foto

Josif Vissarionovič Stalin

  • nar. 18.12.1878
    Gorkij, Ruské impérium
  • zem. 5.3.1953 (74 let)
    Moskva, Rusko, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Vissarionovič Stalin vlastním jménem Džugasvili. Narodil se 21.12. 1878 se v Gruzii ve městě Gori. V mládí onemocněl neštovicemi, tehdy velmi vážnou chorobou a jeho matka slíbila Bohu, že se z něj stane kněz, pokud se uzdraví. Uzdravil se a vstoupil do církevní školy. Přestože to bylo zakázané přečetl knihy od Marxe a Darwina a stal se z něj zapřísáhlý ateista, což musel skrývat. Už tehdy byl v ilegální organizaci sociálních demokratů. Od roku 1900 byl hledán ruskou policií kvůli tomu, že vedl batumskou radikální organizaci, ale jeho brutalita vedla k rozštěpení skupiny. V roce 1902 byl zatčen a v roce 1903 byl deportován na Sibiř, ale o rok později uprchl a vrátil se do Tbilsi. Rok po útěku se setkal na sjezdu ve Finsku s Leninem. Roku 1906 byl znovu zatčen a znovu uprchl. 13. 6. 1907 proběhl přepad transportu peněz do banky ve Tbilsi. Při tom získal velký lup, který byl stejně k ničemu, protože byly známy sériová čísla a tudíž byly bankovky bezcené, navíc zemřelo okolo 50 lidí. Členové organizace požadovali Stalinovo vyloučení za jeho teroristické a brutální činy, ale Lenin to nepovolil. Roku 1908 byl zatčen, což se mu stalo v následujících letech ještě několikrát. Vrátil se až v roce 1917 v době pádu monarchie. Lenin se v květnu tohoto roku musel ukrýt a Stalin převzal vedení Ústředního Výboru.

Po revoluci se stal komisařem pro národní problematiku, ale většina krajních oblastí byli vedeni carskými generály, kteří chtěli revoluci potlačit. Při obsazování okrajových částí Ruska znovu použil své brutální metody, při kterých vraždil celé rodiny (včetně malých dětí) podezřelé z nedostatečné loajality a intriky proti konkurentům zejména proti zakladateli Rudé armády Trockému. Stalin vybudoval oklo města Caricyn vlastní vládu v čele s ním a začal vést boj proti armádě. Trocký se obrátil na Lenina, který jeho žádost o odvolání Stalina přijal. Stalin byl poslán na Sibiř a poté do Petrohradu. V letech 1919 - 1920 se zúčastnil útoku Rudé armády na Polsko.

Roku 1922 byl jmenován generálním tajemníkem strany díky podpoře Lenina. Této funkce využíval k posílení jeho moci jakýmikoli způsoby (odposlouchávání, křivá obvinění, vraždy,...) Tento rok se nepohodl s Leninem, ale při hádce později ustoupil. Přesto Lenin se chtěl spojit s Trockým a zničit Stalina, ale Leninův zdravotní stav se zhoršoval. Stačil jenom napsat závěť. Té se Stalin zmocnil a využil jí ke svému prospěchu. V následujících letech se zbavoval všech svých odpůrců.

V roce 1934 začínají čistky, při kterých bylo poraveno mnoho členů strany a velitelů Rudé armády. Při těchto procesech zemřelo 98 ze 139 členů ÚV. NKVD (tajná policie) začala popravovat a deportovat miliony nepohodlných lidí. odhadem zemřelo okolo 25ti miliony lidí. Začíná spolupracovat s výmarským Německem a poté navazuje styky s Hitlerem, se kterým se nepohodl a tak začal spolupracovat se Západem. 23. srpna 1939 byla podepsán Pakt o neútočení. Rozděluje si s Německem Polsko, obsazuje Rumunsko a část Finska. Vtrhnutí Wehrmachtu do Sovětského svazu Stalina překvapilo a Rudou armádu také. Armáda vysílená čistkami není schopna vést obranu a tak se Stalin ujímá vedení. Nechává přemístit průmysl za Ural. Získává stále větší podporu obyvatelstva a dosahuje své největší slávy.

Po skončení války začínají nové čistky a celé národy jsou odsunuty. Ovládl celou východní Evropu a vzniká "Železná opona". Stalin zemřel 5. března 1953 v Moskvě.

"Není důležité, jak se bude volit, ale jak se to spočítá."

Herecká filmografie

Filmy

2015 Krycí jméno U.N.C.L.E. - a.z.
2009 The Flying Scissors
2005 Zákonitosti života včelstva (studentský film) - a.z.
1996 The Empty Mirror - a.z.
1987 I ničego bolše - a.z.
1982 De camisa vieja a chaqueta nueva - a.z.
1978 Zio Adolfo, in arte Führer - a.z.
1969 Blázni ve válce - a.z.
The Extraordinary Seaman - a.z.
1963 Vítězové - a.z.
1944 Nostradamus IV - a.z.
1943 Mission to Moscow - a.z.

TV seriály

1986 Russia (TV seriál) - a.z.
1957 Portraits of Power (TV seriál) - a.z.

Dokumentární

2017 Ruská revoluce - a.z.
2016 Yves Montand, l'ombre au tableau (TV film) - a.z.
2015 Apokalypsa Stalin (TV seriál) - a.z.
Pán světa (E03) - a.z.
Rudý (E02) - a.z.
Zrození démona (E01) - a.z.
Deux bombes pour une espionne - a.z.
Evoluce zla (TV seriál) - a.z.
Imminent Threat - a.z.
Interbrigády ve španělské občanské válce - a.z.
Stalin versus Trockij, soudruzi na život a na smrt (TV film) - a.z.
Stalinova dcera (TV film) - a.z.
2014 L'ombre de Staline - a.z.
The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál) - a.z.
2013 Den v životě diktátora (TV film) - a.z.
Počasí, které psalo dějiny (TV seriál) - a.z.
Stalin (TV film) - a.z.
2012 10 věcí, které nevíte (TV seriál) - a.z.
Occupy Unmasked
Oliver Stone: Neznámé dějiny Spojených států (TV seriál) - a.z.
2011 Ethos - a.z.
Michail Gorbačov (TV film) - a.z.
Propaganda ve službách studené války (TV seriál) - a.z.
Reagan - a.z.
2010 Kde je Hitler? (TV film) - a.z.
Mannerheim - Jörn Donnerin kertomana (TV seriál) - a.z.
Marihuana: Fakta a mýty (TV film)
2009 Apokalypsa: 2. světová válka (TV seriál) - a.z.
Druhá světová válka v barvě (TV seriál) - a.z.
Exegi monumentum? (TV film) - a.z.
Iran, une puissance dévoilée (TV film)
O kapitalismu s láskou
Sota ilman voittoa (TV film) - a.z.
Stalin: Poslední zločin (TV film) - a.z.
Záhadné nálezy (TV seriál) - a.z.
2008 Expelled: No Intelligence Allowed - a.z.
Hitlerovi bodyguardi (TV seriál) - a.z.
Mannerheim (TV film) - a.z.
Planspiel Atomkrieg - Adenauers Kampf um die Bombe (TV film)
Souboj o světovládu (TV film) - a.z.
Stalin - muž z oceli (TV film) - a.z.
Tajemství řeči těla (TV film) - a.z.
The Strangest Dream - a.z.
2007 Endgame: Blueprint for Global Enslavement - a.z.
Stalinova éra (TV film) - a.z.
Tehran anar nadarad
Trumbo
Vládci světa (TV seriál) - a.z.
2006 Finská válka (1939-1945): Válka na severu - a.z.
Freedom's Fury - a.z.
Lenin navždy
2005 Adolf Hitler (TV film) - a.z.
Archeolog bez tajemství (TV seriál) - a.z.
Why We Fight
Zweite Republik - Eine unglaubliche Geschichte, Die (TV seriál) - a.z.
2004 Odtajněno (TV seriál)
Verner Lehtimäki - Punapäällikön elämä (TV film) - a.z.
2003 Churchill (TV film) - a.z.
Comic Book Superheroes Unmasked (TV film) - a.z.
Dny, které otřásly světem (TV seriál)
Korporace - a.z.
Russia, Land of the Tsars (TV seriál)
Stalin (TV seriál)
2002 :03 From Gold (TV film) - a.z.
Bojovníci 2. světové války (TV seriál) - a.z.
Burning Wall, The - a.z.
Jalta: mír, síla a zrada (TV film) - a.z.
Rajalla (TV film) - a.z.
2001 Secret KGB Paranormal Files, The (TV film)
Secrets of the Dead (TV seriál)
War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Century: America's Time, The (TV seriál)
Hitler a Stalin: Tyranská dvojčata (TV film)
Korejská válka: Oheň a led (TV seriál)
Red Chapters: Turning Points in the History of Communism (TV seriál)
Second World War in Colour, The (TV seriál)
1998 Lidské pozůstatky
Studená válka (TV seriál)
Třetí říše v barvě (TV film)
1997 Na pokraji: Den posledního soudu (TV film)
War Symphonies: Shostakovich Against Stalin, The
1996 Assassinations That Changed the World (TV seriál)
Churchills, The (TV seriál)
1995 Blood & Iron: The Story of the German War Machine (TV seriál)
Enola Gay and the Atomic Bombing of Japan
1994 Mies varjossa (TV seriál) - a.z.
Století válek (TV seriál)
1993 Stalin - Eine Mosfilmproduktion (TV film)
1992 Pandora's Box (TV seriál)
1990 Kondomi - a.z.
The Animator of Prague (TV film) - a.z.
1988 American Experience (TV seriál)
Panttipataljoona (TV film) - a.z.
1987 Biography (TV seriál)
1986 13. artikla (TV film) - a.z.
1984 Battlefield (TV seriál)
1983 Seeing Red
1982 Atomic Café
If You Love This Planet
KGB Connections, The (TV film)
1976 Písně pro poválečnou dobu
Stolarz
1974 Nova (TV seriál)
1973 Société du spectacle, La
Svět ve válce (TV seriál) - a.z.
1965 Obyčejný fašismus - a.z.
1964 Franco: ese hombre
1962 The Titans (TV seriál) - a.z.
1961 Biography (TV seriál)
1953 Betimi i popullit shqiptar para Stalinit të madh
Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.
1952 Hoaxters, The
1951 Näin syntyi nykypäivä... 1900-1950
1950 Fifty Years Before Your Eyes
Herrliche Zeiten - a.z.
1945 Hitler Lives
Red Army Victory Parade in Red Square June, 1945 - a.z.
Universal Newsreel
1944 One Inch from Victory
1943 Druhá světová válka 2: Vpád nacistů
Druhá světová válka 5: Bitva o Rusko
1942 Film That Was Lost, The
Our Russian Front
Razgrom německich vojsk pod Moskvoj - a.z.
1934 Tři písně o Leninovi

TV pořady

2003 Unsere Besten (TV pořad) - a.z.
1997 Dny válečného pekla (TV pořad)
1953 Ford 50th Anniversary Show, The (TV pořad) - a.z.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace