Reklama

Reklama

Batman: Gotham by Gaslight

Trailer

Obsahy(1)

Vůbec první filmová adaptace příběhů ze série Elseworlds od DC Comics. Příběh Gotham by Gaslight, který celou sérii roku 1989 započal, je zasazen do viktoriánského Gothamu. V ulicích města řádí nechvalně známý vrah Jack Rozparovač. Brutální vraždy žen se ději každou noc a policie je bezmocná. V gothamské mlze se v té době objevuje i samozvaný strážce spravedlnosti Batman, odhodlaný vraha dopadnout. Není však jediný, kdo se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Batman brzy získává spojence v podobě půvabné Seliny Kyle. Když Rozparovač udeří na jeho blízké, stává se případ pro Batmana osobním a ovlivňuje nejen jeho, ale především jeho pravou identitu Bruce Waynea. (TwoFace)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Jako jo, zpracovaný to bylo dobře, klasický DC animák, který si strká do kapsy většinu toho filmového DC. Ale nemůžu se zbavit dojmu nudy a hlavně studu za to, co za sebou nechali mistr Mignola s Augustynem, tedy autoři předlohy a co jsme dostali v animované podobě. Ono je těžký udělat animák podle komiksu o padesáti stránkách, ale sakra, když už to dělám, tak se držím předlohy, tenhle vejmysl si z předlohy vzal jen Batmana, Gotham a Rozparovače. Chápu, že opět chtěli ukázat co možná nejvíce známých postav, takže tu máme hned tři Robiny, Solomona Grundyho, Strange, Ivy a Selinu, která je na můj vkus ve filmu až moc, ale přitom tyto postavy v komiksu vůbec nejsou a korunu tomu nasadil konec s rozuzlením identity vraha, takový mindfuck jsem nečekal. Chápu že tím navíc chtějí nahnat minuty, ale copak to nejde udělat i s příběhem Master of the future, který na Gaslight bezprostředně volně navazuje. Tohle nemá s předlohou nic společného. Nicméně jako animák (když pominu výtěr prdele předlohou) je to prostě průměr se vším všudy......PS: by mě zajímalo, kdo vymyslel, že postavy nebudou mít na rukou nehty a ženský budou mít ostré prsty :-D ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní nápad a rozhodně zajímavé vytržení od provařené komiksové kontinuity. Jsem však ovšem ovlivněn mnoha předchozími a lepšími animáky (dokonce i od stejného režiséra) a možná je to tím, že jsem poslední dobou koukal na dostatečné množství áčkových animáků z kin a tahle levná animace mi zkrátka nesedla, ačkoliv mi nikdy dřív nevadila, takže to může být souhrou okolností. Důležitější ale je, že zápletka nakonec není tak zajímavá a samotná postava viktoriánského Batmana to u mě nad 3 hvězdy nevyzdvihla. Příště ale i tak budu u toho. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Gotham by Gaslight je rozhodně svěží vánek po deseti letech DC animáků pro dospělé. První komiks ze série Elseworlds byla v roce 1991 jedna z posledních prací Mika Mignoly před Hellboyem. A viktoriánský Batman / Jack Rozparovač patří dodnes mezi to nejlepší, co si lze v dané dekádě najít. Ještě bych ocenila adaptaci Amazonie, obdobného viktoriánského komiksu s Wonder Woman a mohla bych být úplně spokojená. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Viktoriánské Gotham City, Batman, Jack Rozparovač a Selina Kyle ještě coby „dámička“ – na jednu stranu strašná blbost, pro milovníky novodobých kokotin pecka. Já patřím ke starší generaci, kdy Batman, Superman, Spiderman běželi v TV hlavně coby animované seriály, než si z toho jisté společnosti udělaly tvrdý byznys a na filmové plátna vnikli ty otřesné filmové paskvily, které se točí dodnes a objevují se v nich všichni ti další (komiksoví) akční hrdinové. Tady Jack Rozparovač vlastně ani tolik prostoru k zabíjení nedostal, spíš se to točilo okolo soubojů s Batmanem a Selinou (kteří si hodili striptýzek v dostavníku), jinak s ním bojovali na jatkách, na vzducholodi a ve finále zmizel v ohni…Nic extra – obyčejný průměr který už znovu vidět nikdy nepotřebuju. Absolutně nic mi to nedalo…slabých 50% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Proč nezasadit oblíbené postavy do jiného prostředí, proč před ně nepostavit nové výzvy? A tak komixový Batman bojoval s Vetřelci, Predátorem, Mumií, Drákulou... a teď si to rozdává s Jackem Rozparovačem. Ničím mě to neuráží, vlastně je to bezva nápad. Zpracování odpovídá formátu...tzn levná, placatá animace, ale zase je vcelku slušný scénář, který využívá důvěřivost diváka...víc nedodám, spoileroval bych. I s omezenými výrazovými prostředky, které tento typ animace má, fungují postavy velmi dobře. Speciálně postava Selene. Opět jde o případ, kdy si člověk velmi snadno představí hranou verzi v mnohem temnějším, hororovém kabátku, dělanou bez komixového smrádku...pěkně eRkový rating... . Něco ve stylu Penny Dreadful. Konec konců, když s Jackem, proč ne i Batman s Jekyllem a Hydem, Frankensteinem, vlkodlakem... . ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • První adaptace ze série Elseworlds, alternativních příběhů s klasickými hrdiny DC univerza. Viktoriánský comics Gotham by Gaslight poprvé vyšel v roce 1991. (NinadeL)
  • Pro komunikaci se třemi sirotky použil Bruce Wayne šifru s kreslenými figurkami, stejnými, jaké se objevují v jedné z povídek o Sherlocku Holmesovi od A. C. Doyla s názvem „Tančící figurky“. (TwoFace)
  • Bruce, Harvey a Selina navštíví Dionýsův klub, který je odkazem na Diogenův klub, známý z příběhů Sherlocka Holmese. (TwoFace)

Reklama

Reklama