Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Škoda té domorodé složky v poslední třetině filmu, protože jinak je "The Ritual" absolutní bomba. Ale chápu, že jsme museli dostat alespoň částečné vysvětlení toho, co se to kolem sakra děje, a Brit, který o daném božstvu v životě neslyšel, by nám v tom těžko pomohl.;-) 4,5*, protože takhle super atmosféru jsem vážně nečekala. 66%? Těžce podceněné. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka nebyla špatná, druhou semlelo klasické hororové a sexuální pravidlo, že jakmile ukážeš bubáka, zábava je stěží poloviční. A taky, že méně je více, takže bych se klidně dokázal obejít bez halucinogenních flashbacků a vlastně celé linie s vinou za smrt kamaráda. Že tam jsou věci, které do sebe logicky nezapadají, to je standardní součást žánru a už jen dělám, že to nevidím. Celkově to je mírný nadprůměr. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The Ritual se jistě neubrání porovnání s kultovní Záhadou Blair Witch (která na mě osobně působila celkem průměrně): Namísto trojice studentů, která hledala nadpřirozeno v lesích cíleně, máme v "Rituálu" čtveřici kamarádů, kteří se do lesa dostali čirou náhodou, kde si je ono nadpřirozeno našlo samo. (Spoiler alert!) Na jedné straně je Brucknerův snímek slušná atmosférická jednohubka o konfrontaci s démony - jak s těmi vnitřními tak s těmi pradávnými - na druhé straně film pokulhává kvůli postavám (které žel bohu umírají dle sestupných sympatií) a mytologickému zlu, které má sice dechberoucí a originálně pojatý vizuál, ale zato odfklákle nastíněný background. Ze závěru filmu jsem měl rozpačité dojmy. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První letošní hororová kvalitka. Po dvě třetiny stopáže děsivé a tajuplné lesní psycho, které jsem se chystal napálit plným hodnocením, v němž po žánrové stránce funguje všechno. A zas se jednou potvrzuje, jak hororu pomůže, když hlavními hrdiny nejsou jen hezké teen tvářičky z plakátů, ale životaplné postavy, respektive normální lidé. Noční sekvence v opuštěné lesní chatce pro mě byla nejvíc creepy filmovým zážitkem za hodně dlouhou dobu, fakt mě upřímně zamrazilo. Závěrečná třetina se pak rozjede víc, než bych býval čekal, až je to trochu na škodu té luxusní atmosféře, kterou snímek budoval do té doby. A úplný závěr je pak důkazem, jak moc platí stará známá pravda, že horor lépe funguje tehdy, když je ústřední zlo skryto. Jednu hvězdičku si tedy nakonec ponechám, ale i tak velká spokojenost. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Srovnání se Záhadou Blair Witch, o němž jsem se tu několikrát dočetl, mi zřejmě zůstane záhadou. Pilíř a průkopník  techniky found footage versus normální horor z lesa.  A Kladivo na čarodějnice nebo ještě líp večerníček o  Malé čarodějnici (tam vám je taky  lesa!) vám The Ritual nepřipomínal?  U POMA či "největšího experta" na horory mě to ani nepřekvapuje, ale že se tahle hloupost bude papouškovat až na verbal týhle databáze?  To bych opravdu nečekal.  Ale pryč od nesmyslných příměrů.  The Ritual je křížencem  pohledného přírodního (natural), temného čarodějnického (witch)  a krutého přežívacího (survival) hororu. Pokud se dá k něčemu přirovnat, tak mně se hned vybavil třá poslední Wrong Turn nebo mnohem starší Rituals možná i s kapkou Vysvobození, ale tam se nic nadpřirozeného neděje, kdežto zde se nám na scénu dostává i přerostlý mentor  seriálového Robina Hooda z 80. let.  Hochům, co spolu chodí po horách, jsem jejich jablko sváru v podobě tragicky zhynutého kamaráda docela věřil, stejně jako jejich slušně odehrané různorodé charaktery. Jakmile pak přišlo na řadu bubání a běžná mystéria vikingských lesů, mé potěšení jen rostlo a na rozdíl od ostatních mne nijak výrazně nezklamal ani ten již výše zmíněný parohatý, snad jen konec jsem čekal trochu více bruntál nebo aspoň psycho. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Túra sa odohráva niekedy v lete a podľa mapy sa turisti nachádzajú v národnom parku Sarek, ktorý je na severe Švédska. V tomto ročnom období tam slnko nezapadá, preto tam počas leta nikdy nemôže byť úplná tma. (beso74)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září na filmovém festivalu v Torontu v Kanadě. (ČSFD)

Reklama

Reklama