Reklama

Reklama

Černí havrani

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1990, 36 min

Obsahy(1)

Dokument odhalující žalostný stav Pražské pohřební služby v roce 1990. Obsahuje autentické výpovědi zaměstnanců a zabývá se otázkou jak zlepšit situaci v tomto oboru. (didas)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se dokument věnoval pohřebnictví, myslím, že skvěle popsal celkovou situaci fungování čehokoliv v tom přelomovém roce 1989/1990. Soudruzi to všechno dovedli do takového stavu, že to fungovalo snad už jen setrvačností a to fungovalo myslím hodně nadneseně. Navíc jak skvěle popsal jeden ze zaměstnanců pohřebního ústavu - ti odpovědní dál seděli na svých místech, jen místo soudruhu na pozdrav vám řekli pane... Když jsem viděl záběry z pitevny nemocnice Bulovka roku 1990, nebo pohled na kremační pece ve Strašnicích, měl jsem dojem, že sleduji pracoviště nějakého sonderkommanda v Dachau či Osvětimi ! Fakt šílené. Kdo by chtěl dokument vidět je na ytb. A řeknu vám, tenkrát to museli dělat akorát srdcaři ! * * * ()

Lentilkatka 

všechny recenze uživatele

Jak tu bylo psáno, bylo otřesné a možná i je, jak se zachazelo s ostatky lidi...mrtvá těla v jedné z našich "nej" nemocnicích na zemi.... ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Jedna z vecí, ktorá bola na 90. rokoch skutočne osviežujúca bolo uvoľňovanie pomerov z bývalého režimu. Okrem silnej privatizácie a rozkrádania majetku bývalými súdruhmi sa občania mohli aj slobodne vyjadrovať k tomu, čo nefungovalo za posledných 40 rokov. Doba mlčania skončila a zvyšok obyvateľstva sa dozvedel v akých katastrofálnych podmienkach fungovali niektoré odvetvia. Tento dokument veľmi otvorene hovoril o situácii v pohrebníctve. O neľudských podmienkach zamestnancov, silnej korupcii za bývalého a nastupujúceho režimu a v podstate potvrdzoval, že človek bol len výrobnou jednotkou, pri ktorej sa o nejakej slušnosti a etickosti zo strany štátu nedalo hovoriť. Situáciu vyriešilo neskôr až súkromné podnikanie v tomto smere (podobne ako dnes vidíme napríklad pri poštových službách, zdravotníctve, či verejnej doprave). ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, 90. léta byla skvělá v tom, že se v televizi mohlo objevit to, co dnes se za žádných okolností nesmí v televizi objevit (viz např. Česká soda). Tenhle dokument sděluje jádro problému jasné a nekompromisně, občas s velmi nehezkými záběry. Poměry v pohřební službě, jistě nejen v Praze, byly otřesné... snad se to zlepšilo. ()

Reklama

Reklama