Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

Stegman 

všechny recenze uživatele

Hlavní potíž tohoto dokumentu tkví právě v tom, že apeluje na selský rozum diváků. Na ten se totiž tak úplně spoléhat nedá, zvlášť v dnešní informačně nejisté době. Lidi totiž dnes fungují tak, že jakmile slyší na nějaké téma soustavnější kritiku, tak zpozorní. Což by bylo ještě v pořádku, jenže pak u spousty lidí následuje fáze "teď už nevnímám...ať zazní cokoli, už to neberu vážně, není to vyvážené". - Lidi tedy vyměnili selský rozum za obyčejnou podezřívavost (vůči všemu a všem). Pak je samozřejmě težké uspět u publika s takovýmto kritickým dílem... jak vysvětlit dnešnímu diváctvu, že na něčem se pozitiva prostě najít nedají? (např. na slonovi v porcelánu, na vlivu Agrofertu na český venkov...?) Pevně doufám, že se lidi od té podezřívavosti zase k selskému rozumu vrátí (a řádně o Agrofertu popřemýšlí). A to dřív, než bude pozdě. Než bude český venkov jedna nezajímavá, jednotvárná, vylidněná, mrtvá pustina. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ačkoli Piussi respektuji jakožto odvážnou a neúnavnou novinářku, není pro mě dobrou dokumentaristkou. Selský rozum je jen ošklivá, rámcově roztříštěná obžaloba jednoho zločince, která skáče sem tam, je jednoduše napadnutelná, ukvapená a celkově působí, jakoby celé natáčení i se sestříháním trvalo týden. Je to přeteklé nenávistí a nedokáže se to proto soustředit. Působí to tedy jen jako panický výkřik, jakkoli je panika v současné době tak trochu na místě. ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem viděla na České televizi, a proto nevím, kolik z toho bylo cenzurováno, každopádně myslím, že i tak dokument dosáhl svého. O fungování ve Vodňanských drůbežárnách vím svoje a předpokládám, že každý, kdo někdy pracoval v potravinářském průmyslu to má stejně. Možná se sem tam objevila nějaké dezinformace (což bych ale pánovi z Agrofertu na "upozornění" před samotným dokumentem nevěřila), ve finále si ale stojím za názorem, že byl konečně udeřen hřebík na hlavičku. Přece ale jenom filmu nemůžu dát lepší hodnocení než obyčejný průměr, protože jeho zpracování mi přišlo až zoufale amatérské. Nic to ale na celkovém poselství dokumentu rozhodně nemění! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nevím no-v mé hlavě má přesvědčení, že je Babiš šulin o dost důstojnější a rafinovanější formu. Z tohodle sálá zaujatost, tunelové vidění, nepromyšlenost. Plácá se to tak trochu odnikud nikam a ve výsledku by jeden tomu Babišovi minimálně uznale poklepal po rameni jak promakaně to má všechno vymyšlené... Pokus dobrý, ale natočit takovou agitku tak aby nevypadala jako účelová antipropaganda, to chce hodně citu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Některé postprodukční hrátky s obrazem výsledku spíš škodí, ale jinak velmi dobrý dokument o tom, jak to funguje v našem Babištánu. Základním problémem takovéhoto filmu je samozřejmě to, že prakticky žádný z volů, kteří volí ANO, film neuvidí. Takže se možnost změnit něčí názor blíží nule. A pak je tu ještě spojenectví s ČT, na jejíž „nezávislost“ bych si také nevsadil ani haléř. (Ale to už tvůrci filmu nejspíš zjistili také.) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Kromě Jakuba Patočky a jeho spolupracovnic z Deníku Referendum film do značné míry spoléhá na svědectví někdejšího Babišova spolupracovníka Bohumila Rady, kterého Babiš připravil o firmu Agro Jevišovice. Po veřejných vystoupeních na shromáždění proti Babišovi se Babišovi právníci snaží Bohumila Radu zničit. Bohumil Rada nemůže v České republice najít žádnou právní firmu, která by byla odvážná natolik, že by dokázala hájit jeho zájmy. (KoudyTheAlko)
  • Distribuce do kin musela být finančně podpořena dobrovolníky na Startovači, protože Česká televize to odmítla. (Puppy)

Reklama

Reklama