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Král Krysa (divadelní záznam)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Tvář za sklem
1978 Otec nebo bratr (TV film)
Polská krev (TV film)
Romance z Hlubočep (TV film)
Tajemství Ocelového města
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1977 Ikarův pád (TV film)
Já zůstanu věrný (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Nevěsta (TV film)
Přikázaný směr jízdy (TV film)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Léto s kovbojem
O Terezce a paní Madam (TV film)
Podnájemníci (TV film)
Stáří 19 (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Mys Dobré naděje
Na konci světa
Tři muži se žralokem (TV film)
Zlatá přadlena (TV film)
1974 Balkón (TV film)
Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Lidé z metra
O princi Janovi a princezně Marfušce (TV film)
Poslední královna (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hliněný vozíček (TV film)
Kluk na ženění (TV seriál)
Noc na Karlštejně
Pokus o vraždu
Příběh středního útočníka (TV film)
Slečna ze spořitelny (TV film)
Známost sestry Aleny
1972 Královna Černá růže (TV film)
Lakomec (divadelní záznam)
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
Půlnoční kolona
1971 Bakaláři (TV seriál)
Hostinec U létavého draka (TV film)
Metráček
Otcové a děti (TV film)
Podezřelé prázdniny (TV film)
Taková normální rodinka (TV seriál)
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1970 Ďábelské líbánky
Kateřina a její děti
Luk královny Dorotky
Na kolejích čeká vrah
Nevěsta
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Dvě Cecilky (TV film)
Slasti Otce vlasti
Učedník kouzelníka Čáryfuka (TV film)
Záhada hlavolamu (TV seriál)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
...ani kapka vojenské krve (TV film)
Čest a sláva
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Maratón
Naše bláznivá rodina
Nejlepší ženská mého života
Žert
1967 Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)
Malé letní blues
Zmluva s diablom
1966 Dobrodružství Huckleberryho Finna - Jak jsme osvobozovali Jima (TV film)
Dobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévoda (TV film)
Kočár do Vídně
Romance pro křídlovku
Věra Lukášová (TV film)
1965 Bloudění
Finský nůž
Každý mladý muž
1961 Taková loď (TV film)

Dokumentární

2014 Tajemství Jiřiny Jiráskové (TV film)
2012 Film o seriálu: Sanitka 2 - Návrat po 30 letech (TV film)
Neobyčejné životy: Jiří Menzel (TV film)
2010 Stovku má člověk jednou za život (TV film)
2009 Herci Jiřího Hubače (TV film)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2007 Tři životy Jaroslavy Moserové (TV film)
2006 Příběhy slavných: Všechny bitvy Zdeňka Štěpánka (TV seriál)
2004 Jak šly dějiny (TV film) - a.z.
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1996 Karel Krautgartner (TV film)
1980 Cosmos (TV seriál)
1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
2011 Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Bavíme se s imitátory (TV pořad) - a.z.
2007 Takí sme boli (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Proč bychom se nebavili, když nám Pánbůh archiv dal (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Divadélko pod věží aneb Přijď a nechoď sám (TV pořad)
1988 Klip klap (TV pořad)
1987 Už komedianti jedou (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
Karel Gott ve Slaném (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1976 Hudba - to je moje (TV pořad)
1973 Zpívá Karel Gott (TV pořad)