Reklama

Reklama

Dreyfusova aféra

  • Francie L'Affaire Dreyfus (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Francie, 1899, 13 min

Obsahy(1)

Krátky film opisuje vtedajšie aktuálne udalosti, ktoré rozdeľovali verejnosť vo Francúzsku v súvislosti s Dreyfusovou aférou. (Marek1991)

Recenze (19)

Radko 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, z hľadiska filmovej histórie má Mélièsov film významné miesto. Ako niekto v komentári poznamenal, ide zrejme o prvý hraný dokument. Režisér zachytáva udalosť, ktorá zatriasla francúzskou spoločnosťou pred pár  rokmi, s pomocou hercov v zhruba minútových výjavoch. Jednotlivé etapy procesu/ výjavy sú predelené titulkami. Obvinenie z vyzradenia tajomstva, súd, rozsudok, vyhnanstvo, revízia súdu, postrelený advokát, samovražda skutočného páchateľa (vyzradzovača tajomstva). Napriek filmovému priekopníctvu je však desaťminútový film veľmi plochý, s minimom okúzľujúcich trikov. Jednoducho známemu fantazijnému režisérovi-hračičkovi táto "vážna" poloha veľmi nesadla. Poznámka: Aféra s Dreyfusom pobúrila spoločnosť aj kvôli antisemitskému ladeniu procesu aj spoločnosti. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Viete, ak sa uzná, že séria minifilmov Rip Van Winkle je jeden film, dalo by sa povedať, že je otitulkovaný a oddelený sekciami, scénky sú oddelené. Ak nie tak, toto by bol revolučný kúsok, ale myslím, že pravda, je niekde uprostred, lebo kde sa niečo nedotiahlo, iné dokončilo. Mne sa tento film veľmi nepáčil, o daných udalostiach mi viac prezradil článok na internete. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hraná reportáž, původně o 11 obrazech, v současnosti je jich dostupných pouze devět, obraz druhý ( La Dégradation) a jedenáctý (Dreyfus allant du lycée de Rennes à la prison) jsou považovány za ztracené. Na svou dobu svým zpracováním naprosto nadčasová záležitost, zatímco ostatní filmaři v té době točí povětšinou potřásaní rukama, padající kočky či tančící indiány, Melies přichází se skutečným příběhem, navíc takovým, který tehdy hýbal celou Francií, vůbec si nedokážu představit jakým způsobem musel působit na tehdejší diváky, to musela být naprostá bomba, něco podobného bychom dnes asi zažili při přistání mimozemšťanů a z nedávné historie se dá vzít za příklad třeba cesta na Měsíc v roce 1969 ( a jak příznačné, že ji Méliès taky zpracoval). Už jen za tuhle představu pálím jasných pět a v hluboké úctě smekám před uměním pana režiséra. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Angažovaný Meliés spracováva vysoko aktuálnu tému priam žurnalisticky - ale pritom sebe vlastným spôsobom, formou hraného dokumentu. Vtedajšiemu divákovi bolo jasné, kto je kto a o čo sa v tejto mimoriadne medializovanej afére, čo rozdelila republiku, jedná, no dnešný pri jej neznalosti vo filme napriek titulkom iba tápe. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

VRCHOLNÉ DÍLO GEORGESE MELIESE. Série velmi emotivních a většinou velmi kvalitních dokudramatických scén z proslavené Dreyfusovy aféry (většina z nich je tu kdovíproč uvedena mezi samostatnými filmy). Pokud je nějaký film z této doby, který se může bez jakéhokoliv handicapu měřit se soudobými snímky, pak je to právě Dreyfusova aféra. Neříkám, že se sem tam neobjeví slabší místo, celkově je to ovšem velmi kvalitní a téměř moderní. Magnifiquement! ()

Zajímavosti (1)

  • V části "Bitva žurnalistů" Méliès napodobuje styl filmových aktualit, ale ostatní části jsou živé obrazy silně připomínající kolorované rytiny uveřejňované v tehdejších tiskovinách. (everlong)

Reklama

Reklama