Reklama

Reklama

Černí havrani

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1990, 36 min

Obsahy(1)

Dokument odhalující žalostný stav Pražské pohřební služby v roce 1990. Obsahuje autentické výpovědi zaměstnanců a zabývá se otázkou jak zlepšit situaci v tomto oboru. (didas)

Recenze (4)

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Jedna z vecí, ktorá bola na 90. rokoch skutočne osviežujúca bolo uvoľňovanie pomerov z bývalého režimu. Okrem silnej privatizácie a rozkrádania majetku bývalými súdruhmi sa občania mohli aj slobodne vyjadrovať k tomu, čo nefungovalo za posledných 40 rokov. Doba mlčania skončila a zvyšok obyvateľstva sa dozvedel v akých katastrofálnych podmienkach fungovali niektoré odvetvia. Tento dokument veľmi otvorene hovoril o situácii v pohrebníctve. O neľudských podmienkach zamestnancov, silnej korupcii za bývalého a nastupujúceho režimu a v podstate potvrdzoval, že človek bol len výrobnou jednotkou, pri ktorej sa o nejakej slušnosti a etickosti zo strany štátu nedalo hovoriť. Situáciu vyriešilo neskôr až súkromné podnikanie v tomto smere (podobne ako dnes vidíme napríklad pri poštových službách, zdravotníctve, či verejnej doprave). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se dokument věnoval pohřebnictví, myslím, že skvěle popsal celkovou situaci fungování čehokoliv v tom přelomovém roce 1989/1990. Soudruzi to všechno dovedli do takového stavu, že to fungovalo snad už jen setrvačností a to fungovalo myslím hodně nadneseně. Navíc jak skvěle popsal jeden ze zaměstnanců pohřebního ústavu - ti odpovědní dál seděli na svých místech, jen místo soudruhu na pozdrav vám řekli pane... Když jsem viděl záběry z pitevny nemocnice Bulovka roku 1990, nebo pohled na kremační pece ve Strašnicích, měl jsem dojem, že sleduji pracoviště nějakého sonderkommanda v Dachau či Osvětimi ! Fakt šílené. Kdo by chtěl dokument vidět je na ytb. A řeknu vám, tenkrát to museli dělat akorát srdcaři ! * * * ()

Lentilkatka 

všechny recenze uživatele

Jak tu bylo psáno, bylo otřesné a možná i je, jak se zachazelo s ostatky lidi...mrtvá těla v jedné z našich "nej" nemocnicích na zemi.... ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, 90. léta byla skvělá v tom, že se v televizi mohlo objevit to, co dnes se za žádných okolností nesmí v televizi objevit (viz např. Česká soda). Tenhle dokument sděluje jádro problému jasné a nekompromisně, občas s velmi nehezkými záběry. Poměry v pohřební službě, jistě nejen v Praze, byly otřesné... snad se to zlepšilo. ()

Reklama

Reklama