Reklama

Reklama

Rozčarování

(seriál)
  • USA Disenchantment
Trailer
USA, (2018–2023), 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(50)

Povinnosti volají, ale princezna radši popíjí. Volnomyšlenkářská Bean rozčílí krále, když spolu se svými démonskými a elfími kumpány napáchá nenapravitelnou spoušť. (Netflix)

Videa (5)

Trailer

Recenze (163)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotná náhrada za předčasně ukončený seriál "Futurama" a za již vyčpělé "The Simpsons"? No, ano i ne. Disenchantment Vás v první řadě především zaujme skvělou animací, která je již od prvního políčka nesmírně vtahující, což v kombinaci s originálním soundtrackem vytváří podívanou, která téměř ihned vyčnívá nad ostatní animované seriály. Co se scénáře a pověstného břitkého humoru a narážek Matta Groeninga týče, občas jsem měl dojem, že se z jakéhosi neznámého důvodu drží při zemi. Některé vtipy a hry se slovy tedy vyzní zbytečně naprázdno, a to je něco, na co od něj vážně nejsme zvyklí. Doufám, že v další sérii to Matt Groening a jeho tým napraví, jelikož sympatické hlavní trio hrdinů si mne zcela získalo! (Netflix) „Our minds are blank, but our hearts are free!“ ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Více toho samého. Vždy budu stokrát vděčnější za něco, co se odváží vyjít ze zajetých kolejí. Příkladem za všechny budiž The Legend of Korra oproti Avatar: The Last Airbender. I přes všechny své nedostatky to stále bylo kvalitní dílo s rukopisem tvůrců, aniž by to bylo nějak do očí bijící. V tomhle případě se jedná spíš o srovnání The Legend of Korra - Voltron: Legendary Defender. Jiný setting, totožná kresba, totožné charaktery postav (zejména Fry, Bender a Leela). Více toho samého. Většina vtipů (které jsou natolik klasicky a učebnicově postaveny, že nevím, jestli se z pohledu člověka, který je zná, stále dá o slovu vtipy hovořit) v Disenchantmentu jede o několik beatů déle než by bylo zdrávo, takže už takhle nadstandardní délka (klasických 20 vs místních 28 minut) vypadá ještě delší. Nemyslím si, že bychom potřebovali DALŠÍ subverzivní parodii na fantasy a pohádky s rebelující princeznou a jejími nekorektními kamarády. Abych ale jen nehanil - obsahuje to pár zajímavých inovací. Což je ale úplně jedno, protože vzato se vším ostatním dohromady, je to pořád jen a jen více toho samého. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paralely na život z prostředí středověkého fantasy jako vyšité. Jednoduché na pohled, s určitou zábavou, která někdy je níž někdy výš. Rozhodně skvělé na odpočinek, kdy nemusíte nijak hrotit příběh, který umí pobavit a překvapit. Nicméně nejde o nijak extrémně skvělý počin, ale je to určitá náplast za Futuramu, která pod Netflixem asi bude žít hodně dlouho. 2. série nebo jako druhá půlka první WTF?: Celý zbytek toho dalšího co jsme dostali se trochu točí neustále kolem toho samého. Více než stupidní humor a linka příběhu, která se nikam vlastně nehýbe. Koukalo se na to více než těžce, jelikož to nemělo skoro žádnou hodnotu, ať už předání nějakého obohacení nebo nějaké pobavení. Tak nějak se v tom nenajde nic. Jen někdy až neuvěřitelně stupidní situace s naprosto nudnými a stupidními postavami. To, co začalo jako ambiciózní humorná show, již druhou pseudo-sérií končí ve svém vlastním prachu. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Zatím to dokoukané nemám, ale je mi jasné, z čeho si tu dělá Groening srandu. Ze současných trendů až přehnaně se propagujících v naší západní společnosti. Silná ženská protagonistka, která je zde nezodpovědná alkoholička. Elf, kterého už nebaví svůj ťuťuňuňu svět a chce prožít dobrodružství na vlastní pěst. Ale neví, jak na to. A pak tu máme osobního démona, který působí dojmem pistolníka ve středním věku a z těch tří asi nejnormálněji. A proto nejvtipněji. Námět středověké fantasy nabízí úchvatný vizuál, ale pokud jde satiru, jde jen o popichování. Přestože odkaz na Lord of The Rings za to opravdu stál. Proto úplně nechápu, proč stopáž a děj přizpůsobit právě tomu žánru, ze kterého si dělá srandu. Kde je ten Groeningův skutečný dravý cynismus, který dokázal brilantně maskovat pod konvenčností? Futurama si s časovou metaforou vyhrála mnohem lépe. A vlastně hlavní trojice jsou recyklovaní Fry, Leela a Bender. Jen s rozdílem jejich přístupu k životu a vztahů mezi sebou. Ovšem Elfo vypadá, že Bartu Simpsonovi ugumovali hlavu, nahradili elfí a nakonec změnili barvu. A tu kontinuitu přes celý seriál u satiry tohoto typu nemohu úplně překousnout, což se projevilo u posledních sérií South Parku (i když se to umírnilo v těch 2 nebo už 3 nejposlednějších), nejdříve dlouhou parodií na Game of Thrones a potom oficiálním vyhlášením války politické korektnosti, což je v dnešní době velmi důležité (myslím hlavně ve smyslu přehnaných lovů na čarodějnice), ale zároveň tím pánové připravili svoje "děťátko" o moment překvapení. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel nakonec Disenchantement končí jako zklamání. Jsem rád, že tu smrtelnou křeč nenatahovali do nekonečna. První série působila slibně, naneštěstí byla i sérii nejlepší. Kontinuální děj tomu vlastně i spíš ubližoval. Chyběly vtipy, reference či prostě parodie. Jasně, po Simpsonech a Futuramě to chtěli Groening a spol pojmout jinak, jenže to by museli mít nějaké příběhové oblouky, co mají hlavu a patu. V poslední sérii člověk musel přetrpět kolik kravin se stane, než se dostanou do Dreamlandu, jen aby se stala lame bitva plná deus ex machin. Tvůrci prostě vyprávět neumí a kdyby zvolili styl Rick a Morty asi by to fungovalo líp, i když od třetí série jsem se nezasmál ani jednou. Holt tohle zůstane v propadlišti dějin, kde tomu zůstane přízvisko “ten fantasy seriál, co je jak Simpsonovi”. ()

Galerie (163)

Zajímavosti (40)

  • V latině znamená slovo Ursula „malá medvědice“, což ve svojí zvířecí části koresponduje s charakterem stejnojmenné postavy v této epizodě. (NiWi)
  • Královna Oona mluví v originále zlámanou angličtinou s poměrně silným přízvukem, který působí jako mix přízvuku ruského a německého. (Akrman)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (Duoscop)

Reklama

Reklama