foto

Alfred Hitchcock

  • nar. 13.8.1899
    Leytonstone, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 29.4.1980 (80 let)
    Bel Air, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sir Alfred Hitchcock je známý jako vynikající režisér a spisovatel. Tento vzrůstově malý pán utkvěl většině lidí v hlavě jako tvůrce hororů, často přezdívaný jako „mistr hororu“, ale pravdou je, že jen jeden z jeho tvorby připomíná hororový směr filmu.

Lepší vyjádření (je pravda, že nelze jednoznačně určit filmový směr, do kterého Hitchcock spadá) by bylo psycho thriller. Jeho filmy jsou velice inteligentní, většinou využívá malých prostorů pro natáčení (PROVAZ, OKNO DO DVORA, VRAŽDA NA OBJEDNÁVKU a mohli bychom sem také zařadit film, který se odehrává na člunu - ZÁCHRANÝ ČLUN). Také se setkáváme s velice překvapujícími zvraty, často nečekaným rozuzlením v podání nejrůznějších filmových postav (detektiv, milenec, psycholog). Je úžasné, jak v podstatě z jednoduchého příběhu dokáže navnadit a vygradovat napínavou atmosféru. Ve většině jeho filmů ho můžeme spatřit v nevýrazných cameo rolích, které trvají pár vteřin.

Alfred se setkal poprvé s filmem jako dvacetiletý (1919), rok na to se o film začal zajímat. Začal dělat mezititulky a potom v oddělení filmu. Začal jako asistent režie a později jako scénárista. Tyto zkušenosti mu zajisté pomohly k filmové tvorbě. Byl také ženatý, a to s Almou Reville, se kterou měl jednu dceru Patricii (která se stala herečkou - když jí otec požádal o roli v jeho filmu, bez problémů ji zahrála). Dožil se požehnaného věku osmdesáti let.

Jak byl výborným režisérem, tak i spisovatelem. Jeho knihy byly většinou záhady. I o něm samotném byly psány knihy, například Truffautem a Jeanem-Lucem Godardem, u nás byla vydána kniha od Robina Wooda a byla přeložena Petrem Kurkou. Hitchcock byl také sběratel detektivních povídek. Tyto povídky u nás vyšly na MC nosiči pod názvem „Jen pro silné nervy“, které byly namluveny Vladimírem Brabcem, povídky jsou například Krysy, Kdo dá víc, Kolize, Dopisy...

Sir Alfred Joseph Hitchcock, pokud se ohlédneme a srovnáme si v hlavě, co vlastně všechno udělal a o co se zasloužil, uznáme, že toho bylo skutečně mnoho, co dílo to nový příběh, nadšení, očekávání, překvapení. Nikdy svým typickým stylem nezklame a i v dnešní době se tvoří filmy v tzv. stylu „hitchcockovském“. Patří mu čestné místo v nejvýznamnější filmové kinematografii.

svik

Režijní filmografie

Filmy

1976 Rodinné spiknutí
1972 Zběsilost
1969 Topaz
1966 Roztržená opona
1964 Marnie
1963 Ptáci
1960 Psycho
1959 Na sever severozápadní linkou
1958 Vertigo
1956 Muž, který věděl příliš mnoho
Nepravý muž
1955 Chyťte zloděje
Potíže s Harrym
1954 Okno do dvora
Vražda na objednávku
1953 Zpovídám se
1951 Cizinci ve vlaku
1950 Hrůza na jevišti
1949 Pod obratníkem Kozoroha
1948 Provaz
1947 Případ Paradineová
1946 Pochybná žena
1945 Rozdvojená duše
1944 Bon Voyage
Malgašské dobrodružství
Záchranný člun
1943 Ani stín podezření
1942 Sabotér
1941 Pan Smith s manželkou
Podezření
1940 Mrtvá a živá
Zahraniční dopisovatel
1939 Jamaica Inn
1938 Zmizení staré dámy
1937 Mladý a nezkušený
1936 Sabotáž
Secret Agent
1935 The 39 Steps
1934 Muž, který věděl příliš mnoho
Waltzes from Vienna
1932 Číslo sedmnáct
1931 Boj na nůž
Co moře pohltí
Mary
1930 Elastic Affair, An
Juno a páv
Radio revue
Vražda!
1929 ...a neuveď nás v pokušení
Její zpověď
1928 Farmářova žena
Rozmary bohaté ženy
Žena se špatnou pověstí
1927 Na šikmé ploše
Příšerný host
Světový šampion
1926 Skalní orel
1925 Bludiště lásky
1923 Always Tell Your Wife
1922 Number 13

TV seriály

1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1959 Startime (TV seriál)
1957 Suspicion (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)

Dokumentární

2014 Memory of the Camps (TV film)
1945 Watchtower Over Tomorrow
1944 Fighting Generation, The
1929 Sound Test for Blackmail

