Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

swamp 

všechny recenze uživatele

Fear and desire ještě není tak zralým filmem jako pozdější Kubrickovy počiny, ale přesto už je v něm autorův rukopis čitelný. "There is war in this forest. Not a war that has been fought, or one that will be, but any war. And the enemies who struggle here do not exist, unless we call them into being. This forest, then, and all that happens now is outside history. Only the unchanging shapes of fear - and doubt - and death - are from our world. These soldiers that you see keep our language and our time, but have no other country but the mind." ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film dlouho ztracený, samotným Kubrickem označovaný za neplnohodnotné dílo. V roce 2010 se našla téměř kompletní kopie, která byla restaurována a kterou jsem měl to štěstí vidět. Film má svoje zajímavé prvky. Například zvuková stránka vás nenechá vydechnout a vy pořád máte pocit, že jste skutečně ve válce. Jenže herecké výkony jsou takové trochu umírněné, až příliš poklidné. Překvapilo mě pár celkem zábavných scén, které vycházejí z tíživé situace čtyř vojáků na nepřátelském území. Vzhledem k tomu, že předtím měl Kubrick na svědomí jen krátké dokumenty, je tohle skok kupředu. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle byl debut? Mno tak pak je tedy na místě zatleskat. Sice jak jsem se dočetl dělal sám Kubrick všechno pro vymazání tohoto filmu z povrchu zemského, což jednak sám nechápu a jednak by to byla škoda, protože podle mě je tenhle filmek určitě o třídu lepší než o dva roky starší Vrahův polibek kterej nebyl úplně špatnej, ale dal se lehce zaměnit s jakýmkoliv žánrově podobným filmem z té doby, ale tady už je Kubrick a náznak jeho stylu cítit navíc v tématu které dokázal v pozdějších filmech ještě vybrousit. Ano je to levné a amatérské, ale občas mě fascinuje jak málo stačí k dobrýmu filmu 4 vojáci s různými charaktery jeden les, jedna řeka občas nějaká ta akce a jednoznačně naznačené protiválečné poselství. Navíc výborná hudba, která pořád udržuje filmu nepříjemně skličující atmosféru. Takže víc než slušný. Točit filmy, tak bych takovej debut bral.75% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Komorný protivojnový nízkorozpočtový debut Stanleyho Kubricka je zvláštny tým, ako prepája avantgardný film a jeho pokusy o nazretie do mysle postáv, melodrámu a sovietske sugestívne vojnové snímky. Viditeľné je to najmä na dialógoch, ktoré často striedajú vnútorné monológy poručíka a členov malej jednotky vojakov na nepriateľskom území, ktorým velí, ale aj konaní postáv. Strach a túžba, hrôzy vojny, povinnosť, oddanosť, pochybná morálka a prepadanie šialenstvu. Tiež sa to prejavuje na násilí odohrávajúcom sa mimo záber, pri ktorom je použitá subjektívna kamera, aby sa divák dostal do kože obete a sám dostal silnú ranu. Škoda len, že konanie postáv, niektoré repliky a akcia v závere sú skôr úsmevné než pútavé. Vďaka za zreštaurovanú 60-minútovú verziu v perfektnej kvalite, v ktorej som si mohol film užiť aj dnes. 75% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ani se nedivím, že Kubrick svojí prvotinu neměl moc rád, protože ačkoliv už tu jsou patrné prvky které následně provázely jeho další tvorbu, tak je Fear and Desire kouskem na hranici amatérského filmu o který by dnes již patrně nikdo ani nezavadil, kdyby pod ním nebyl podepsán právě Kubrick. Něco je tu fajn, něco naopak působí hodně naivně a úsměvně (což byl ale problém hodně filmu z padesátých let)...60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Stanley Kubrick velmi těžko sháněl peníze k uskutečnění svého prvního filmového projektu. Nakonec mu přispěchal na pomoc mj. i jeho otec Jack Kubrick, který vybral celou svou životní pojistku a dal mu ji k dispozici. (dukeman)
  • Původní název filmu byl The Trap, později The Shape of Fear a až poté Fear and Desire. (raffspIn)
  • Rozpočet filmu činil 13 tisíc amerických dolarů. (Karlos80)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama