Reklama

Reklama

Sweet Country

  • Austrálie Sweet Country (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodý chovatel dobytka Sam (Hamilton Morris) v sebeobraně zabije bělošského majitele stanice Harryho. Musí vše opustit a utéct i se svou těhotnou manželkou. Vydávají se drsnou a nádhernou krajinou do vnitrozemí. Seržant Fletcher (Bryan Brown) s pomocí domorodého stopaře Archieho (Gibson John) a místních vlastníků půdy, mezi nimiž je i Fred (Sam Neill), vede skupinu pronásledovatelů. Je posedlý dopadením Sama a snahou předat ho za vraždu k soudu. Sam se však v buši vyzná lépe než kdo jiný... (Pilot Film)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (57)

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO VŠECHNO JEDNO ZKURVENÝ PLEMENO…“ /// Je zajímavý, že kin míří právě tenhle western. Minuli je totiž zajímavější kousky jako je Brimstone nebo (možná?) Hostiles. Tady jde o lehkou multikulturní propagandu, ale podotýkám, že v dobrým slova smyslu. Jednak nahlídneme na kolonializmus a nacionalizmus v Australský historii, poznáme nějaký domorodce a (nepřekvapivě) zjistíme, že lidi jsou všude stejný. Nakonec film zůstane i chvilku v hlavě. Ale ne kvůli příběhu, kterej vypráví o násilí a rasismu zadřených hluboko pod kůži. Jde totiž o to zpracování, který přes svoji „obyčejnost“ dejchá zvláštním domorodým životem. Domorodí herci totiž vnáší do příběhu (kromě herectví) přesně to co očekáváte - pocity, který v nich vyvolává „duchovní“ spojení s jejich vlastí. V roli seržanta Fletchera pak exceluje Bryan Brown a řekl bych, že je to jeho film. Líbí se mi to Australský prostředí. To nutný minimum herců, zastupujících obě strany. Ta jednoduchost, se kterou je příběh odvyprávěnej a přestože je natáhlej do dvou hodin, nenudí. Aspoň teda westernovýho fandu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Hledám nejjednodušší recept na býčí koule. 3.) Zjistím, že domorodec, kterej nectí tradice… je prostě domorodec bez tradic – takže vlastně běloch. 4.) Thx za titule „desade“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Westernové je len prostredie, pretože film sám o sebe nie je westernom, je hlavne o silnej antirasistickej myšlienke, ktorá tu našťastie nie je tlačená umelo, ako to často býva v amerických filmoch. Naopak záver, hoci je očakávaný, dvihne tlak i poslednému špinavému stúpencovi Hitlera a iných feťákov. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový šablonovitý doják o křivdě a nespravedlnosti na čestném a dobráckém aboridžinském dědouškovi, který polopaticky omílá už stokrát omletou pravdu o tom, jak zhovadile se někteří bílí osadníci (nejspíš většina bílých osadníků) chovali k domorodým Austrálcům. Točit to běloch, utrousím cosi o komerční vypočítavosti, vyčpělém sebemrskačství a salónním humanismu, ale od potomka původních obyvatel to beru. Navíc se natáčelo v nádherné krajině a už jen proto stojí film za zhlédnutí. Ale vyšší smysl a poselství, než jen vizuální krásu, v něm radši nehledejte. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Expanzi západní evropské civilizace do Ameriky, Afriky i Austrálie velmi poznamenal blud o nadřazenosti bílé rasy a bezohledné přesvědčení, že původní obyvatelé jsou jen něco jako mluvící zvířata. V Austrálii byla situace o to horší, že tento kontinent původně sloužil britské koruně jako velké vězení. Snahy o závádění spravedlnosti a řádu i pro aboridžince začátkem 20. století sebou nesly mnoho bolesti. Australský western Sweet country zachycuje právě tuto dobu a počátek přerodu otevřené nenávisti do tichého pohrdání domorodci. Režisér Warwick Thornton mě dokázal zaujmout historickým tématem, opravdovostí příběhu a krásnými záběry krajiny, naopak střihy do pocitů mě vůbec neoslovily. Celkově na pomezí tří a čtyř hvězd. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Osobité drama z australského venkova, jemně a chytře nahlížející do problematiky rasizmu, střetu protipolních kultur a spravedlnosti. Důkladně propracované postavy, s nezapomenutelnou minimalistickou kreací neherece Hamiltona Morrise. Postava Sama Neilla je překvapivě nejméně rozvinutá. Pomalý film pro diváka, který rád naslouchá a zkoumá, bez hudby, které funkci zde zastává atmosférický šum větru na vyprahlých pouštních scenériích. Střihové vsuvky, reflektující pocitové momentky postav, či podněcující přemýšlení nad dějovými souvislostmi, film dělají jiným a výjimečným. Filmová meditace, která mi dala více, než jsem čekal dle zdejšího většinového hodnocení. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o reálný příběh domorodého muže jménem Wilaberta Jack, který byl ve 20. letech minulého století zatčen a souzen za vraždu bělocha v australském vnitrozemí. Nakonec ho uznali nevinným z důvodu sebeobrany. V politickém klimatu té doby však nebyl rozsudek bílou veřejností přijat. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. srpna 2017 na filmovém festivalu v Benátkách v Itálii. (ČSFD)

Související novinky

Filmový festival v Torontu udělil ceny

Filmový festival v Torontu udělil ceny

18.09.2017

Filmový festival v kanadském Torontu letos svým návštěvníkům přinesl na plátnech kin 339 filmů během jedenácti dnů. A zde vám jako tradičně přinášíme přehled hlavních vítězů. Cenu diváků pro nejlepší… (více)

Zlatý lev z Benátek udělen

Zlatý lev z Benátek udělen

09.09.2017

74. ročník filmového festivalu skončil a je znám nový nositel prestižního ocenění Zlatý lev. Stal se jím Guillermo del Toro za svůj film The Shape of Water. Stříbrný lev a Velká cena poroty letos… (více)

Reklama

Reklama