Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem viděla na České televizi, a proto nevím, kolik z toho bylo cenzurováno, každopádně myslím, že i tak dokument dosáhl svého. O fungování ve Vodňanských drůbežárnách vím svoje a předpokládám, že každý, kdo někdy pracoval v potravinářském průmyslu to má stejně. Možná se sem tam objevila nějaké dezinformace (což bych ale pánovi z Agrofertu na "upozornění" před samotným dokumentem nevěřila), ve finále si ale stojím za názorem, že byl konečně udeřen hřebík na hlavičku. Přece ale jenom filmu nemůžu dát lepší hodnocení než obyčejný průměr, protože jeho zpracování mi přišlo až zoufale amatérské. Nic to ale na celkovém poselství dokumentu rozhodně nemění! ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Uff...Strašně amatérské a jednostranné. Kam šlápne Babišova noha, to lehne popelem. A oslava české zbabělosti a připosranosti (spousta anonymních respondentů, začerněné obličeje, zkreslené hlasy). Výsledek chvílemi působí až směšně. Pro jistotu ještě uvedu, že rozhodně nepatřím mezi Babišovy skalní fanynky... ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

***** za téma, maximálně ** za filmařské řemeslo (slova, slova, slova a k nim mechanicky ilustrující obrázky jak z okresního videožurnálu, minimum informačně hodnotných nebo aspoň vizuálně zajímavých záběrů, neschopnost vyhmátnout střihem na kratší ploše to podstatné, dodatečné „zatraktivňující“ berličky – černé rámečky, malůvky vkládané do obrazu, sekvence z počítačové hry, to všechno je naprosto zbytečný balast, zrovna jako chaoticky umisťovaná doprovodná hudba) a za následnou nepřesvědčivost celku, který se dá strašně snadno odmávnout jako tendenční propaganda, i když jí podle všeho není. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Matrixu AB jsem byl mírně zaražen, teď jsem ale přímo vyděšen. Za ty dva roky se situace ještě víc vyhrotila. Babiš dělá čím dál větší bordel a lidi mu to bohužel žerou. Opravdu nemám slov. Nemáme daleko k návratu do minulého režimu. Nedělám si už ani iluze, že se po volbách něco změní, lidi jsou prostě blbí... "Přísahám na život svých dětí a vnoučat, že nebudu ovlivňovat svá média." ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Se Selským rozumem jsem měla podobný problém jako se Šmejdy, nic nového nepřináší. Co se děje nejen v Kostelecké kafilérce ale i tom, co z ní vychází za produkty víme, o řepce taky, ale abych jenom nekritizovala tak dobrá, i něco nového tam taky bylo - pro mě třeba ta velká spotřeba chemie na pěstování řepky. Já měla ale největší problém ze zpracovním dokumentu, i když vnitřně cítím, že popisuje nedobré věci, tak mě hrozně šval a nudil. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Kromě Jakuba Patočky a jeho spolupracovnic z Deníku Referendum film do značné míry spoléhá na svědectví někdejšího Babišova spolupracovníka Bohumila Rady, kterého Babiš připravil o firmu Agro Jevišovice. Po veřejných vystoupeních na shromáždění proti Babišovi se Babišovi právníci snaží Bohumila Radu zničit. Bohumil Rada nemůže v České republice najít žádnou právní firmu, která by byla odvážná natolik, že by dokázala hájit jeho zájmy. (KoudyTheAlko)
  • Česká Televize (původní koproducent filmu) odmítla Selský rozum odvysílat před volbami, a dokonce se snažila potlačit jeho soukromé promítání. (KoudyTheAlko)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno