Reklama

Reklama

Světový šampión

  • Česko Světový champion (festivalový název) (více)

Sám Alfred Hitchcock označil film za Světový šampion, u kterého si kromě režie napsal i scénař, za druhý opravdu "hitchockovský" snímek ve své kinematografii. (oficiální text distributora)

Recenze (28)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přepsáno v červnu 2018. Světový šampion je další z filmů němé éry, který je zajímavý především z historické stránky a nepohrdnou jím zřejmě ani fanoušci Alfreda Hitchcocka. Melodramatická zápletka je průzračná v odhadnutelnosti svého průběhu, obraz si pohrává s významem symboliky, a originální název filmu Ring dostává více tvarů a významů. Sportovní úsek je v dobré kondici a udržuje dynamiku v napětí pohybu. Odlehčený půltón je předzvěstí vyústění. Hlavní postavou sympaticky zlehčeného melodramatu je 'One-Round' Jack Sander (příjemný Carl Brisson), nepřemožitelný pouťový silák a nová kometa boxerského ringu. Výzva sportovního úspěchu nabízí lákavý bonus v pohodlí. Výzva se násobí i přesunutím do osobní roviny a soupeření o lásku ženy hledá celkového vítěze. Fyzický střet je nejsrozumitelnější. Hlavní ženskou postavou je Mabel (zajímavá Lillian Hall-Davis), mladá žena, popletená novou pozorností a znenadání se vyskytnutých možností zlepšené životní úrovně. Cudnost morální etikety si vybírá svou daň a zkušenost se hltá s lehkomyslnou dětinskostí. Milostný trojúhelník uzavírá Bob Corby (zajímavý Ian Hunter), boxerský šampion těžké váhy. Sebevědomý šarm je jeho zbraní a pouze vítěz bere vše. Humorné odlehčení je doménou Jackova trenéra (Gordon Harker) a jeho výrazné mimické hře obličeje, zábavnější komentář děje. Z dalších rolí: Bobův chytrý manažer James Ware (Forrester Harvey), vykutálená kartářka (Clare Greet), či pouťový řídící (Harry Terry). Světový šampion je zajímavostí filmové historie. Sympatické a nedůležité. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuto s živým doprovodem Zabelov group] Díky mimořádnému výkonu muzikantů pod plátnem je to ještě za 4 hvězdičky, ale o fous. S horším doprovodem bych to viděl na 3 hvězdičky. Hitch to napsal šikovně: divákovy (nebo aspoň moje) sympatie se během filmu neustále přelévají z jednoho rohu milostného trojúhelníku do druhého a film tak člověka (nebo aspoň mě) baví po celou dobu. Přece jen jsem ale čekal ještě lepší kousek. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Úvodních dvacet minut je skoro geniálních - je v nich plno vtipu i ve druhém plánu (scény s ramínkem na šaty), a mají dramatickou výstavbu. Ve chvíli, kdy je jasné, oč půjde, film hodně ztrácí tempo, i když i zde jsou další vynikající scény a humorné sekvence (mimochodem, scéna setkání cirkusáků v bytě kolem tuším 55.minuty mi silně připomněla Rope / Provaz). Myslím, že v té době prostě šly na odbyt romantické příběhy, a tak Hitch natočil zrovna totok. Je to hitchcockovské ve svém podání a stylu, ale ještě ne příběhem, který je spíše komerční. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Další Hitchcockův němý film se mi líbil ještě méně než ten, který jsem viděla dříve. Příběh mě moc nezaujal a nedokázal vtáhnout. Milostný trojúhelník nebyl dotáhnut do konce, nijaké emoce, vášně... Celkem nuda. Zápasy díky tomu nevynikly, navíc jim chyběl zvuk, což je u němého filmu sice jasné, ale zde je to na škodu. Nemůžu jít s hodnocením výše. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Boxerské téma na každém rohu, klišé a milostný trojúhelník v centru dění. Dnes žel bohu nic nového pod sluncem, kdysi to ale musela být velká senzace. Díky absenci zvuku několik humorných scén působí až "Chaplinovsky". V kontrastu se ale ve filmu objevuje i několik klasických scén nesoucích Hitchcockův podpis, zvláště pak zuřivé boxerské výrazy a žárlivá imaginace Carla Brissona. Přesto jsem ale čekal trochu více. 6/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Hitchcock s odstupom času rekapituloval, že v snímke boli určité veci, ktoré by už neskôr nepoužil. Spomínal večierok z oslavy boxerského zápasu kedy je nalievané šampanské a je jasne zobrazené ako pení, ako sú v ňom bublinky. Má sa pripíjať vrátane hrdinky, no zistí sa, že nie je prítomná, lebo odišla s niekým iným. A tak už šampanské nepení. (Biopler)
  • Scénář k filmu psal Hitchcock jen několik málo týdnů. (Pavlínka9)
  • Jedná se o první film, který natočil Alfred Hitchcock pro nově vytvořenou filmovou společnost British International Pictures. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama