foto

Mark Mothersbaugh

  • nar. 18.5.1950 (66 let)
    Akron, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mark Allen Mothersbaugh je americký hudobník, skladateľ, spevák a maliar. Je spoluzakladateľom novej vlny kapely Devo. Bol jej spevákom od roku 1972. Medzi ďalšie jeho hudobné projekty patrí práca na televíznych seriáloch, filmoch a videohrách.

Vo veku siedmich rokov ho vzali k optometristovi, kde získal svoje prvé okuliare. Dnes navrhuje svoje vlastné okuliare, má obchod v Los Angeles s názvom La Eyeworks. Okrem skladania hudby sa venuje aj maľovaniu, výrazne ho ovplyvnil surrealizmus a Andy Warhol. Vyštudoval strednú školu v Peninsule, Ohio. S manželkou Anitou je ženatý od začiatku 90. rokov, majú dve adoptované dcéry Hope a Margaret.

Mark bol ocenený prestížnym ocenením Richard Kirk Award v roku 2004. Cena sa udeľuje každoročne skladateľovi, ktorý významne prispel do filmovej a televíznej hudby. 10. mája 2008 mu bol udelený čestný doktorát humánnych listov z univerzity Kent State.

Jeho hudbu môžeme počuť v rôznych videohrách ako napr. SIMS 2 alebo reklamách, napr. v ocenenej reklame Get a Mac pre spoločnosť Apple Inc.

Skladal hudbu pre mnoho filmov a seriálov. Za všetky možno spomenúť úspešné snímky LEGENDY Z DOGTOWNU (2005), HERBIE: NA PLNÝ PLYN (2005), NICK A NORAH (2008), FANBOYS (2008) alebo animovanú rozprávku ALVIN A CHIPMUNKOVIA 3 (2011).

Matúš "Sufferer" Franko

Skladatelská filmografie

2017 Thor: Ragnarok
2016 Doba ledová: Velikonoční překvapení (TV film)
Pee-wee's Big Holiday
2015 Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda
Bláznivá dovolená
Forever
Grandfathered (TV seriál)
Hotel Transylvánie 2
Ladíme 2
Nikdy není pozdě
Vesmírná Scratastrofa
2014 LEGO® příběh
22 Jump Street
2013 Carrie Diaries, The (TV seriál)
Frajeři ve Vegas
Zataženo, občas trakaře 2
2012 Goodnight, Mr. Foot
Hotel Transylvánie
Jak porodit a nezbláznit se
Profesionální lháři (TV seriál)
Safe
21 Jump street
2011 Alvin a Chipmunkové 3
Havajské prázdniny
Mé nové Já (TV seriál)
Salvando al Soldado Pérez
Štěstí je teplá deka
2010 Borci z Blue Mountain State (TV seriál)
Glory Daze (TV seriál)
Ramona
2009 Fanoušci
Golden Door
Kruh Osmi
Normálka (TV seriál)
Zataženo, občas trakaře
2008 Courtroom K (TV film)
Něco za něco
New Yorku, miluji Tě!
Rande na jednu noc
2007 Maminčin mazánek
2006 Dog Problem, The
Jak jíst smažené žížaly
Velká láska (TV seriál)
2005 Bláznivá olympiáda
Legendy z Dogtownu
Můj auťák Brouk
Zmražená pojistka
2004 LAX (TV seriál)
Pepek námořník
Závist
Zpověď královny střední školy
Život pod vodou
2003 All Grown Up (TV seriál)
Mužská záležitost
Pozor, hodný pes!
Stevensovi bodují (TV film)
Třináctka
2002 Bombakšeft
Dámy nebo nedá mi?
Druhá řada (TV film)
Spolek machrů
2001 Kamufláž
Lincolnská střední
Městečko Halloween 2: Kalabarova pomsta (TV film)
Taková zvláštní rodinka
2000 Dobrodružství Rockyho a Bullwinkla
Lumpíci v Paříži
Other Me, The (TV film)
1999 Can of Worms (TV film)
Krása na zabití
Poslední zpověď (TV film)
Zuřivost
200 cigaret
1998 Bongwater
Jak jsem balil učitelku
Lumpíci
Městečko Halloween (TV film)
Mrtvý na univerzitě
Ředitel má volno (TV film)
1997 Men
Quicksilver Highway (TV film)
Rozchod
Svatba za všechny prachy
Tátou proti své vůli (TV film)
1996 Big Squeeze, The
Grázlové
Ptačí klec
Rivalové
1995 Courtyard, The (TV film)
Flesh Suitcase
Glory Daze
Poslední večeře
1994 Nová éra
1991 Lumpíci (TV seriál)
1988 Slaughterhouse Rock
1987 Pomsta šprtů 2: Šprti v ráji

Dokumentární

2014 Madagaskar: Království lemurů 3D
2011 Návrat do divočiny 3D
2010 Catfish

Herecká filmografie

2007 Yo Gabba Gabba! (TV seriál)
1999 Futurama (TV seriál)
Mystery Men
1995 Biz, The (TV seriál)
1994 Ellen (TV seriál)
1993 Complete Truth About De-Evolution, The
1992 Arise! The SubGenius Video
1991 Lumpíci (TV seriál)
Shakespeare's Plan 12 From Outer Space
1990 Spirit of '76, The
1983 We're All Devo
1982 Square Pegs (TV seriál)
1980 Pray TV

Dokumentární

2016 Soundbreaking - Stories from the Cutting Edge of Recorded Music (TV seriál)
2015 Better Than the Original: The Joy of the Cover Version (TV film)
2011 F jako fotři
2010 Dekonstrukce mého otce
2001 Rugrats: Still Babies After All These Years (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1981 Urgh! A Music War

TV pořady

2005 The Colbert Report (TV pořad)
2000 Sonic Cinema (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(85)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace