Reklama

Reklama

Annina válka

(festivalový název)
  • Rusko Война Анны (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinkou filmu je šestiletá dívenka, která přežila hromadnou popravu židovského obyvatelstva v ukrajinské vsi. Když se jí podaří vyhrabat se zpod mrtvých těl rodičů a sousedů, je poslušnými spoluobčany vrácena do rukou nové nacistické moci usídlené v budově někdejší školy. Anna se útěkem pokusí zachránit podruhé. Ve všudypřítomném chaosu se útlá holčička hravě schová do útrob starého krbu. Odtud skrze prasklinu v zrcadle mlčky sleduje dění a jen v noci si troufne na nutné obchůzky za obživou. Den co den zkouší Anna přežít v prostředí doslovně i alegoricky evokujícím smrt. (Letní filmová škola)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Malá dívenka přežije masakr na nacisty okupované Ukrajině. Domácí obyvatelstvo ji předá Gestapu, ale naštěstí unikne i podruhé. Schová se v krbu v bývalé škole a zoufale se snaží zůstat naživu. Annina válka je hutné minimalistické drama, téměř beze slov, přesto výmluvné a neskutečně působivé. Dojem stojí na strhujícím představení hlavní a prakticky i jediné herečky, a na nepříjemně realistické kameře. Síla výpovědi strčila do kapsy celé Nabarevené ptáče a obstála by i v porovnání s Marhoulem obdivovaným Jdi a dívej se. Ruská kinematografie je prostě jinde. ()

Reklama

Fox85 

všechny recenze uživatele

Beze slov se před námi odehrává naprosto dech beroucí příběh malé holčičky a její snahy přežít schovaná v komíně [LFŠ2019] ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, film 35: Poslední film letošní filmovky byl pro mne tím nejlepším. Vítěz cen ruské akademie o šestileté holčičce co se schovává gestapu přímo pod nosem je asi nejčistší survival film co může vzniknout. Kam se na naši hrdinku hrabe Bear Grylls, Hanksův trosečník nebo i parta z Walking Dead. Právě těmto filmům je Annina Válka nejvíce podobná. Protivníkem Any je ale, narozdíl od přírody či smyšlených chodců, čiré, koncentrované, skutečné, lidské zlo. Člověk musí sice víc než u jiných filmů podobného typu potlačit svoji nedůvěru (věci které Ana pro svoje přežití dělá, t.j. umí si vyrobit kahan, na kterém si vysterilizuje vodu, loví zvěř, ožužlává pryskyřici z obalů knih atd., jsou věci kterých by byl v podobné situaci stěží schopen průměrný dospělý Polák této doby, natožpak šestiletá holčička), ale je za to odměněn napínavým příběhem novodobé Robinsonky, a její úchvatné vůle přežít. Zároveň je to za dlouhou dobu první film co jsem viděl, ve kterém je celý děj odvyprávěn pohybem a obrazem, bez voiceoveru či jiných vysvětlivek, a je jasně srozumitelný. Střídání ročních období je vidět podle sněhu na parapetu či ovoci v koši, mentální stav Any pak podle mimiky obličeje a očí, jejíž představitelka Marta Kozlová je zde fenomenální a zcela si zaslouží své ocenění za nejlepší ruský herecký výkon 2019. Jsem si navíc jistý, že kdyby ten film natočili kupříkladu Warneři, měla by velkou šanci i na Oscarech. Pokud za letošek doporučuji jediný film je to toto. Tedy, jsou to Avengers, a pak toto. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Komorní epizodka z druhé světové války o malé dívce, která přežije masovou vraždu celé své rodiny a pokouší se přežít další hrůzy války. Poutavé a nijak zbytečně natahované, zároveň nepřinášející nic nového. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Hlavná predstaviteľka, 6 ročná Marta Kozlová počas filmu neprehovorí ani slovo. Vo filme sú hlasy hovoriace v ruštine, ukrajinčine, nemčine, francúzštine, rumunčine a maďarčine. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama