Reklama

Reklama

Cesta do nemožna

  • Francie Le Voyage à travers l'impossible (více)
Sci-Fi / Krátkometrážní
Francie, 1904, 24 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Scénář:

Adolphe d'Ennery (divadelní hra)

Obsahy(1)

Malé zoskupenie bádateľov sa dohaduje, kadiaľ by mali smerovať ich cesty. Názorne si ich ukazujú na zemeguli. Po dohode táto skupinka bádateľov vycestuje do sveta: postupne cestujú na vlaku, autobuse či ponorke, na týchto fantastických trasách zažívajú dobrodružstvá poprepletané s nejakými nehodami, ale našťastie vždy s dobrým koncom. (T2)

(více)

Recenze (51)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu rozhodne jeden z najlepších filmov, prehnali to, lebo cesta na povrch Slnka je šialenosť a to im muselo byť jasné už vtedy, navyše nechápem, kde tam zobrali tie stroje. Bolo to prepálené, ale za to aj vtipné, zakladať oheň na Slnku, vlak rozbiehajúci sa po kopci smerom do vesmíru, ozaj zážitok tento film. Oproti roku 1902 a filmu Cesta na Mesiac nevyužili všetok pokrok, najmä, čo sa týka pohybujúcej sa kamery. Našťastie je tento film možné vidieť vo farbe, takže zážitok z toho môžte mať. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

George Melies bývá někdy označován za Julese Verna kinematografie, což je spojeno se všeobecnou optimistickou vírou a důvěrou v poslední vynálezy techniky na začátku minulého století. Svým ojedinělým stylem (který se však časem stal fádním) vytvořil obdivuhodné fantastické dílo – neuvěřitelnou výpravu několika lidí ze Společnosti nesouvislého zeměpisu. Scény jako ztroskotání „vlaku“ na slunci či výbuch ponorky ve mně zůstávají hluboko zakořeněny. Kamera je stále statická, tudíž se jí musí přizpůsobit způsob vyprávění. Meliesova estetika „filmového divadla“ je patrná i zde (můžeme vidět dvě různé scény výstupu týchž cestujících). I tak toto dílko skýtá zajímavý zážitek ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Ač je to v podstatě vykrádačka Cesty na měsíc (akorát slavná vytlemená planeta je tentokrát slunce), zaujalo mne to ještě o něco víc. Geniálně kolorovaná vize budoucnosti dopravních prostředků, atmosféra nemožných krajin je úžasná a kolorování jí spíš prospívá než ubírá. Sekvence s vlakem na slunci je úžasná, celý film, napodobující svou kompozicí i myšlenkamy romány Julese Verna, je nepochybně zajímavý i v dnešní době (přestože nečerpá z žádného konkrétního z nich). ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Další parádně zvládnutý celovečerák jako Voyage dans la lune, Le. Skvěle povedené s příběhem, výpravou a fantastickými triky. Nakonec bych ještě zmínil fakt, že vybarvování jednotlivých políček muselo trvat sakra dlouho. Méliès se opravdu činil a je u něho cítit to nadšení pro práci, kterou tolik lidá bohužel postrádá. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tolik fantazie a nápadů mohou dnešní tvůrci Mélièsoci jen závidět. Poklonu si zaslouží též kolorování 23 tisíc filmových políček. Přiznávám ale, že mnohem větší dojem na mě udělalo zvracející Slunce. Okouzlující je také fakt, že kamkoliv se partička smolařů dokodrcala (mnohdy za výbuchů a havárií), vždy ji vítal vášnivě aplaudující dav. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Pro provozovatele kin byla za příplatek k dispozici verze s přidanými 2 minutami, jejiž verze byla objevena až nedlouho před rokem 2012. (Mr.Ocek)
  • Svou 24minutovou délkou překonal tehdejší běžnou stopáž přibližně 5x. (Mr.Ocek)
  • Film vychází ze stejnojmenné knihy Julese Verna. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama