Reklama

Reklama

Atlanta

(seriál)
Trailer
USA, (2016–2022), 20 h 31 min (Minutáž: 22–39 min)

Tvůrci:

Donald Glover

Hrají:

Donald Glover, Brian Tyree Henry, Lakeith Stanfield, Zazie Beetz, Harold 'House' Moore, Cranston Johnson, Emmett Hunter, Rick Holmes, Ashley John (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(41)

Seriál Atlanta se točí okolo Earnesta "Earna" Markse (Donald Glover), samotáře, který se vrací do své rodné Atlanty ve státě Georgia (přezdívané Broskvový stát) poté, co předčasně ukončil studium na Princetonu. Po svém návratu zjišťuje, že jeho bratranec Alfred se stal nejžhavější atlantskou rapovou novinkou. Seriál sleduje oba bratrance na jejich cestě vzhůru atlantskou rapovou scénou, která kvůli jejich zcela odlišným názorům na umění, komerci, úspěch a rasu nebude ani trochu jednoduchá. Earn je extrémně chytrý, všímavý a ztracený. Jako rozčarovaný mileniál má problémy najít své poslání nebo "značku" a má pocit, že jeho osud je pevně daný a nemůže nikdy zvítězit. Je si vědom toho, že Alfredova popularita získaná takřka přes noc na YouTube má potenciál a může se stát životní příležitostí pro oba dva – tedy pokud zvládne ukočírovat bratrancův přístup "nejprve jednej, pak přemýšlej" a zvykne si na jeho podivného kumpána Dariuse zmateného drogami a možná i psychickou poruchou. Jako Alfrédův manažer by se Earn mohl konečně pustit do něčeho, co by mohlo stát za vynaloženou energii. (Disney+)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (48)

H34D 

všechny recenze uživatele

Kde se vzal, tu se vzal tento zvláštní klenot, který se netřpytí silně, ale za to, když už se dostanete do cesty jeho odlesku, vypálí se vám hluboko do rohovky. Jsem spíše antifanda rapu, čímž chci říct, že téma seriálu není zdaleka tak důležité, jako jeho zpracování. Sledujeme vlastně docela všední život rappera a jeho rádoby manažera v černošském ghettu. I jejich všední život je však prošpikován drobnými absurditami, které se tvůrcům daří perfektně vystihnout a postavit do popředí. Je to právě realita a lidskost bez přetvářky, která dává seriálu kvalitní základy, na kterých skvěle vyniknou i jinak nenápadné kiksy. Myslím, že Donald Glover má moc dobrý cit pro to, aby si inteligentně, nebo až s určitou noblesou dělal legraci z běžných černošských stereotypů. 8/10 ()

Doldus 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je Atlanta fakt natolik dobrá, nebo jsem jen v současných "komediálních" seriálech oplakával absenci opravdu dobrého temného, a vlastně i dost sofistikovaného, humoru. Tento v obou smyslech "černý" komediální seriál si bere své dílčí prvky i z takových fenoménů jako Twin Peaks, Ellisonův Invisible Man nebo Kafky a vytváří skvěle vystavěný mišmaš, který navíc i má co říct, a to nejen o afroamerické kultuře. Spíše než vyložený vhled do rapové scény mi seriál přišel jako rafinovaná, podvratná ale zároveň mimořádně vtipná sociální kritika na všechno možné od rasismu až po šoubyznys. Donald Glover se prokázal jako mimořádný tvůrčí talent, který umně pracuje s inspiracemi a dokáže skvěle nahlížet a dělat si srandu ze současné americké společnosti, aniž by přehnaně moralizoval. Ústřední postavy (Glover, Henry a hlavně skvělý Stanfield) sice jsou konfrontovány s absurdním, podivně nastaveným světem, ve kterém se učí navigovat a přežít, ale zároveň ani tyto postavy nejsou ušetřeny svých vlastních malých absurdit. Skvělé a nebojím se říci i důležité dílko. Edit: 4. série dílo trošinku sráží, spolu s nevýrazným finále, kde se žádný charakterový ani dějový oblouk neukončí a žádná katarze se nekoná (když srovnám třeba s úžasným finále Better Call Saul, trochu mě to zamrzí, ale BCS je přeci jen nejlepší seriál za posledních 10 let). ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

zatím po dvou dílech nic co by mě zvedalo ze židle...dalšímu dílu dám nejspíš ještě šanci,ale jinak nemůžu říct,že by mě Atlanta vyloženě uchvátila....60% edit 2023 : K Atlantě sem se vrátil po víc jak šesti letech a hodnocení poletí nahoru. Jednotlivým sériím sem sice dal po (silných) čtyřech hvězdách, ale jako celku Atlantě napálím plnou, protože tohle Gloverovo dítě ve mě bude ještě chvilku rezonovat...90% ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Rekl bych ze overrated. Slibnej začátek, pak lepší díly střídaj slabší. Občas je to divně slepený a chybí ucelená dějová linie. Druhá série je takřka rozkouskovaná na jednotlivý díly a děj se často zaměřuje na konrétní charakter, kterej se ocitá v bizarní stituaci na bizarním místě. Zatímco první serie se soustředí na hood vs svět bílejch, v druhý je děj mnohdy situovanej mimo sousedství, do konrétních "bělošskejch teritorií". Serial teda hlavně ukazuje to, jak se dneska cejtí černoch z ghetta v majoritní bělošský společnosti, která mu primárně nerozumí a diskriminujeho. Sekundárně se řeší např. krize černošský identity. Ačkoli je ústředním duem vycházející rapová hvěza a její manažer, muzika je zde na vedlejší koleji a je spíše prostředkem, skrze kterej se protagonisti dostávaj do široký (bílý) společnosti. Takřka každej běloch je v seriálu vykreslenej jako trouba, což mi přislo trošku sorry ass, jinak je celkem vyváženej a neidealizuje čenochy apod. Seriál je vtipnej, ocenil bych zejména scénaristickou vynalézavost, občas je však celkovou kvalitou nebo obsahem nekonzistentní, některý trapný scény např. s Migos si mohl odpustit. 3,5*. Jeste bych dodal, že tvure serialu je Donald Glover aka rapper Childish Gambino. ()

zdarecsranec 

všechny recenze uživatele

Když Donald Glover před uvedením třetí série sebevědomě (nebo jen s nadsázkou) tweetoval, že zbytek seriálu bude to nejlepší, co se kdy ukázalo na televizních obrazovkách (avšak s dodatkem "only Sopranos can touch us"), tak si z nás vůbec neutahoval, ale měl naprostou pravdu (tedy pokud mluvíme o televizi americké). Význam Atlanty však sahá i daleko za kategorie TV seriálu a věřím, že se jedná o jedno z nejpozoruhodnějších audiovizuálních děl reflektujícíh stav současné americké společnosti a tím přesahuje i tamější rapovou scénu, která často nechává tyto témata stranou (samozřejmě mnoho výjimek i mezi jmény největšími). Seriál si nebere servítky vůbec s nikým a Ameriku drze vykuchává, nastavuje jí upřímné zrcadlo, kdy nejde prvoplánově na ruku černošské komunitě, ale naopak se do ní dokáže obout stejně kriticky, jako do bělošských povrchních liberálů i konzervativních buranů, což právě mnohé dokáže štvát a Atlantě se tak často dostává označení, že je jen pro bělochy. To je samozřejmě nesmysl. Atlanta je naprosto pro všechny s otevřenou myslí, smyslem pro humor a střízlivým pohledem na svět, jenž sebou nutně musí nést stopy cynického odstupu a schopnosti smát se absurdnosti (kterou nám zároveň však seriál dává ve své zvláštnosti děsivě a bezmocně pocítit), již sebou nese život v době pokročilého kapitalismu navíc v té nejkapitalističtější zemi světa, v níž každý druhý nosí střelnou zbraň a v níž je polarizace společnosti stále často způsobena pouhou barvou kůže. První série je jistě skvělá, už jen protože nastavuje laťku možností fikčního světa, v němž je Justin Bieber černoch, ale co však nastane, druhou sérií počínaje, skutečně nemá v televizní tvorbě obdoby. Pět z pěti, deset z deseti. Alfred je nejvtipnější a nejlépe napsanou seriálovou postavou vůbec. ()

Galerie (122)

Související novinky

Pan a paní Smithovi mají nové tváře

Pan a paní Smithovi mají nové tváře

15.02.2021

Studio Amazon se rozhodlo oživit populární akční komedii Mr. & Mrs. Smith z roku 2005, v níž si tehdy zahráli Angelina Jolie a Brad Pitt. Nově se však příběh zpracuje do seriálu, v němž si hlavní… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (více)

Deadpool si našel parťačku

Deadpool si našel parťačku

10.03.2017

Pokračování Deadpoola, které natočí David Leitch (John Wick), stále nemá datum premiéry. Studio 20th Century ale určitě touží po příštím roce, takže se co nejrychleji píše a obsazuje, aby se mohlo… (více)

Reklama

Reklama