Reklama

Reklama

Sobibor

(festivalový název)
  • Rusko Sobibor (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Základ filmu představuje reálná událost, k níž došlo v roce 1943 v nacistickém táboře smrti Sobibor na území Polska. Hlavním hrdinou filmu je sovětský Žid Alexandr Pečerskij, intendant a vojenský zásobovač, který to dotáhl až k hodnosti poručíka. V říjnu 1943 upadne do zajetí a ocitne se ve v táboře Sobibor, kam Židy nevozili kvůli práci, ale aby je zabili v plynových komorách. Alexandrovi, silnému na duchu a morálně pevnému, se podaří za tři týdny připravit plán internacionálního povstání vězňů ze západní Evropy a Polska. Toto povstání se stane jediným úspěšným za celou druhou světovou válku a skončí masovým útěkem vězňů z nacistického táboru smrti. (Nový ruský film)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (48)

mira007 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, že tv film Útěk ze Sobiboru, který pojednává o jedné z nejfantastičtějších a nejakčnějších akcí druhé světové války útěk z vyhlazovacího tábora ( ne koncentrační ale rovnou likvidační -všichni krom pár lidí na práci okamžitě zlikvidováni v tisících za hodinu ) by si zasloužil remake s větším rozpočtem a realističtější akcí, protože ten film o systematickém vraždění židů ukáže desetkrát víc než Schindlerův seznam. Rusové jej tedy natočili a to způsobem, který mne jako někoho kdo má k danému tématu načteno kilometry nepřesvědčil, že krom vizuálu a výpravy by byl větším přínosem. Už první likvidace prvního transportu je úplně mimo realitu, v které byly stovky nahých žen hnány mlácením a křikem úzkou uličkou do plynové komory, kde byly udušeny plynem z benzínového motoru. Tady je pár nahých žen ( Michalina Olszanská zase nahá, ale hned zklamání, že tam nehraje celý film ) v klidu doprovozeno do sprch a puštěn plyn a na vše kouká okénkem Highlander. odklon od reality moc velký. Ten tv film se držel faktů celkově precizněji, ikdyž všichni mluvili perfektní angličtinou. V tomto filmu je přeci jen lepší samotný útěk poslední čtvrtina filmu, což je zfilmováno akčně a realisticky a nepůsobí to tak divadelně levně ikdyž teatrálnost tomu nechybí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si to upřímně, tenhle film se Rusům nepovedl, zvlášť když ho divák může srovnat s americkým filmem Útěk ze Sobiboru z roku 1987. Oba filmy opisují situaci z léta 1943, kdy se vězni ze Sonderkommanda, tedy skupiny určené k obsluze tábora, úklidu komor atd., vzbouřili a utekli. Největší slabina ruského snímku jsou herci. Že nevypadají moc německy, to se ještě dá snést. Horší je, že příšerně přehrávají. Druhou slabinou je scénář, který je slabý, protagonisté málo zajímaví a neživotní. Je to obrovský paradox, protože samotný příběh jednoho z mála přeživších, tehdy 16letého Blatta, je sám o sobě naprosto dostačující. Napsal i několik knih a pro kvalitní příběh bohatě stačilo se jeho vyprávění držet... ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ruský filmový styl mívám rád téměř bez výhrad, ale tady mi nesedl. Namísto syrového realistického drámka z koncentráku jsem totiž dostal poněkud teatrální a exaltovanou záležitost s absurdně zkarikovanými postavami esesáků a v závěru nasáklou typickým ruskoválečným patosem klasického ruského válečného filmu. Mnou nedávno zhlédnutý polský "holokaustový" majstrštyk W ciemności (2011), který mám dosud živě v paměti, mě oslovil nepoměrně víc a teď mě o to víc mrzí, že jsem mu kvůli úděsné ruční kameře nemohl dát plný počet. Sobibor mě až na první třetinu příliš nezaujal, jeho dokumentární hodnota je kvůli scénáristické vyumělkovanosti postav sporná, účinek na diváka i přes závažnost tématiky je tedy nevelký, zpomalené "artové" finále pak rozpačité. Režisér Chabenskij mě na rozdíl od herce Chabenského nepřesvědčil. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technická stránka věci na úrovni, špinavá lágrová atmosféra výborná a oceňuji i jazykové pojetí, kdy tu zní vedle ruštiny a němčiny, polština či jidiš, což nebývá u Rusů zase tak často zvykem. Život v táboře je provázený nekonečnou brutalitou ze strany stráží a i když nezpochybňuji fakt, že tomu tak skutečně bylo, tak tady mi to občas přišlo trochu prvoplánové. Na druhou stranu bylo to občas natolik intenzivní, že se ta účelovost dala přejít. Navíc záběr z plynové komory je jedna z věcí, kterou z hlavy hned tak nedostanu. Vztahové linky občas maličko zahaprují a místy je problém si k postavám najít ten správný vztah, nicméně fandit se jim dá bez problémů už vzhledem k tomu, v jakém pekle se všichni ocitli. O zklamání se tak dá mluvit snad jen v případě samotného útěku. První fáze byla dobrá, ale pak Chabenskij spíš než na akci vsadil na symboliku, což mi ne úplně sedělo, byť to bylo natočeno zručně. Maličko promrhaný potenciál, ale i tak se jedná o velmi slušný kousek. 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus príliš mechanické a s veľkým odstupom od jednotlivých postáv. Pripisujem to réžii, škoda, pretože Chabenskij to vie aj lepšie. Nudné scény sú tu poprepletané s tými drsnými bez nejakého výraznejšieho emočného náboja a dramatickej hĺbky. Nechalo ma to chladného a pomerne unudeného, a to pritom filmy z tohto obdobia mám rád. Radšej verziu z r. 1987. Priemer. 60/100 ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Litvě ve městě Vilnius. (BMW12)

Reklama

Reklama