Reklama

Reklama

Dreyfusova aféra

  • Francie L'Affaire Dreyfus (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Francie, 1899, 13 min

Obsahy(1)

Krátky film opisuje vtedajšie aktuálne udalosti, ktoré rozdeľovali verejnosť vo Francúzsku v súvislosti s Dreyfusovou aférou. (Marek1991)

Recenze (19)

Radko 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, z hľadiska filmovej histórie má Mélièsov film významné miesto. Ako niekto v komentári poznamenal, ide zrejme o prvý hraný dokument. Režisér zachytáva udalosť, ktorá zatriasla francúzskou spoločnosťou pred pár  rokmi, s pomocou hercov v zhruba minútových výjavoch. Jednotlivé etapy procesu/ výjavy sú predelené titulkami. Obvinenie z vyzradenia tajomstva, súd, rozsudok, vyhnanstvo, revízia súdu, postrelený advokát, samovražda skutočného páchateľa (vyzradzovača tajomstva). Napriek filmovému priekopníctvu je však desaťminútový film veľmi plochý, s minimom okúzľujúcich trikov. Jednoducho známemu fantazijnému režisérovi-hračičkovi táto "vážna" poloha veľmi nesadla. Poznámka: Aféra s Dreyfusom pobúrila spoločnosť aj kvôli antisemitskému ladeniu procesu aj spoločnosti. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z ranných snímku tohoto francouzského kouzelníka a velikána. Ve své podstatě se na tomto snímku podílel úplně sám a to jak na režii tak na scénáři ale i na kameře. Méliés líčí v osmi scénách zkonstruovaných ve studiu-celý průběh Dreyfusovy aféry, od zatčení až po udělení milosti. Vychází přitom z četných dokumentárních fotografiích a kreseb, které zčásti se značnou věrností převedl do svých pohyblivých obrazů. Méliés se jednoznačně v tomto svém filmu přiklání na stranu odsouzeného-a omilostněného-důstojníka Alfreda Dreyfuse. Aféra s židovským důstojníkem vyvolala nejtěžší vnitropolitickou krizi francouzské třetí republiky. Film měl tenkrát výrazný úspěch i v zahraničí a to jen díky výraznému finančnímu úspěchu. Krásná scéna ve filmu je ta po vyhlášení rozsudku mezi zpravodaji kde lítalo vzduchem takřka vše co se komu v tu chvíli dostalo pod ruku. Vzhledem ke stáří snímku a k oné kvalitě dávám za 3*. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Méliès natočil sérii 10 tableaux, živých obrazů ilustrujících události Dreyfusovy aféry. Film jsem viděl bez vysětlujícího komentáře, ale každý minutový obraz je uveden titulkem vysvětlujícím, co se děje. Přičemž použití titulků ve filmu z roku 1899 mě docela přepvapuje... Na film je kromě toho fascunující jeho aktuálnost - aféra tehdy ještě zdaleka nebyla uzavřena. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Téměř okamžitě po soudu v Rennes natočil Méliès tento seriál reflektující aktuální vnitropolitickou situaci. Jedná se zřejmě o první hraný dokument v historii filmu a rozhodně o první seriál, byť jeho díly jsou zhruba minutové. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Hraná reportáž, původně o 11 obrazech, v současnosti je jich dostupných pouze devět, obraz druhý ( La Dégradation) a jedenáctý (Dreyfus allant du lycée de Rennes à la prison) jsou považovány za ztracené. Na svou dobu svým zpracováním naprosto nadčasová záležitost, zatímco ostatní filmaři v té době točí povětšinou potřásaní rukama, padající kočky či tančící indiány, Melies přichází se skutečným příběhem, navíc takovým, který tehdy hýbal celou Francií, vůbec si nedokážu představit jakým způsobem musel působit na tehdejší diváky, to musela být naprostá bomba, něco podobného bychom dnes asi zažili při přistání mimozemšťanů a z nedávné historie se dá vzít za příklad třeba cesta na Měsíc v roce 1969 ( a jak příznačné, že ji Méliès taky zpracoval). Už jen za tuhle představu pálím jasných pět a v hluboké úctě smekám před uměním pana režiséra. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tvůrci této doby zachycovali filmy významnou událost. Méliés se v tomto filmu politicky angažuje – je na straně Dreyfuse. Nevadilo mu , že film rozsekali na mnoho minutových kousků. Dreyfus obviněn , že vyzradil státní vojenské tajemství týkající se nového typu děla. Odsouzen na galeje do francouzské Nové Guajány. Francie je rozdělena pro Dreyfuse a na antidreyfusáky. Objeví se dopis, na jehož základě Dreyfus odsouzen, další scéna pravý autor jde do vězení a podřeže si hrdlo. Dreyfus je z Dábelských ostrovů přivezen zpět lodí do Francie za bouřkové noci (všimněte si jednoduché Méliésovy animace blesků) City občanů jsou rozjitřené, šíří se antisemitismus. Další díl advokát Dreyfuse je postřelen, na ulici ho ošetří jedině anarchista. Další díl Dreyfus se ve vězení v Rennes setká se svou ženou, kterou čtyři roky neviděl. Další díl hádka mezi novináři na obnoveném procesu, četníci musí vyklidit soudní sál. Vojenský soud v Rennes – D. uznán vinným s pěti hlasy proti dvěma s polehčujícími okolnostmi. Prezident mu udělil milost. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Prvý cenzurovaný a zakázaný film! Vznikol ako retrospektíva skutočných udalostí. Zaoberá sa aférou kapitána Alfreda Dreyfusa, ktorý bol obvinený zo zrady. Táto aféra riadne rozvírila verejnú mienku vo vtedajšom Francúzku. Pre mňa osobne veľmi zaujímavé a to nielen vzhľadom k tomu, aké nezmysli sa zvykli v tej dobe filmovať. Toto je príbeh natočený na základe skutočných udalostí a to kvitujem a oceňujem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Viete, ak sa uzná, že séria minifilmov Rip Van Winkle je jeden film, dalo by sa povedať, že je otitulkovaný a oddelený sekciami, scénky sú oddelené. Ak nie tak, toto by bol revolučný kúsok, ale myslím, že pravda, je niekde uprostred, lebo kde sa niečo nedotiahlo, iné dokončilo. Mne sa tento film veľmi nepáčil, o daných udalostiach mi viac prezradil článok na internete. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Méliès bez svojich trademarkov, na počudovanie nestojí za starú belu. A to aj na vyše 120 ročný snímok, treba uznať, že dramatizácia bola uchopená za správne oprate. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že to není zábavné a dramatické ve všech svých částech. Na svou dobu zcela unikátní filmové dílo, které je tendenční, názorově jednoznačné a poučné. Důkaz toho, že Méliès nebyl průkopníkem pouze v oblasti triků. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Angažovaný Meliés spracováva vysoko aktuálnu tému priam žurnalisticky - ale pritom sebe vlastným spôsobom, formou hraného dokumentu. Vtedajšiemu divákovi bolo jasné, kto je kto a o čo sa v tejto mimoriadne medializovanej afére, čo rozdelila republiku, jedná, no dnešný pri jej neznalosti vo filme napriek titulkom iba tápe. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