TV pořady

1983 Frontline (TV pořad)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1976 Rodinné spiknutí
1972 Zběsilost
1969 Topaz
1966 Roztržená opona
1964 Marnie
1963 Ptáci
1960 Psycho
1959 Na sever severozápadní linkou
1958 Vertigo
1956 Muž, který věděl příliš mnoho
Nepravý muž
1955 Chyťte zloděje
Potíže s Harrym
1954 Okno do dvora
1953 Zpovídám se
1951 Cizinci ve vlaku
1950 Hrůza na jevišti
1949 Pod obratníkem Kozoroha
1948 Provaz
1947 Případ Paradineová
1946 Pochybná žena
1945 Rozdvojená duše
1944 Záchranný člun
1943 Ani stín podezření
1942 Sabotér
1941 Pan Smith s manželkou
Podezření
1940 Mrtvá a živá
Zahraniční dopisovatel
1938 Zmizení staré dámy
1937 Mladý a nezkušený
1935 The 39 Steps
1930 Vražda!
1929 Její zpověď
1928 Žena se špatnou pověstí
1927 Příšerný host

TV seriály

1989 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál) - a.z.
Na Jih Jihovýchod (S04E20) - a.z.
Výroční setkání (S04E19) - a.z.
Muž, který věděl příliš málo (S04E18) - a.z.
další epizody (16)
1988 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál) - a.z.
Jen nejsilnější přežije (S04E04) - a.z.
Seance (S04E03) - a.z.
Tajný přítel (S04E02) - a.z.
další epizody (4)
1965 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
Off Season (S03E29)
Night Fever (S03E28)
The Second Wife (S03E27)
další epizody (18)
1964 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
Consider Her Ways (S03E11)
Memo from Purgatory (S03E10)
Triumph (S03E09)
další epizody (32)
1963 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
Jak se zbavit ženy (S02E11)
Good-Bye, George (S02E10)
The Dividing Wall (S02E09)
další epizody (29)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
The Tender Poisoner (S01E14)
Bonfire (S01E13)
Hangover (S01E12)
další epizody (14)
Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
The Sorcerer's Apprentice (S07E39)
Where Beauty Lies (S07E38)
The Big Kick (S07E37)
další epizody (27)
1961 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
A Jury of Her Peers (S07E12)
The Right Kind of Medicine (S07E11)
Services Rendered (S07E10)
další epizody (37)
1960 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
The Man Who Found the Money (S06E13)
The Baby-Blue Expression (S06E12)
The Man with Two Faces (S06E11)
další epizody (37)
1959 Tactic (TV seriál)
Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Graduating Class (S05E14)
An Occurrence at Owl Creek Bridge (S05E13)
Specialty of the House (S05E12)
další epizody (38)
1958 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Mrs. Herman and Mrs. Fenimore (S04E12)
And the Desert Shall Blossom (S04E11)
Tea Time (S04E10)
další epizody (38)
1957 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Night of the Execution (S03E13)
Miss Paisley's Cat (S03E12)
The Deadly (S03E11)
další epizody (38)
1956 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
John Brown's Body (S02E14)
Tajemství pana Blancharda (S02E13)
The Rose Garden (S02E12)
další epizody (40)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
The Cheney Vase (S01E13)
Santa Claus and the Tenth Avenue Kid (S01E12)
Guilty Witness (S01E11)
další epizody (13)
Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

2015 Hitchcock/Truffaut - a.z.
2014 Memory of the Camps (TV film) - a.z.
Reel Herstory: The Real Story of Reel Women - a.z.
Tma přichází (TV film) - a.z.
2011 Příběh filmu: Odysea (TV seriál) - a.z.
2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
Master's Touch, The: Hitchcock's Signature Style
Paul Merton Looks at Alfred Hitchcock
2008 You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2006 Hitchcocked! (TV film) - a.z.
Silent Britain (TV film)
2005 Shepperton Babylon (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál) - a.z.
2001 Story of 'Frenzy', The
Trouble with Harry Isn't Over, The
1999 Hitch (TV film)
1997 Legenden (TV seriál)
1995 Evropský film: Jiný Hollywood (TV seriál)
1984 Ingrid - a.z.
1978 CBS: On the Air (TV seriál)
1973 Men Who Made the Movies: Alfred Hitchcock, The (TV film)
1969 Hollywood: The Selznick Years (TV film)
Yesterday's Witness (TV seriál)
1964 Talk with Hitchcock, A
1958 Monitor (TV seriál)
1943 Show Business at War
1942 Picture People No. 10: Hollywood at Home
1929 Lighter mo-moment at the Studio
Sound Test for Blackmail

TV pořady

1980 American Film Institute Salute to James Stewart, The (TV pořad)
1979 American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1970 Aquarius (TV pořad)
1950 What's My Line? (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Střihačská filmografie

Filmy

1924 White Shadow, The

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 540)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace