Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Některé postprodukční hrátky s obrazem výsledku spíš škodí, ale jinak velmi dobrý dokument o tom, jak to funguje v našem Babištánu. Základním problémem takovéhoto filmu je samozřejmě to, že prakticky žádný z volů, kteří volí ANO, film neuvidí. Takže se možnost změnit něčí názor blíží nule. A pak je tu ještě spojenectví s ČT, na jejíž „nezávislost“ bych si také nevsadil ani haléř. (Ale to už tvůrci filmu nejspíš zjistili také.) ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dokument Selský rozum je třeba brát selským rozumem. Když někdo něco moc chválí, zapne se mi v hlavně kontrolka. Když se někdo do někoho (něčeho) moc naváží, zapne se mi v hlavě kontrolka. V dokumentu uvítám, když je oběma stranám dán stejný prostor. To tu nebylo a dokážu si představit proč. Ale i kdyby se Babiš natáčení účastnil, dokážu si představit, jak by to asi vypadalo. Je Babiš slušný podnikatel nebo zločinec? Kdo nám to poví ...? Informace, které čerpáme jsou ve většině případech z médií. Za komunistů jsme ovládali umění čtení mezi řádky. Dnes to potřebujeme ještě mnohem víc. ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s xxmartinxx. Dokumentaristicky to trochu pokulhává a byla by lepší větší péče, větší dynamika a občas i větší objektivnost. Cením si však té práce, co na tom bylo odvedeno, kolika tématům se bylo věnováno. A to je toho ještě víc. Tady bylo vybráno pár těch nejzásadnějších událostí. A s tou objektivností také přimhuřuji oči, ptž chvalozpěvů má ze svých médií Babiš již dost. A jelikož za chvíli bude i rada ČT složená převážně z příznivců nového vůdce, je fajn mít tento poslední záchvěv a snahu lidem otevřít oči. Co ale na tom. Všechno tohle je možná proti dobrým mravům, amorální a svinstvo... ale není to nelegální. Je to jen ukázka toho, jak neumíme psát zákony, vypisovat dotační řízení apod. A ano, bohužel to není jen Babiš, všude v republice i ostatní chytrolíni vykupují pozemky, devastují půdu a to pro obrovské dotace. Dělají to tak všichni. A tady by měl vztek mířit na neschopnost úředníků EU. Více znepokojívé jsou pro mě ale ty ostatní kauzy .... Ale to tom přeci ó nejvyšší neví, oni mu ve Vodňanech ukáží jen ty pěkné a usměvavé zaměstnance a jde se dál. :/ ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Chválabohu za tento dokument. V tomto případě je obsah stokrát důležitější než forma, která pochopitelně není nijak dokonalá, ale zobrazované téma a praktiky té hornouherské estébacké kurvy doufám rozsvítí i ve vymazaných palicích těch vypičených závistivců, kteří jsou stále ochotni jej za koblihu zvolit. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Selský rozum je tzv. Anti-Babišovským dokumentem, který ukazuje na "nekalé praktiky podnikání i politických machinací" a jejich následných dopadů. Dokument klade mnoho otázek a je zde použito mnoho dokumentaristických stylů. Výsledný dojem ze zpracování dokumentu je ovšem horší. Co se týče obsahu, je divákovi podán dostatek informací, aby si vytvořil svůj názor či pohled na danou problematiku. V dokumentu jsou informace o Agrofertu, Vodňaském kuřeti, Kosteleckých uzeninách, mastně Kmotr, dotacích, záhadných politických "machinací", zaměstnávání non-CZ obyvatel a výpovědi očitých svědků i lidí, kteří přišli s p.Babišem a jeho podnikáním do přímého styku. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Česká Televize (původní koproducent filmu) odmítla Selský rozum odvysílat před volbami, a dokonce se snažila potlačit jeho soukromé promítání. (KoudyTheAlko)
  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Distribuce do kin musela být finančně podpořena dobrovolníky na Startovači, protože Česká televize to odmítla. (Puppy)

Reklama

Reklama