VRCHOLNÉ DÍLO GEORGESE MELIESE. Série velmi emotivních a většinou velmi kvalitních dokudramatických scén z proslavené Dreyfusovy aféry (většina z nich je tu kdovíproč uvedena mezi samostatnými filmy). Pokud je nějaký film z této doby, který se může bez jakéhokoliv handicapu měřit se soudobými snímky, pak je to právě Dreyfusova aféra. Neříkám, že se sem tam neobjeví slabší místo, celkově je to ovšem velmi kvalitní a téměř moderní. Magnifiquement! ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Prvé tri časti sú len čistým, a veľmi krátkym dokumentom bez autorského rukopisu legendárneho surrealistu Georgesa Mélièsa a pár ďalších neskorších sa k nim pridáva. Vo štvrtej už našťastie Méliès využíva aj kvalitného efektu a je poriadne krvavý. Nahráva mu asi aj vtedajšia technológia, vďaka ktorej sa dali zakryť stopy nejakej nedbalosti. Bitka novinárov vyznieva veľmi naturálne a je pri nej použitá vynikajúca kamera a výborné vedenie hercov. Záverečná scéna súdu, kde mal byť zobrazený asi plemenný prejav, zlyháva vo svojej nemosti. Či už hlasu, alebo titulkov. Väčšina dochovaného krátkeho filmu vyznieva veľmi chladne, bez emócií. Filmu prospieva kompaktnosť, čím sa väčšina filmu dá spolu oceniť viac, než by to bolo samostatne. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Snímek z konce 19. století, který si nezadal ani s filmy vzniklými o dvacet let později. Statická kamera a poměrně dobré výkony, historické souvislosti je však potřeba nastudovat předem, protože se nepočítá s tím, že by divák nevěděl, co se tam děje. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

http://www.youtube.com/watch?v=CVwe80cp9MQ&feature=related malovaná pozadí, ale zase moderní kompozice záběru, ve své době to bylo asi dost srozumitelné, tady jaksi žádné uvozující titulky, bez znalosti podrobností...se to......ale první politickej thriller, jedno z prních politickejch dramat...možná i první propaganda teda, víte co....neutrální to asi úplně nebylo...Méliés měl holt daleko větší záběr než je známo.....spousta uživatelů si projede ty jeho stoptrikové kraťasy, náležitě porovná s naší úžasnou CGI dobou A pak shodí (maj v oblíbenejch třeba Pána Prstenů, sorry, ale obávám se, že i tohle po trikové stránce již poněkud zastaralo :) - tedy některé věci..)... ()

Reklama

Reklama