Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller na motivy skutečných událostí se odehrává na maďarském venkově v šedesátých letech minulého století, kdy městečkem Martfü otřásla série brutálních vražd. Psychotický zabiják stále slídí po okolí a vraždí mladé ženy, zatímco nevinný muž je neprávem obviněn a odsouzen za zločiny, které nikdy nespáchal. Odhodlaný detektiv přijíždí na místo činu a brzy se stane případem posedlý, neboť je pod tlakem státního zástupce, který chce vidět pachatele viset. Lapeni v dusivém společenském, politickém a psychologickém prostředí socialistického Maďarska se brzy ocitneme zapleteni v pavučině složitého spiknutí a znepokojivého dramatu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (62)

argenson 

všechny recenze uživatele

Téma pošuka, co baží po vagínách pokud možno mrtvých žen, určitě není nijak objevné. Ale je to natočeno solidně, má to spád a gradaci. A hlavně já mám trestuhodně málo nakoukáno z maďarské kinematografie, o to víc jsem si to užil. A mimochodem jsem se taky dozvěděl, že v Martfü je obrovská fabrika na boty, co jim tam založil Baťa. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle mě by se dalo klidně říct, že se jedná o přední maďarský film, který snese bez problémů srovnání i s velkými evropskými filmovými kriminálními příběhy současnosti. Maďaři totiž příběh škrtiče z Martfü vypráví hodně velikášsky a vysloveně to tak i působí. Věřím, že film v době své premiéry v maďarských kinech udělal poctivý ofuk, protože některé scény by nemohly bejt syrovější, což je v případě firmu rozhodně dobře. Působí šokujícně a evidentně to tak opravdu myslí. Škoda jen, že některé momenty ve filmu se tváří jak z nejbéčkovější německé kriminálky. Samotný škrtič se totiž chová naprosto nelogicky a uvádí diváka vysloveně do rozpaků. Do teď vlastně nevím, jestli byl ten sériový vrah geniální a nebo měl jenom velké štěstí na vyšetřovatele, že ho nechytili dřív. Ti jsou podle mě největším kamenem úrazu v celém případu, protože se tady chovají jak dva zjevy, kteří poprvé drží v ruce vyšetřovatelskou lupu. Celkově ale musím uznat, že se tohle Maďarům povedlo. Solidní kousek. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Psychopat na lovu a nevinný člověk v base. Výborně natočený temný thriller, na kterém jsem nejvíc ocenil skvělou práci kameramana. Povedená rekonstrukce doby šedesátých let v socialistickém Mad'arsku a scénář s třemi zajímavými dějovými linkami, zajistil filmu pozici nejoceňovanějšího mad'arského snímku loňského roku. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Maďari sa pustili do filmu veľkoryso a s ambíciami a treba uznať, že sa im to sčasti podarilo. Film pôsobí temne, má dobrý vizuál, scény sú natočené zručne a skutočne na úrovni. Čo škrípe sú dialógy a zdarilo by sa popracovať na kompaktnosti, niektoré scény pôsobia minimálne zvláštnym dojmom. Neviem do akej miery je opisovaná skutočnosť skutočnosťou a čo je autorsky doplnené, v každom prípade sú niektoré motívy nedostatočne vysvetlené. Určite však ide o slušný snímok z prostredia socialistického Maďarska po revolučnom pokuse z roku 1956, pomery na kriminálke sú vykreslené verne a taktiež si cením celkovú výpravu. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Sopsitsovi režii nelze vytknout umění budovat atmosféru a hlavně, ačkoliv to zní vlastně dost děsivě, schopnost vcítit se do postavy Škrtiče. Nepamatuji si film, kde by člověk v takové míře balancoval na hraně zhnusení / vzrušení / napětí. Bohužel ale krom těchto znepokujících pár momentů nic jiného Škrtič z Martfui nenabízí. Postavy vyšetřovatelů jsou nevýrazné, jejich lince chybí výraznější moment, případně některé vedlejší motivy jsou odfláknuté tak, že ve výsledku jsou naprosto zbytečné a pouze natahují stopáž (románek sestry obžalovaného a detektiva). O nějakém ději pak už téměř nemůže být řeč. V několika záběrech se bleskově jen tak mimochodem dozvíte o klíčových okamžicích vyšetřování. A konečně finální rozuzlení osudů jednotlivých postav by si zasloužilo téměř další detektivní vyšetřování - doufejme ale, že ho bude mít na starost někdo méně chaotický a zkratkovitý. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Film byl inspirován případem Pétera Kovácse, maďarského násilníka a sériového vraha, který řádil v 60. letech 20. století v okolí jižních osad Szolnok. (Homerking)
  • Škrtič z Martfű zaujal už při premiéře na varšavském festivalu a s 54 tisíci diváky se stal v roce 2016 třetím nejnavštěvovanějším maďarským titulem v kinech. V pochvalách se předháněli i kritici, kteří dílu letos přiřkli dvě ze svých výročních cen. Škrtič z Martfű byl k tomu v rámci Maďarského filmového týdne vyhlášen domácí filmovou akademií nejlepším maďarským hraným snímkem roku. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama