Reklama

Reklama

Stalin versus Trockij, soudruzi na život a na smrt

(TV film)
  • Česko Stalin versus Trockij (více)

Obsahy(1)

Stalinovi se podařilo zbavit dlouholetého protivníka v boji o moc až v roce 1940. Skončil souboj trvající celých 20 let... Stalin a Trockij zastupovali dva naprosto rozdílné světy. Jeden z nich byl synem gruzínského ševce, druhý židovský intelektuál. I jejich představa o nastolení celosvětového komunismu se rozcházela. Politický souboj o moc a vliv, souboj mezi dvěma absolutně odlišnými muži, ale především souboj na život a na smrt, skončil 20. srpna 1940 krvavým atentátem. Zůstává ale jedna otázka: Proč chtěl Stalin Lva Trockého fyzicky zlikvidovat, když už ho předtím zbavil moci a vyhnal z vlasti? (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Honzeek95 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je opravdu neuvěřitelné. Propagandisticko-bulvární brak, který okatě a cela bezostyšně dělá z Trockého hodného strýčka a ze Stalina satana, který bojoval proti tomu skvělému a hodnému Trockému, který chtěl zavést komunismus všude ve světě, ale Stalin mu to v Polsku překazil! Neskutečné. Ale v dnešní době EU, která očividně hledá svůj vzor v trockismu a staví sochy Marxovi, je asi opravdu možné všechno. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušné a bohaté na informácie. Nakoľko tu je analyzovaný len vzťah dvoch ideových predstaviteľov komunizmu, necelá hodina celkom stačí a odhaľuje ten základ. Súhlasím s tým, že Stalin je tu zobrazený vo svojej reálnej diabolskej polohe, avšak Trockij naozaj vyzerá oproti nemu ako anjel. A pritom je to spolu s Leninom len o o trochu menší vrah, ktorý vyvražďovanie ľudí v mene ideológie považoval za správne. Len bol na rozdiel od banditu Stalina inteligentný. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument dáva zmysel len vtedy, keď sa aspoň stručne oboznámime s historickým poslaním oboch obrov v rámci boľševického štátu. Lenin bol jeho najvyššou autoritou a keď jeho zdravotný stav sa zhoršil, začal v strane boj o nástupníctvo medzi Stalinom a Trockým. Lenin spisuje svoj politický testament v ktorom pred oboma varuje. Na Trockom mu vadí obrovské sebavedomie a na Stalinovi túžba po nekontrolovateľnej moci. V októbri 1923 na zjazde strany už na seba verejne útočili. Stalin sa nechal sám vymenovať za nástupcu Lenina, ale Trockého nemohol zlikvidovať, mal obrovské zásluhy na revolúcii a jej následnom ubránení a tak ho Stalin postupne vylúčil zo všetkých politických a štátnych funkcii a odpratal ho do Kazachstanu. Odtiaľ ho násilne vyhostil do Turecka, potom pokračovala anabáza vo Francúzsku, Nórsku a odtiaľ zakotvil v Mexiku, kde ho agenti NKVD na druhý pokus zabili. Dokument nám približuje celoživotný fanatický boj medzi ukrajinským Židom Leobom Davidovičom Bronštejnom (Levom Trockým) a synom negramotného gruzínskeho obuvníka Josifom Džugašvilim (Vissarionovičom Stalinom). Kvôli ich vojne muselo zomrieť desiatky tisíc ľudí a mnohí ďalší mrzli v sovietskych gulagoch. V dobe veľkých čistiek v Sovietskom zväze obvinenie z trockizmu malo za následok trest smrti. Ich vojna znehodnocovala zahraničnú aj domácu politiku. Stalin žiarlil na úspechy Trockého, zakladateľa Červenej armády a keďže bol jeho rival a kritik tak upadol do nemilosti. Trocký bol brilantný rečníkom a organizátorom, veď aj boľševickú revolúciu vypracoval Lenin ale o jej realizáciu sa postaral Trocký (do dejín vstúpila ako Veľká októbrová revolúcia, ukončená bola 25.10.1917). Ale bol to chladný, arogantný človek, ktorý nikdy neustúpil a automatický útočil na tých ktorí mu odporovali. Zo Stalinom boj prehral preto, lebo ho podcenil a myslel si, že jeho geniálne myšlienky sa zrealizujú samy. 21. augusta 1940 Trockij zomrel a na jeho pohrebe v Mexiku bolo 250 tisíc ľudí, Stalin zomrel 5.3.1953 a na jeho pohrebe bolo viac, ako 3 milióny ľudí a len pri rozlúčke s ním bolo ušliapaných 1500 ľudí. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

I mě zarazilo jak pozitivně z toho dokumentu Trockij vychází a to nejsem zdaleka takový historik jako Mallinali. Krom jediné zmínky, že při verbování rolníků do Rudé Armády neváhal popravit kohokoli, kdo se mu vzepřel, je pořád dokola vyzdvihován jeho výjimečný intelekt a výborné řečnické schopnosti. O nezaujatosti tvůrců si tak nedělám velké iluze. Zcela úmyslná manipulace s divákem přichází v závěru. Jakkoli je smrt v rukou nájemného vraha tragickou událostí, stačilo by jí vylíčit komentářem některého z historiků, kteří se v dokumentu objevují. Tvůrci ale zvolili výpověď očitého svědka, vnuka, zřejmě pro větší emocionální dopad na závěr, ačkoli obsahově jde o totéž. Alespoň jsem si ale na začátku dokumentu doplnil místa, kdy jsem v hodinách dějepisu pospával, za což dávám ty tři hvězdy. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Nejen, že z tohoto dokumentu vyšel Trockij poměrně kladně, což je v rozporu s líčením řady renomovaných historiků, ale také hned dvakrát zaznělo, že bělogvardějci bojovali za návrat cara, carismu. Kde na takovou blbost přišli? Na straně bílých byli menševici, praví eseři, kapitalisté, zatímco monarchisté byli jen malou částí "bílých sil", zatímco proti nim stáli bolševici s levými esery. Návrat carismu si přáli pouze monarchisté. V občanské válce šlo o to, zda budou v Rusku a "přilehlých státech" (od prosince 1922 státní útvar s názvem SSSR) dále vládnout bolševici, kteří svrhli demokratickou vládu a nikoliv cara, nebo zda se jim v tom podaří zabránit a budou zničeni. Jak víme, nakonec zvítězili bolševici, jejichž vláda trvala až do roku 1991. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama