Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pán Jerome Morris (Harry Carey), majiteľ veľkého metropolitného obchodného domu, zamestná prepustených na podmienku, aby im pomohol znova sa začleniť do života. Medzi nimi je i Helen Robertsová (Sylvia Sidney) a Joe Dennis (George Raft). Joe je zamilovaný do Helen a chce sa s ňou oženiť, no Helen sa nemôže vydať kým je v podmienke. Napriek tomu sa vezmú. Po čase však Joe zistí, že Helen mu o svojej minulosti klamala... (matriosa)

(více)

Recenze (8)

ad142 

všechny recenze uživatele

V podstate tretí diel Langovej noirovo-sociálnej trilógie - Fury (1936), You Only Live Once (1937) - je trochu nevyrovnaný, keďže ponúka zároveň silne komediálne prvky, (hlavne v úvode snímku) a na vtedajšieho diváka iste musel pôsobiť príliš bizarne. Po komediálnom začiatku sa prehupne do psychologicko-sociálnej drámy, no a aby toho nebolo málo, v poslednej tretine zasa úplne zmení tón a točí sa okolo hodiny matematiky na tabuli, v ktorej Sylvia Sidney ukazuje celému gangu, prečo sa zločin nevypláca. Zapamätania-hodná je určite mimoriadne štylizovaná sekvencia, v ktorej si tlupa zločincov pripomína svoje dni vo väzení pomocou pseudo-hudobného čísla a ktorá je taká langovská, že to už viacej ani nejde, pričom nápadne pripomína dnešné rapové videoklipy. Poteší určite noirovská hiezda George Raft, ktorý sa v tejto dobe nachádzal vo vrcholnej forme. Film taký zmiešaný a prepletený, že má potenciál sklamať aj veľkých fanúšikov tohto režiséra, najmä vďaka prítomnosti explicitných komických vložiek. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Téma zajímavá, některá místa fakt povedená, ale jako celek to na mě nezapůsobilo. Hodně se mi líbily scény v obchoďáku, ty byly docela vtipné (ale hodily by se spíš do komedie na toto téma), naopak mi vadilo nelogické chování hlavních postav. ()

Reklama

Jenni 

všechny recenze uživatele

Motto: "Nemůžeš dostat něco za nic. A jen hlupák by se o to snažil." Už úvodní píseň napovídá, že prostřednictvím filmu Ty a já (You and Me) uvidíš (patrně jedinkrát ve svém životě) komedii Fritze Langa. Písnička má pravdu v tom, že jedině za peníze získáš krásu, umění, dobré zdraví, stejně jako slunečné nebe a matku přírodu. A tak se vše točí kolem mamonu, plánované krádeže a obchodního domu pana Morrise, který jako správný dobrodinec zaměstnává propuštěné vězně. "Víš, Mary, v tom je ta myšlenka. Nejsou odděleni. Nestojí tam jak zrůdy v cirkuse jen proto, že jednou či dvakrát chybovali, jak mohl každý z nás. (...) Většina lidí si myslí, že když dají pár dolarů na charitu a tak, splnili svou povinnost a zbavili se veškeré odpovědnosti. Musíš však dělat víc než to." Máš tu tedy kus té sociální dimenze, kterou se vyznačovaly první dva Langovy filmy v USA, nicméně je jasné, že pan režisér přišel ke komentovanému snímku jako slepý k houslím (nahrazení původně uvažovaného režiséra Richarda Wallace si prý vydupala představitelka hlavní role Sylvia Sidneyová). Tuhle holku mám opravdu rád a myslím, že si s Langem rozuměli (Ty a já jsou prostě Sylvia a Fritz). "Joe, je to Hodina rozkoše. (...) Ty to nejspíš nechápeš. Neexistuje nic, co by mohlo povzbudit dívku jako dobrý parfém. Je to něco pro její duši. Chápeš?" Takže jim odpouštím všechno a dokonce i její přednášku o tom, že se zločin nevyplácí. Ale co naplat, "žádnýmu klukovi se nelíbí, když je jeho holka tak chytrá." Jediná škoda, že Sylvia jako účetní nepracovala pro Paramount, protože se nevyplatil především samotný film. A tak i dnes je Ty a já (You and Me) zapomenut, a objeví ho snad jedině fanoušci Fritze Langa. Ten se jim za to odmění scénou z vězení, která je nebývale langovská. Jinak je zajímavé, že tři roky poté i Hitchcock natočil romantickou komedii téhož scénáristy Normana Krasny - Pán a paní Smithovi. "Děláte to jako byste spíš otevíral sejf." - "Není legrační, jak se ty zvyky člověka drží?" No a Lang samotný pokračoval v lehčí tematice westernů, v jakémsi intermezzu před érou poctivých noirů. "Zločin se nevyplácí. Nemyslím kvůli tomu, že vás chytí a odsoudí, protože to se pokaždé nepodaří. Nemyslím kvůli tomu, že to ve vás zabíjí něco slušného, protože spoustě z vás by to bylo jedno. Myslím tím, že zločin nevytváří dolary a centy. Kradením nemůžete vytvořit skutečné peníze." ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sympatická dvojica hlavných predstaviteľov si to užíva, dokonca sa dá povedať, že všetci herci prispeli k pohodovému dojmu z filmu. Film bez výraznej zápornej postavy plynie na hrane sociálnej drámy začlenenia bývalých väzňov do spoločnosti a odľahčenou komédiou. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Třetí film z Langovy sociální trilogie opět nastoluje téma začleňování bývalých zločinců do společnosti, tentokrát však s výraznými komediálními prvky a happyendem. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama